Unelmien Talo&Koti

”On rikkaus asua anoppilan naapurissa” – Persoonallinen talo ei ensin miellyttänyt Annaa, mutta onneksi hän päätti käydä kurkistamassa sisään

”On rikkaus asua anoppilan naapurissa” – Persoonallinen talo ei ensin miellyttänyt Annaa, mutta onneksi hän päätti käydä kurkistamassa sisään
Kun Anna ja Lauri kuulivat, että anoppilan naapuritalo oli tulossa myyntiin, he lähtivät uteliaisuuttaan katsomaan sitä. Nyt talo on perheen skandinaaviseen bohotyyliin sisustettu koti.
Julkaistu: 12.8.2021

Anna Myllyniemi ja Lauri Mattila olivat kiinnittäneet huomiota tulevaan kotiinsa monet kerrat käydessään Laurin vanhempien luona Hyvinkäällä. Nyt pari on asunut tyttärensä Adelen kanssa tuossa vuonna 2010 rakennetussa talossa jo viisi vuotta:

– Kun kuulimme Laurin vanhemmilta, että talo oli tulossa myyntiin, lähdimme uteliaisuuttamme katsomaan sitä lähemmin. Olimme etsineet uutta kotia jo pitkään ja aloimme olla jo vähän turhautuneita. Halusimme ehdottomasti Nopon alueelle, koska tiesimme sen viihtyisäksi ja turvalliseksi, Anna sanoo.

– Talo näytti persoonalliselta ulokkeineen ja erikoisine materiaalivalintoineen, mutta ei houkutellut muuten. Kun avasin talon ulko-oven, olin aivan ihmeissäni näkemästäni. Tykästyin materiaaleihin, värimaailmaan ja tilajakoon. Tunsin tulleeni kotiin, Anna kertoo.

Puusepällä teetetyn pöydän perhe lunasti edellisiltä asukkailta.
Piano on lahja Laurin mummilta.
Anna osti ruokapöydän puunväriset tuolit Facebookin Marketplacesta erittäin edullisesti. Ne ovat Carl-Gustaf Hiort af Ornäsin suunnittelemat ja porilaisen Ekwallin huonekalutehtaan valmistamat. Wieniläistuolit ovat kirpputorilta.
Makuni on muuttunut. Mielestäni kotimme näyttää tosi persoonalliselta ulkoapäin.
Ystävät ovat aina tervetulleita kylään. Ruokapöydän ympärillä nautitaan yhdessä tehtyjä herkkuja tai pelataan lautapelejä. Puuvillainen pöytäliina on Laurin edesmenneen isoäidin tekemä. Hän oli todella taitava käsistään, ja liina saakin aina kehuja osakseen.
Anna ei voi vastustaa, jos kirpparilla sattuu eteen hurmaava tuoli. Jos uudelle yksilölle ei löydy heti paikkaa, se laitetaan varastoon odottelemaan vuoroaan.
Olohuoneen seinälle on kehystetty kaunis taulukokoelma. Joukossa on Anna maalaama ulvova susi ja kuvia Adelesta vauvana. Korituoli löytyi Laurin mökiltä, josta Anna nappasi sen omaan kotiinsa.
Tuolit ovat heikkouteni. Meillä on yli neljäkymmentä erilaista istuinta, joista osa piti panna varastoon.
Apupöytä maksoi Korentotorilla noin kymmenen euroa. Pohjasta paljastuu, että joku on tehnyt sen lahjaksi vuonna 1948. Pöydällä on Annan mummin hääkuva ja Marilynin kuva. Mummi asui New Yorkissa nuorena jonkin aikaa, ja häntä kuulemma luultiin Marilyniksi tämän tästä.
Kodissa ei tarvinnut tehdä remontteja, ja keittiökin oli perheen tarpeisiin juuri sopiva. Tasot ovat Loimaan Kiven Varpaisjärven mustaa graniittia. Kaapisto on Domuksen mallistosta ja baarijakkarat Jyskistä.

"Muutimme tänne viisi vuotta sitten. Silloin kotimme tyyli oli tyystin erilainen. Meillä oli kimallusta ja paljetteja, pelkkää valkoista ja vähintään vaaleaa. Maalaisromantiikka oli vahvasti läsnä.

Vuosien mittaan olen lisännyt sisustukseen lämpimiä sävyjä ja materiaaleja. Nykyään tykkään skandinaavisesta bohotyylistä.

Laurin mielestä on hyvä, että laitan kotia kivannäköiseksi. Hänelle sopii kaikki, mitä teen ja toteutan. Emme ole ostaneet kotiin uutena juuri mitään, kaikki on vanhaa tai kierrätettyä. Tuoleja meillä on paljon, ne ovat heikkouteni. Erilaisia istuimia taitaa olla yli neljäkymmentä. Osa on varastossa, sillä kaikki eivät edes mahdu tänne kerralla."

