Kurkista ammattijärjestäjän valtakuntaan! Pian ja Pekan kerrostalokodin sisustuksen kulmakiviä ovat vintage ja hyvä järjestys
Sisustus
Kurkista ammattijärjestäjän valtakuntaan! Pian ja Pekan kerrostalokodin sisustuksen kulmakiviä ovat vintage ja hyvä järjestys
Pia ja Pekka Ahola ostivat kodin kahdelle Syyrian-työkomennuksen aikana. Kaksio vaihtui kohta kolmioon samassa talossa, sillä ammattijärjestäjänkin on vaikeaa luopua.
3.9.2021
 |
Avotakka

Kesällä 2007 Pia ja Pekka Ahola olivat Helsingissä lomalla Syyriasta, jossa Pekka oli työkomennuksella ja Pia vuoden vuorotteluvapaalla. Damaskoksen-asunnossa heillä oli vain pari matkalaukullista omia tavaroita, kuten Marimekon pussilakanat ja pöytäliina, kahvikuppi, juustohöylä ja isoisältä saatu Oiva Toikan lintu.

Oli lämmin kesäpäivä, kun pari ajoi Helsingin Roihuvuoreen katsomaan taloa koivujen suojassa; ylimmän kerroksen kaksiosta pilkotti meri. Heidän palattuaan Syyriaan asunto jäi vaivaamaan etenkin Piaa. Niinpä pari allekirjoitti kauppakirjat uudesta Suomen-kodista Damaskoksen suurlähetystössä.

Reilut vuosi myöhemmin syntyi ensimmäinen lapsenlapsi, ja pian kaksio alkoi tuntua liian pieneltä. Onneksi samasta talosta löytyi 60-luvun kunnossa oleva kolmio, ja myyjä otti heidän kaksionsa vaihdossa.

Ammattijärjestäjä Pia Aholan ja turvallisuusalalla työskentelevä Pekka Aholan koti on vuonna 1965 valmistuneessa kerrostalossa Helsingin Roihuvuoressa. Neliöitä on 70.
Ammattijärjestäjä Pia Ahola nauttii kotonakin siitä, että tavaroilla on omat paikkansa ja ne löytyvät, kun niitä tarvitaan.

Mihin ihastuit tässä kodissa, Pia?

Hyvään pohjaratkaisuun ja tuttuun taloon. Puistomainen piha yhteisöllisessä Roihuvuoressa on meille tärkeä. Näin heti sieluni silmin tämän omana kotinani ja aloin mielessäni jo sisustaa 60-luvun tapeteilla.

Mikä on lempipaikkasi kotona?

Tykkään kutsua vieraita syömään Artekin pöytämme ympärille, jonka hankimme häälahjarahoilla. Istun siinä usein lukemassa tai kirjoittamassa. Keittiössä on vihreä Hahtuva-tapetti, johon en ole kyllästynyt lainkaan näinä yhdeksänä asumisvuotenamme. Nukun paljon, ja siksi myös makuuhuone on erittäin tärkeä.

1960-luvun kaappi on Pian lapsuudenkodista. Nojatuoli on ollut kotona käymässä mökkiremontin ajan ja palaa sinne taas. Öljyvärimaalaus on Heli Hiltusen varhaistuotantoa. Tiilenpunainen keramiikkamaljakko on Fidasta ja pieni sivupöytä Hayn.
Pia järjestää kotiinsa niin, ettei missään ole ylimääräistä tavaraa.
Sohva löytyi Stockmannin outletista. Yllä on Heli Hiltusen valokuvateos. Ruututyyny on Mokosta ja petrolinsininen Hemtexistä. Maton Pekka toi Afganistanista. Pöytä on miniältä lainassa.

Miten kuvailisit sisustustyyliäsi?

Uutta, vanhaa, nostalgiaa ja kokeiluja sekä usein vaihtuvia ratkaisuja ja vanhojen tavaroiden hankintaa. Siirtelen usein kukkaruukkuja ja muita sisustustavaroita sekä tekstiileitä. Pidän paljon väreistä. En ole koskaan ollut kiinnostunut pelkästä valkoisesta, mustavalkoisesta tai harmaasta kodista. Ne ovat hyviä sisustusvärejä mutta mielestäni vain pieninä ripauksina.

