Nurmenvihreä saareke ja punainen kierrätyslaatikko – Annaleena Hakolan uusperheen kodissa on riemastuttavia kalusteita
Perusvärien ilotulitus
Nurmenvihreä saareke ja punainen kierrätyslaatikko – Annaleena Hakolan uusperheen kodissa on riemastuttavia kalusteita
Värit kuin Le Corbusierin peruspaletista! Annaleena Hakolasta 60-luvun kodissa parasta ovat inhimilliset mittasuhteet ja käytännöllinen pohjaratkaisu. ”2,7 metrin huonekorkeus on ideaali, sillä tunnen oloni turvattomaksi liian korkeissa tiloissa.”
Julkaistu 18.9.2023
Avotakka
Annaleena ja Eka ideoivat kotona ja töissä. Eka asuu vuoroviikoin poikansa kanssa. Hakolan 250 senttiä pitkä Woody-tammi- pöytä ja Mama-tuolit sopivat mittasuhteiltaan kapeaan ruokailutilaan. Stilnovon komea 50-luvun messinkivalaisin on tuotu Italiasta ja ostettu keräilijältä. Taulu on teetetty Eija Vehviläisen kuvituksesta, ja se on Hakolan mallistossa.

Linjakkaalla, länsihelsinkiläisellä kerrostalolla vuodelta 1964 on puiden reunustama nurmikko­piha. Sieltä olisi mahdollisuus pulahtaa mereen, mutta alkukesän kymmenasteinen merivesi on liian lämmintä talviuintia harrastavalle Hakolan muotoilujohtaja Annaleena Hakolalle ja Nitron luovalle johtajalle Eka Ruolalle.

Pihalta on sisäänkäynti 39 neliön yksiöön, jossa on uusperheen tv-huone, sauna ja kodinhoitotila. Kattoikkunoiden valaiseman rappukäytävän täplikkäät kierreportaat johtavat toisessa kerroksessa sijaitseviin 109 neliön asuintiloihin, joissa on alkuperäiset tammiviiluovet ja seinän levyinen tiilimuurattu takka.

Annaleenan ideoima keittiö on valmistettu Salossa. Arkkenin kaapiston ovet ja välitila ovat tammiviilua. Terästaso on Stalan. Durat-saarekkeen molemmilla puolilla on säilytystilaa ja sen ääressä Hakolan Mama-baarituolit. Niimaarin lajittelukaluste on maalattu samalla punaisella kuin kaapinovet. Lampe de Marseille -seinävalaisin on Nemo Lightingin. Keittiökoneet, Siemens.
Lumeon puukaihtimia rytmittävät punaiset askelnauhat. Ikkunapenkin istuintyynyt ja Hakolan putkityynyt on verhoiltu Annalassa kudotulla Mega Stripe -kankaalla. Keittiöportaat ovat Ferm Livingin.

Kodin optimistiset, asunnon tyyliin sopivat sisustusvärit Annaleena valitsi arkkitehti Le Corbusierille tunnusomaisista puhtaista perusväreistä. Mustavalkoraidallisilla sohvilla lojuvien tyynyjen kirkkaat värit toistuvat kalusteissa ja tauluissa. Nurmikonvärinen keittiösaareke on yksi kodin riemastuttavimmista kalusteista. Annaleenan pojat Elmeri, 9, ja Nooa, 6, viihtyvät vihreän kuution ääressä paremmin kuin ruokapöydässä.

50–60-lukujen arkkitehtuuria fanittavalla Annaleenalla ja Ekalla kävi tuuri, sillä huoneistossa ennen heitä asunut rouva oli pitänyt asunnon alkuperäisessä asussaan ja testamentannut sen Pelastusarmeijalle, joka myi asunnon hänen poismenonsa jälkeen. Annaleena ja Eka muuttivat uuteen kotiinsa vuosi sitten ja alkoivat tunnustella, mitä muutoksia se kaipaisi.