Hani nauttii saadessaan olla perheensä seurassa. Adele on sen silmäterä.
Vanhempien makuuhuoneessa on vanha arkku, jonka Anna löysi Korento­torista. Kun arkku saapui kotiin, hän kääri hihat ja raahasi sen yksin yläkertaan maton avulla. Arkun koosta kertoo jotain se, että sen sisään mahtuisi ihminen.
Täällä asuessa sisustustyylini on vaihtunut bling blingistä skandinaaviseen bohoon.
Adelesta kodissa paras­ta on oma perhe. Tässä hän seisoo äidin ja isän makuuhuoneessa parvekkeen ovella. Vauva­vuodet eivät olleet helppoja, sillä tytöllä oli migreenikohtauksia, joihin ei meinattu saada apua. Nyt huolet ovat onneksi ohi.
Yöpöydän ananasvalaisin on Watt&Vekeltä. New York -aiheinen taulu kertoo Annan ja Laurin rakkaudesta kaupunkiin. He ovat käyneet New Yorkissa monta kertaa yhdessä ja erikseen. Haaveena on päästä Yhdysvaltoihin pian uudelleen.
Eläinten ystävä Adele rakastaa eläimiä, mikä näkyy hänen huoneensa sisustuksessa. Vuodevaatteet ovat Prismasta ja H&M Homesta. Seinällä on tyttösen yksivuotismekko.

– Oli hienoa, ettei meidän tarvinnut tehdä sen kummempaa remonttia. Hankimme vain ilmalämpöpumpun. Edelliset asukkaat olivat rakentaneet talon itselleen, ja jälki on todella huolellista. Sitä vastoin olemme laittaneet pihaa kuntoon. Halusimme pihalle asfaltin, ja nyt olemme viimeistelleet kokonaisuutta pihakivillä. Maalasimme myös ulkorakennukset. Sisustamalla olemme tehneet talosta kodin meidän perheelle.

– Meille omakotitalossa asuminen on merkityksellistä. Teemme paljon töitä unelmamme eteen, mutta vastapainoksi nautimme yhteisestä vapaa-ajasta täysillä. Tärkeitä ovat pienet hetket, kuten melkein jokailtainen löylyreissumme pihasaunan lämpöön.

Pihasauna lämpiää melkein joka ilta. Nautimme kaikki noista yhteisistä hetkistä.
Anna hankki alaskanmalamuutti Hanin kaverikseen seitsemän vuotta sitten. Lauri opiskeli tuolloin opettajaksi ja oli paljon poissa kotoa. Pihasaunan terassilla on kodikas istuskelupaikka, jossa on mukava vilvoitella hetki ennen sisälle menoa. Kalusteet on hankittu Jyskistä.

– Rakastan myös metsäretkiä Hani-koiramme kanssa. Ympärillä on ihana luonto, metsää ja peltoa. Siitä huolimatta moottoritielle pääsee hetkessä.

– Perheellemme on suuri rikkaus saada asua Laurin vanhempien naapurissa. Meillä on omat elämämme, ja kunnioitamme toistemme rajoja. Emme kävele toistemme ovista sisään milloin vain, vaikka tykkäämmekin viettää aikaa yhdessä. Adelelle isovanhempien läsnäolo on erityisen tärkeää. Heillä on lämmin ja läheinen suhde. Tyttömme on aina tervetullut mamman ja ukon luokse.

Aluksi Anna vieroksui talon ulkoasua, mutta ei enää. Talossa on 160 neliötä: neljä huonetta ja keittiö. 3 000 neliön tontilla on myös pihasauna.
Terassilla oli Kiramin palju jo perheen muuttaessa. Lauri lämmittää sen pari kertaa vuodessa. Koska vesi lämpiää melko kauan, paljua tulee käytettyä vain loma-aikoina.
Parasta, mitä tiedän, on tavallinen ihana arki oman perheen kesken.
Lasiterassi ei ole talvilämmin, mutta siellä tarkenee jo maaliskuussa, kun aurinko alkaa paistella. Unikko-tyyny on Marimekon. Ikean istuimet on ostettu Tori.fistä.
Annasta terassi on talon paras päivä­unipaikka. Mustavalkoisessa tyynyssä poseeraa perheen Hani-koira. Tyyny on teetetty Ifolorilla. Lattiarahi on Ikeasta, pikkupöytä Jyskistä ja matot Askosta.

Annan Top 4 -ostopaikat

  • Korentotori. Vintage & Design -liike saa kiitosta erinomaisesta palvelustaan ja huokeista hinnoistaan. Korentotorilta olen hankkinut monta tuolia kotiin. Yrityksellä on myymälät Kouvolassa (Kauppamiehenkatu 1) ja Hämeenlinnassa (Viipurintie 4).
  • Tingi & Tongi. Löytömyymälä ja kirpputori sijaitsee Hyvinkäällä (Kankurinkatu 4–6). Löydän monipuolisesta valikoimasta jotain viehättävää ja ostamisen arvoista lähes aina käydessäni.
  • Hyvinkään KIKE eli kierrätyskeskus (Riihimäen­katu 81) on paikka, jossa tekee uskomattomia löytöjä todella edullisesti.
  • Facebookin Marketplacella käyn usein. On mukavaa tehdä löytöjä kotisohvalla. Viimeksi ostin sieltä edullisesti pari Arabian lautasta.
Terassin ruokapöytä oli Annalla jo hänen ensimmäisessä asunnossaan. Pöytätabletit ovat Ikeasta ja tuolit kirpputorilta. Perhe ei ole halunnut hankkia kaihtimia terassille, jotta maisema pääsee oikeuksiinsa.
1 kommentti