Mitä koti sinulle merkitsee?

Se on paikka, jossa minulla on hyvä olla läheisteni kanssa. Olemme olleet naimisissa kohta 42 vuotta. Naimisiin mennessämme olin 19 ja mieheni 22-vuotias. Siitä asti olemme asuneet saman katon alla.

Tapettitalon Hahtuva-tapetti ja valkoinen Nixin keittiökaapisto on raikas yhdistelmä, jonka näkeminen antaa energiaa päivään. 40-vuotias pöytä on Artekin. Käytettynä ostettuihin tuoleihin Pia teetti nahkapäälliset. Kattokruunu on Nizzan kirpputorilta.

Kun on ylimääräinen vapaapäivä, mitä teet?

Järjestän kotini niin, ettei missään ole ylimääräistä tavaraa. Haen erilaisia tuoreita kukkia kaupasta tai siirtolapuutarhastani, asettelen ne maljakoihin ja nautin yksinolosta ajatusteni kanssa. Järjestyksen tekeminen on minulle ammattinikin puolesta mieluisaa. Järjestys säilyy ja tavarat eivät ajelehdi, koska molemmilla on erilliset vaatehuoneet ja mieheni henkilökohtaiset tavarat ja muutama kuntoilulaite ovat hänen työhuoneessaan.

Mistä esineistä et luovu koskaan? Miksi?

Olen vähän huono luopumaan mistään, mutta ammattijärjestäjän koulutus on opettanut minulle sitä. On paljon helpompi käydä läpi asiakkaan tavaroita kuin omiani. Astiat ovat minulle hyvin tärkeitä ja käytän niitä surutta enkä vain pidä vitriinissä. Ajattelen, että niiden ei tarvitse jäädä kenellekään perinnöksi vaan haluan nauttia niistä joka päivä. Arkikäytössämme on muun muassa Kaj Franckin erivärisiä 60-luvun laseja, Flora-laseja ja muuta lasitavaraa lapsuudenkodistani. Isoisäni vanhasta Oiva Toikan linnusta en luovu koskaan.

50-luvun työpöytä Pekan työhuoneessa on Kaapelitehtaan antiikkimessuilta. Pieni valaisin löytyi pihan roskalavalta. Mannerheim- ja jääkäripatsaat muistuttavat Pekan sotilastaustasta.
Entisestä vaatehuoneesta tehtiin avotila. Verho korvaa pehmeästi välioven ja muuntaa vaatehuoneen tarvittaessa näkösuojaisaksi pukeutumissopeksi. Lisa Johansson-Papen riippuvalaisin on saatu lähisukulaiselta.
Harmaavalkoiset pellavatyynyt ovat Mokosta, muut Hemtexistä. Heli Hiltusen pieni öljyvärimaalaus ei tunnu kaipaavan rinnalleen muuta.

Miten olet innostunut vintagesta?

Uskon sen johtuvan tämän talon aikakaudesta ja hengestä. Vintage sopii tähän kotiin. Vanhat huonekalut ovat myös kestäviä ja kauniita. Aiemmin en sitä ymmärtänyt, mutta nyt ne aivan kuin elävät ja tuovat mieleeni kauniita asioita ja muistoja. Uskon vintagekiinnostuksen periytyneen äidiltäni. Lapsuudenkodissani oli Ilmari Tapiovaaran Pirkka-ruokailuryhmä, tiikkikalusteita ja lasiesineitä. Isäni oli urheilija, ja silloin palkinnot olivat paljolti lasivaaseja ja muuta lasitavaraa. Ystäväni muistelevat lapsuudenkotiani, kuinka se oli kauniisti sisustettu ja vaatekaapit ja liinavaatteet olivat hyvässä järjestyksessä. Ehkäpä tässä onkin juuret, miksi hakeuduin ammattijärjestäjäksi.

Vanhaa peilipöytää Pia ihaili ystävänsä kesämökillä. Yllättäen tämä päätti antaa sen Pialle lahjaksi. Wieniläistuoli on löytö roskalavalta.
”Pidän paljon väreistä. Vaatteeni ovat yleensä värikkäitä ja kuviollisia. Haluaisin paljon väriä myös sisustukseen, mutta välillä pitää hillitä”, Pia sanoo.
2 kommenttia