Elmeri ja Nooa viihtyvät Arkkenin ikkunapenkillä, jossa on reilusti säilytystilaa.
Kookas Stilnovon kattovalaisin antaa särmää ruokailutilaan. Annaleena suosii seinäpinnoista kimpoavaa epäsuoraa lämmintä valoa. Jenni Pehkosen suunnitteleman Momo-kaapin ovet on punottu päreistä Jurvassa. Keittiön seinäsyvennyksessä on hyllynmentävä paikka.

Miten kaksi visualistia pääsi yhteisymmärrykseen uus­perheen sisustusratkaisuista?

Eka: Meillä on ihan samanlainen maku. Annaleena on niin taitava ja hauskalla tavalla kapinallinen sisustaja, että pääsen helpolla, kun Annaleena on asiassa kuskin paikalla.

Kustavin savipajan sininen lasikupu on tuparilahja ystäviltä. Aarikan pässille seuraa pitää myös vihreä P. O. Strömin maljakko. Kuvavedos, Ateljee Marko Rantanen. Seinäkello, Vitra.

Mikä on parasta 60-luvun arkkitehtuurissa?

Annaleena: Inhimillinen mittakaava ja käytännöllinen pohjaratkaisu. Kotimme makuuhuoneet on sijoitettu eri puolille asuntoa eikä vierekkäin. 2,7 metrin huonekorkeus on ideaali, sillä tunnen oloni turvattomaksi liian korkeissa tiloissa. Myös ison ikkunan yllä oleva räystäs lisää turvallisuuden tunnetta – seikka, jonka opin arkkitehti Juhani Pallasmaalta.

Eka: Asuin lapsuudessani jonkin aikaa 70-luvun punatiilitalossa. Se oli onnellista aikaa. Tämä koti on paluuta niihin tunnelmiin.

Yrjö Kukkapuron Karuselli-tuolissa voi nauttia takan lämmöstä ja merinäkymästä. Kalanruotoparketti oli niin hyvässä kunnossa, että hionta ja lakkaus riittivät. Seinäkorit ovat Annaleenan lapsuudenkodista.

Miten talon arkkitehtuuri on vaikuttanut kodin sisustukseen?

Annaleena: Suurin virhe olisi jättää se huomioimatta. Kehotan aina ihmisiä asumaan ja tutustumaan uuteen kotiin ennen remonttia, jos se on mahdollista. Silloin on helpompi miettiä, mitä säilyttää ja mitä purkaa, ja valita värejä ja materiaaleja kuin tietokoneen ääressä. Minulle selkisi remontin keskellä asuessamme esimerkiksi, miten iso keittiösaarekkeesta tehdään ja että keittiöön ja eteiseen teetetään kiinteät penkit.

Seinällä vaanii Enzo Marin Quattro, La Pantera -juliste. Maalisävy on Cover Storyn 025 Oscar. Le Klintin alkuperäiset 60-luvun Sax-seinävalaisimet olivat huikea vintagelöytö. Hakolan Nest-sängyssä on sama verhoilukangas kuin olohuoneen sohvassa.

Kodissanne on paljon vaaleita seinäpintoja. Mitkä seikat vaikuttivat sävyjen valintaan?

Annaleena: Halusin korostaa asunnon alkuperäistä tunnelmaa keltaiseen taittavalla sävyllä, joka sopii olohuoneen tiiliseinään ja ruskeaan kalanruotoparkettiin. Kellertävä sävy nostaa hyvin esiin messinkiset valaisimet ja värikkäät taulut.

Eka: Olen tummien sävyjen ystävä. Kun astuimme ensi kerran pieneen makuuhuoneeseemme, molemmille tuli välittömästi ajatus: maalataan seinät burgundinpunaisiksi.

Mega Stripe -kankainen Hakolan Filippa-kulmasohva sopii mittasuhteiltaan ikkunan eteen. B & B Italian lasipöytä toimii välillä lasten shakkipöytänä. Abstrakti maalaus on L.-G. Nordströmin. Vintageseinävalaisin on Facebook-kirpputorilta. 60-luvun messinkinen riippuvalaisin on sekin vintagelöytö, jonka ovat suunnitelleet Alf Svensson ja Yngvar Sandström. Beni Ouarain -villamatosta ei lähde karvaa. Seinän sävy on Cover Storyn 004 Joan.

