Meidän Talo

Ammattilaisen vinkit perustyökalujen valintaan: laita pakki kuntoon ja hanki kunnon akkuporakone!

Ammattilaisen vinkit perustyökalujen valintaan: laita pakki kuntoon ja hanki kunnon akkuporakone!
Kun perustyökalupakki on kunnossa, kotinikkarin kannattaa hankkia seuraavaksi jiirisirkkeli ja viimeistelynaulain. Akkuporakonetta parempaa ei ole! Pyysimme remonttikoulusta tuttua Ari Lahtea listaamaan kotinikkarin viisi tärkeintä työkalua.
Julkaistu: 17.7.2018

1. Peruspakki kuuluu jokaiselle kotinikkarille

Jokaisessa remontissa tarvitaan yksinkertaiset perustyökalut, ja ne on remppakonkari Ari Lahden mielestä paras niputtaa ensimmäiseksi työkaluksi.

Kun pakista löytyy vasara, käsisaha, rullamitta, puukko, linjapihdit ja vatupassi, osaava amatööri voi jo ryhtyä monenmoiseen remonttiin. Nämä kaikki ovat niin edullisia työkaluja, että satunnaisenkin saneeraajan kannattaa satsata laatuun.

2. Akkuporakone käy moneen

Sähkötyökaluista selvä ykkönen on akkuporakone.

– Sellainen pitää olla jokaisella, joka remonttia lähtee tekemään, Ari sanoo.

Laadusta kannattaa maksaa. Kun ”merkittömän” halpakoneen saa viidelläkympillä, järeästä ammattilaislaitteesta pitää pulittaa 700 euroa. Osaava amatööri saa riittävän laadukkaan laitteen noin 150 eurolla.

Kun lähes kaikkia kodin sähkötyökaluja saa nykyään akkukäyttöisinä, on järkevää valita sellainen merkki, jonka muitakin työkaluja voi käyttää samalla akulla.

– Tästä syystä porakoneeksikin kannattaa valita 18 voltin akuilla toimiva laite, Ari neuvoo.

Porakoneen istukan koko on myös tärkeä asia. Useimmissa 18-volttisissakin on vain 10 mm:n istukka. Yllättävän usein tarvitaan vähän isompaa. 13-millinen riittää lähes kaikkeen käyttöön.

3. Sirkkelillä jiiriin

Toiseksi sähkötyökaluksi Ari valitsee jiirisirkkelin. Puuta työstettäessä tarkka ja nopea sahaaminen jouduttaa työntekoa todella paljon.

Ari Lahden mukaan merkittömien laitteiden ja laatumerkkien halvimpien koneiden toleranssit ovat turhan isoja, mikä näkyy sahauksen jäljessä.

– Sirkkeli on sellainen, johon kannattaa panostaa vähän enemmänkin. Paristasadasta ylöspäin alkaa jo saada laadukkaita laitteita. Ei kuitenkaan vielä akkukonetta.

4. Naulain viimeistelyyn

Kolmas Arin valitsema sähkötyökalu on viimeistelynaulain. Sillä hoituvat paikoilleen listat ja paneelit.

– Akkukäyttöisen viimeistelynaulaimen saa halvimmillaan noin 200 eurolla. Tai sitten voi ostaa paineilmakäyttöisen ja siihen pienen kompuran. Niitäkin saa tosi järkevään hintaan.

Tarjolla on myös akkukäyttöisiä naulaimia, joiden sisään on rakennettu pieni kompressori. Näin naulaaminen käy samalla tavalla suhahtaen kuin varsinaisilla kompressorilaitteilla.

5. Hiomakone helpottaa hommia

Neljäs kotinikkarille soveltuva sähkötyökalu on epäkeskohiomakone.

– Tämä ei ole aivan itsestään selvä valinta. Sisätiloissa pärjää aika hyvin hiomapaperilla ja käsityynyllä. Kohtuuhintaisella hiomakoneella tekee kyllä varsinaisen työn joutuisasti, mutta pölynhallinta on heikkoa.

Jos on tarkoitus hioa vain ulkona, melko halvallakin saa hyvän koneen. Sisätiloissa pölyt kurissa pitävä laite maksaa tonnin.

Epäkesko on peruskone niin amatöörille kuin ammattilaiselle. Tasohiomakoneet ja kärkihiomakoneet vain tärisevät, niitä käytetään lähinnä pieneen nikkarointihiomiseen.

– Ja pyörivät mallit, kulma- ja nauhahiomakoneet, on tarkoitettu aika rajuun hiomiseen. Niiden kanssa voi helposti pilata työstettävän pinnan, jos käsi vähänkin tärisee, Ari varoittaa.

Kommentoi »