Amppelit katosta lattiaan! Oululaisen Elinan mustasilmäsusannat kukoistavat koko kesän – ilman nyppimistä

Amppelit katosta lattiaan! Oululaisen Elinan mustasilmäsusannat kukoistavat koko kesän – ilman nyppimistä
Elina Niemen huikeat mustasilmäsusannat hörppivät koko kesän kesäkukkaravinteella rikastettua sadevettä ja kasvavat suojassa tuiskuilta. Ne näyttävät upeilta vielä syyskuussakin.
Julkaistu: 3.6.2021

Upeat mustasilmäsusannat! Millaisessa paikassa ne kasvavat?

Asumme Oulussa, Kellon Kiviniemessä ja takaterassi on talon pohjoispuolella L:n mallisessa kulmassa. Sinne aurinko yltää paistamaan kesällä puolilta päivin aina siihen saakka, kun se laskee mäntyjen taakse. Pihamme on suojaisa.

Kevät tulee tänne myöhään ja lunta voi olla kasoissa vielä juhannuksenakin. Pihatyöt alkavat siltä nurkalta, minkä kevätaurinko on ensimmäisenä sulattanut. Meri on tien toisella puolella ja lämmittää pitkälle syksyyn.

Amppelit on kuvattu syyskuussa 2020, eli tässä ne ovat kasvaneet koko kesän. Kukinta on jo hieman hiipunut kesän huippuhetkistä. Kuva Elina Niemi.

Miten hoidat amppeleita, että niistä tulee noin suuret ja runsaasti kukkivat?

Kastelen kesäkukkia sadevedellä. Kerään sitä mahdollisimman paljon uima-altaan pressun päältä 100 litran saaveihin. Kasteluveteen liuotan Kekkilän kesäkukkaravinnetta yhden mittalusikan 10 litraan vettä useamman kerran viikossa.

Kuvan mustasilmäsusannat saivat vettä puolitoista litraa aamuisin ja toiset puolitoista litraa iltaisin. Tosi kuumina tai tuulisina päivinä kastelin myös päivällä. Viime kesänä ei koronan takia matkusteltu, joten kesäkukat ja puutarha saivat kyllä huolenpitoa.

Nypitkö kuihtuneet kukat pois?

En ole nyppinyt kuihtuneita kukkia pois. Muutamia kertoja kesän aikana pidin amppelin pohjasta kiinni ja ravistin kevyesti, jotta sain enimmät kuihtuneet kukat kerralla siivottua pois.

Mistä ostat kesäkukkasi vai kasvatatko ne itse?

Amppelit ostin toukokuun alussa Säynäjäahon puutarhalta (2020). Puutarha aukeaa äitienpäivän tienoilla. Olen ostanut sieltä kesäkukkia kolmenkymmenen vuoden ajan. Taimet ja amppelit ovat siellä aina hyvällä alulla, isokokoisia, tuuheita ja hyvässä mullassa kasvatettuja.

Amppelit olivat jo ostettaessa muhkeat, ja värivalinta oli nuorimmaisemme toivomus. Oranssi on hänen lempivärinsä ja toiveena viime kesälle oli oranssi terassi rippijuhlien pitopaikaksi. Oranssia loistoa toivat myös kehäkukat, daaliat ja samettikukat.

Oletko puutarha-alalla vai mistä rakkaus kukkiin?

Ammatiltani olen hammaslääkäri, mutta isovanhemmillani ja vanhemmillani oli kukkakauppa kahdeksankymmentä luvun puoliväliin saakka. Koko lapsuuteni olin mukana kukkakaupan touhuissa. Kesätyöpaikkakin on löytynyt aina. Kesäkukkien taimet haettiin itse puutarhalta myyntiin. Peräkärryyn oli rakennettu kehikko, jossa oli hyllyt, joihin taimilaatikot tiiviisti lastattiin ja kuljettiin kauppaamme myyntiin. Orvokit kerättiin laatikoihin yksitellen. Oi niitä aikoja!

Opiskeluaikana Oulussa olin kesät ja viikonloput töissä kukkakaupassa. Mutta puutarhaa meillä kotona ei ollut, siihen ei löytynyt aikaa, joten se jäi minulle haaveeksi. Monena vuonna vuokrasin kaupungilta puutarhapalstan, jossa kasvatin kesäkukkia, kesäkurpitsaa, avomaankurkkuja, perunoita ja porkkanoita.

Nyt olen 18 vuotta rakentanut tätä pihaa täyttämään erilaiset perheen tarpeet, halut ja omat haaveeni. Pihani on tarinoiden tarha, koska ison osan kasveista olen saanut sukulaisilta, ystäviltä tai työkavereiltani. Koko piha, puisia rakenteita lukuun ottamatta on minun myllertämääni. Puutöistä vastaa mieheni.

Jutun kuvat Elina Niemi.

3 kommenttia