Mitä pitkänomaisen olohuoneen kalustaminen vaatii?

Annaleena: Kokeilunhalua. Testasimme kulmasohvaa keskellä huonetta merinäköalan takia. Sohva kuitenkin blokkasi tilaa liikaa, joten sijoitimme sen ikkunan eteen. Tajusin, että näen meren istumalla sohvan kulmassa. Sohvaryhmän kookas matto ja takan edessä pyörähtelevä Karuselli-tuoli rikkovat huoneen pitkulaisuutta.

Annaleenan ja Ekan vaate­säilytys on makuuhuoneen syvennyksessä. Laatikostot ovat kotimaisen Arkkenin. Akustoivat materiaalit parantavat makuutilan viihtyisyyttä; Romon samettiverhot on teetetty Orient Occidentilla. Vanha italialainen Fratellin vaateteline oli Annaleenan joululahja Ekalle.
Olo- ja vierashuonetta jakaa Martelan vanha sermi. Nest-vuode, Hakola. Peacock-tuoli, Parolan rottinki.

Millaisia tekstiilejä lapsiperheessä kannattaa suosia?

Annaleena: Vanhat, tuhdit villamatot ovat parhaita, niistä ei lähde karvoja. Olen aitojen materiaalien suosija. Jos matolle lirahtaa mehua, läikkä lähtee, kun sen pyyhkii heti kostealla kangasliinalla. Villassa on rasvaa, joka hylkii likaa. Meidän sohviemme päällisetkin ovat villakangasta. Lapset eivät saa syödä sohvalla, mutta jos sohvalle kaatuu vaikka jugurttia, sen pitää antaa ensin kuivua. Kuiva tahra lähtee villakankaasta rapsuttamalla.

Poikien kirjat, pelit ja lelut mahtuvat siroon String-hyllyyn. Annaleena löysi Timo Sarpanevan 1960-luvulla suunnittelemat Pallo-ovenkahvat vuosia sitten Facebook-kirpputorilta. Viereisestä tilasta on tarkoitus tehdä toinen lastenhuone. Tynell 9602 -lattia­valaisin on Gubin valmistama.
Artekin vanhat lasten kalusteet ovat Annaleenan lapsuudenkodista, ne kestävät kovaa kulutusta. Lastenhuoneen seinän oljen­keltainen sävy on Cover Storyn 030 Virginia. Kerrossänky on AVA Roomin.

Onko kodissa molempien kalusteita?

Eka: Koti rakentuu meidän näköiseksi pala palalta. Hakolan kalusteet ovat tyyliltään niin hyviä, että minulla ei ole tarvetta lisätä tänne mitään. Toin mukanani Yrjö Kukkapuron Karuselli-tuolin, jossa on loistava ergonomia pitkälle miehelle. Olemme hankkineet yhdessä vintagevalaisimia, String-hyllyn ja 60-luvun vinyylisoittimen.

Kapea parveke on kalustettu päätyseinän levyisellä penkillä, kahden hengen pöydällä ja taittotuoleilla. Pöytä­liina on Marimekon. Istuimia värittävät Hakolan Mega Stripe- ja Mini Stripe -tyynyt.

Mikä on kodin paras kohta?

Annaleena: Sain inspiraation uuteen keittiöömme Zürichin Pavillon Le Corbusier -museosta. Sen modernissa keittiössä on puupintoja ja rosterikalusteita sekä suuri, punainen liesikupu.

Eka: Keittiö on perheen yhteinen hengailu- ja kokkauspiste, jossa vaihdamme viikon kuulumiset.

Annaleena Hakola rentoutuu lukemalla, ja nyt siihen on oiva mahdollisuus omalla pihalla. Lepakkotuolin hän löysi nettikirpputorista. Tarjotinpöytä on Marimekon.
Kerrostalokodissa Helsingissä on 109 neliötä ja erillisessä yksiössä 39 neliötä.

Muokattu 19.9.2023 klo 10.57: Korjattu Annaleena Hakolan nimi oikeaan muotoon otsikkoon.

2 kommenttia