Anna Kilpeläinen löysi rakkaan harrastuksen kirjonnasta – ”Täydellinen yhdistelmä käsityötä ja kuvataidetta”
Ihania kirjontatöitä
Anna Kilpeläinen löysi rakkaan harrastuksen kirjonnasta – ”Täydellinen yhdistelmä käsityötä ja kuvataidetta”
Anna Kilpeläisen, 25, kirjontatyöt ovat anteeksipyytämättömän tyttömäisiä. Niissä toistuvat värikkäät langat ja luontoaiheiset teemat. Anna on suunnitellut Kotivinkin Kitty-tarvikepakettiin Yhteys-kirjontatyön.
19.6.2023
 |
Kotivinkki

”Kirjonta on lempiharrastukseni maailmassa, teen sitä lähes päivittäin. Toki taukojakin tulee, kun aika tai inspiraatio ei anna periksi. Pidemmän tauon jälkeen kirjonnan ääreen palaaminen on aina ihanaa. Välillä en edes tajua, kuinka paljon olen kirjomista ikävöinyt, kunnes nostan langan ja neulan jälleen käteen.

Yleensä Annalla on kirjoessaan jotain muutakin virikettä. Podcastien kuuntelu sopii hyvin käsityöhön, jonka tekeminen vaatii keskittymistä.

Tyttömäinen, värikäs tyylini ei ole varsinaisesti muuttunut kirjontaharrastukseni edetessä, mutta se on ehdottomasti kehittynyt. Olen harjaantunut tekniikassa jo sen verran, että myös television katsominen kirjonnan ohessa onnistuu. Olen katsonut kirjoessani sarjoja myös kielillä, joita en ymmärrä. Silloin aina lankaa vetäessäni katsahdan televisioon ja tekstityksiin pysyäkseni juonesta kärryillä. Yleensä keksinkin kirjonnan oheen jotain muutakin virikettä, kuten musiikkia, podcasteja tai jutteluseuraa.

Kangaskassiin kirjominen oli Annalle uusi haaste. Tilaustyöt mahdollistavat projektit, joita ei muutoin päätyisi välttämättä koskaan tekemään.

Olen keksinyt myös uusia ideoita kirjontaprojekteilleni. Tulevaisuudessa haluaisin kokeilla suurempien kirjontatöiden tekemistä. Niissä haasteena on ajan riittävyys ja paksumpien lankojen käyttö. Luulen kuitenkin, että ylimääräinen aika ja harjoitus kannattaisivat, sillä suuret kirjontatyöt olisivat hyvin näyttäviä seinällä. Myös haaveeni omasta kirjontanäyttelystä hyötyisi kookkaimmista kirjontatauluista.

Suunnitteilla on jopa 60 cm leveiden kehysten hankinta, kun tähän mennessä Annan kirjontatyöt ovat olleet pääosin 20–25 cm leveitä.

Kirjonta on täydellinen yhdistelmä käsityötä ja kuvataidetta. Usein kerron olevani alun perin neuloja, mutta ihan ensimmäinen innostukseni oli kuvataide ja piirtäminen. Näissä olen ollut omassa elementissäni, ja nyt on ihanaa yhdistää tekniikat kirjomalla. Töiden suunnitelmat pääsen piirtämään itse, mutta kirjotuissa lopputuloksissa on tekstuuria ja kolmiulotteisuutta, jota pelkällä kynällä ja paperilla ei voi saada aikaan.

Kirjonta tarjoaa piirroksista ja maalauksista puuttuvaa kolmiulotteisuutta.

Aloitan syksyllä neljännen vuoteni käsityöopettajan koulutuksessa. Opintoni eivät suoraan näy kirjontatöissäni, mutta harrastustani olen voinut hyödyntää opintoihini. Olen tehnyt esimerkiksi kurssitöitäni kirjomalla. On myös ollut hauskaa pohtia, miten kirjontaa voisi eri ikäisten oppilaiden kanssa harjoitella.

Suurin osa kirjontaprojekteistani teen tilaustyönä. On hienoa päästä toteuttamaan ideoita, joita itse en olisi millään keksinyt. Kerran minulta tilattiin kirjottu muotokuva parrakkaasta miehestä ja toiveena oli, että parta kirjottaisiin kukilla. Koska omille projekteille ei usein ole tarpeeksi aikaa, otan tilaustöihin mielelläni vastaan ehdotuksia, jollaisia ei somestani löydy. Näin pääsen itsekin kokeilemaan uutta ja inspiroitumaan hyvistä ideoista.”

Kommentoi »