Meidän Talo

Ankeasta keittonurkkauksesta remontoitiin upea avokeittiö – "Hävisimme kaappitilaa mutta saimme valoa ja avaruutta"



Ankeasta keittonurkkauksesta remontoitiin upea avokeittiö – "Hävisimme kaappitilaa mutta saimme valoa ja avaruutta"

1980-luvun tunnelmaa henkinyt keittonurkkaus avattiin purkamalla massiivinen saarekeseinä. Nyt koko perhe mahtuu kokkaamaan yhdessä ja suuri keittiönpöytä sai arvoisensa paikan.
Teksti Virpi Kanto
Kuvat Johanna Tirronen

Kun helsinkiläisperhe muutti nykyiseen kotiinsa, se halusi panostaa valoisuuteen ja avaruuteen. Asunnossa oli potentiaalia, sillä koti oli tehty 1930-luvulla rakennettuun entiseen teollisuuskiinteistöön.

Keittiö oli ilmeeltään kasarihenkinen. Korkea saarekeseinä erotti keittosopen olohuoneesta ja teki tilasta koppimaisen. Vaikka keitiössä oli suuri, lähes koko seinän levyinen ikkuna, tila tuntui pimeältä.

Vanha keittiö oli koppimainen.

– Halusimme tilantuntua, eikä keittiön ulkonäkö miellyttänyt. Meillä oli edellisestä kodista iso ruokapöytä, josta emme halunneet luopua. Kärjistetysti voi sanoa, että tarvitsimme keittiön, johon mahtuu pöytä, kertoo perheen äiti Tarja.

Keittiösuunnittelija avuksi

Perhe mietti peruslinjoja yhdessä keittiösuunnittelijan kanssa. Tilaa jakava saarekeseinä päätettiin purkaa, mutta vesipiste ja kodinkoneet säilyttää alkuperäisillä paikoillaan.

Aiemmin kylmälaitteet olivat näkyvillä, mutta uusitussa keittiössä ne on integroitu kaappien sisään. Musta ruokailuryhmä lisää värimaailmaan kontrastia.Valaisimina ovat eleettömät ja himmennettävät ledilistat. Keittiötä hallitsevat nyt selkeät linjat ja vaaleat sävyt. Keittiö avautuu kauniisti olohuoneeseen ja valo pääsee virtaamaan läpi asunnon. Pöydän päällä olevat Innoluxin Candeo-kirkasvalovalaisimet tuovat helpotusta pimeään vuodenaikaan.

Ratkaisu toi keittiöön rauhallisuutta ja selkeyttä, mutta haasteena oli saada tarpeeksi säilytys- ja työskentelytilaa. Nyt yläkaapistot nousevat kolme metriä korkealla seinällä kattoon saakka. Syvistä laatikoista otettiin kaikki irti sisälaatikoilla. Kompromissejakin tehtiin: perheen äiti joutui vaihtamaan haaveilemansa apteekkarinkaapin työskentelytasoon.

Kaappitila väheni, mutta avaruus kasvoi

Pieniä yllätyksiäkin remontissa tuli vastaan. Saarekeseinän alta paljastui pala tyystin eriväristä parkettia. Koska asunnon hyväkuntoista parkettia ei haluttu hioa ja lakata, päätettiin keittiö rajata olohuoneesta maalamalla lattia selkeästi tammiparketista eroavalla, vaalealla sävyllä. Ratkaisu toimii hienosti isossa tilassa, ja vaalea lattia saa keittiön vaikuttamaan paljon aiempaa avarammalta ja korkeammalta. Myös asunnon seinät maalattiin.

– Hävisimme remontissa kaappitilaa, mutta saimme valoa ja avaruutta. Nyt keittiöön mahtuu touhuamaan koko perhe sekä ystävät. On ihana laittaa ruokaa ja samalla olla yhdessä muiden kanssa.

Tämän remontti maksoi:

  • Kalusteet ja kodinkoneet 8 500 e
  • Työt ja tarvikkeet 2 500 e
  • Sähkötyöt ja kiinteät valaisimet 650 e
  • Maalit 250 e
  • Laatat 150 e

Yhteensä 12 050 e

Yrtit ja viherkasvit viihtyvät pitkällä ikkunalaudalla ympäri vuoden. Ne tuovat kotoisuutta ja piristävät muutoin vaaleaa tilaa. Uusi keittiö on myös snautseri Brunon lempipaikka. Kaapiston välitilasta paljastuu valkoisen keittiön piristysruiske. Punainen väri pilkahtelee myös muualla sisustuksessa. Avaruuden tunnun maksimoimiseksi makuuhuoneen vastaiselle seinälle ei haluttu korkeaa kaapistoa. Vintageliikkeestä löytynyt vanha astiakaappi tuo sisustukseen kerroksellisuutta ja lisää kaivattua säilytystilaa. Lattian väri jakaa toiminnot ja erottaa keittiön olohuoneesta. Tammiparketti maalattiin kahteen kertaan Tikkurilan Betolux Akva-lattiamaalin sävyllä G503.
Julkaistu: 1.11.2018