Viherpiha

Mikä ihmeen akvaskeippaus? Marita hurahti vedenalaisten minimaisemien rakentamiseen: ”En vieläkään käsitä, miten olen päätynyt tähän”

Mikä ihmeen akvaskeippaus? Marita hurahti vedenalaisten minimaisemien rakentamiseen: ”En vieläkään käsitä, miten olen päätynyt tähän”
Marita Kivioja on intohimoinen akvaskeippaaja, jonka kasviakvaarioita katsellessa aika ja paikka unohtuvat. Akvaskeippaus muistuttaa puutarhan rakentamista – paitsi että kaikki tehdään pienoiskoossa. Poimi jutun lopusta Maritan vinkit!
Julkaistu: 28.12.2021

Hennot heinät huojuvat joen verkkaisessa virtauksessa. Hohtavat ilmakuplat leijuvat kohti veden pinnalla kelluvia pikkuruisten lehtien ryppäitä. Sitten raidallinen pyrstö heilahtaa, ja parin sentin mittainen kala katoaa kasvillisuuden lomaan.

Istumme kuvaajan kanssa Marita Kiviojan olohuoneessa ja vain katselemme. Hiljainen vedenalainen mikromaailma lumoaa, aika ja paikka katoavat. Uiskentelen hitain liikkein kalojen ja kasvien seurassa. Lehdet hehkuvat smaragdin, sammalen, kromin ja jaden sävyjä.

Tosiaan, pitikös minun kysyä jotain?

– Tuo on ihan normaali reaktio, akvaariota voi jäädä tuijottelemaan tuntikausiksi, Marita rauhoittelee.

Akvaskeippaus on tuonut Maritan elämään lisää iloa ja merkitystä. Maritan mielestä parasta on, kun omaa luovuutta riittää muille jaettavaksi.
Veden alla lehtien muodot ja tekstuurit korostuvat ja värit hohtavat jalokiven kirkkaina.
"Tämä on nimenomaan näpertämistä ja käsityötä."
Pitkävartiset sakset, raapat, pinsetit ja pensselit sopivat tarkkaan vedenalaiseen työskentelyyn. Tärkein työväline on oma käsi.

Jo Maritan lapsuudenkodissa oli akvaario. Kun Marita perusti kesällä 2019 ensimmäisen varsinaisen kasviakvaarionsa, hän sisusti sitä heti vaistomaisesti.

– Tavallaan olen akvaskeipannut aina, vaikka nimi tälle löytyi vasta myöhemmin.

Harrastuksesta tuli nopeasti intohimo ja Maritasta yksi maamme seuratuimmista akvaskeippaajista.

– Kuvien jakaminen Instassa merkitsee minulle paljon ja tekee samalla skeippausta tunnetuksi. Meitä aktiivisia on Suomessa kuitenkin vain muutama.

Marita on myös yksi harvoista lajin kansainvälisiin kilpailuihin osallistuneista suomalaisista. Kilpailuihin osallistutaan valokuvalla, johon tiivistyy puolen vuoden työ.

– En vieläkään käsitä, miten olen päätynyt tähän. Enkä tiedä, mihin tämä vielä johtaa.

Tiikerilumme Nymphaea lotus. Kuvassa on afrikkalaisen tiikerilumpeen vihreä muoto ’Green’. ’Red’ on muuten samanlainen, mutta lehtien väri on punaruskea. Mukula istutetaan altaan pohjalle.
Laipikka-laji Phyllanthus fluitans on kelluskasvi Amazonin sademetsistä. Riittävä valo voimistaa juurien ja lehtien koristeellista punertavuutta. Helppo laji lisääntyy nopeasti ja voi toisinaan kukkia pienin, valkoterälehtisin kukin.
Verkkolehti Aponogeton madagascariensis on perinteinen, herkänkaunis, mutta hiukan vaativa akvaariokasvi Madagaskarilta. Se viihtyy lämpimässä vedessä ja hyötyy hiilidioksidilisästä eli käytännössä CO2-levittimestä.

Japanilaisen Takashi Amanon kehittämä akvaskeippaus (englanniksi aqua­scaping) on Suomessa vielä melko tuntematon akvaarioharrastuksen haara. Siksi monille harrastajien käyttämille termeille ei ole suomenkielistä vastinetta. Hard­scape on kivistä ja kannoista rakennettu maiseman selkäranka, soil sen päälle ja koloihin levitettävä kasvualusta, johon kasvit istutetaan.

Akvaskeippaus muistuttaa puutarhan rakentamista. Kun kaikki tehdään pienoiskoossa, sorminäppäryydestä on enemmän hyötyä kuin käsivoimista.

– Tämä on nimenomaan näpertämistä ja käsityötä. Täydellisen muotoista kantoa ei ole olemassa, vaan kaikki pitää rakentaa itse. Etukäteen ei voi tietää, mitä tarvitsee. Siksi akvaskeippaaja kerää hardskeippiä, mutta ei suostu myymään sitä.

Sammakonputki Hydrocotyle tripartita on sammakonputkiin kuuluva, Aasiasta kotoisin oleva laji. Se kasvaa reippaasti muodostaen 5 senttiä paksua, tiheää mattoa.
Buchephalandra eli "Buce" on Aasiasta kotoisin oleva päällyskasvi, joka kasvaa tiheinä mattoina kivien tai kantojen päällä. Laji on hidaskasvuinen ja helppohoitoinen. Sitä voi jakaa ottamalla pistokkaita maavarresta, jota ei peitetä.
Suikerolehti Staurogyne repens. Kestävä brasilialainen laji sopii istutettavaksi akvaarion etualalle. Sillä on tuuhea pensasmainen kasvutapa. Kestää hyvin muotoilua, ylikasvaneiden versojen leikkaus edistää uusien muodostumista. Voi lisätä latvapistokkaista.

Akvaskeippauksen lukuisten tyylisuuntien nimet tulevat termien lailla japanin tai englannin kielestä. Iwagumi antaa pääosan kiville, Dutch style koostuu pelkistä kasveista. Maritalle läheisin on luontoa jäljittelevä Nature. Tavoitteena on rakentaa altaasta myös pienvesistön lailla toimiva ekosysteemi.

– Huomaan meneväni koko ajan kohti vihreämpää. Altaan hoitotunti on viikon paras aika. Silloin luonto tulee lähelle.

Reilun kahden vuoden aikana Marita on rakentanut kuusi erilaista skeippiallasta. Nykyiset ovat saaneet kuvaavat nimet.

– 240-litrainen jokimaisema on Nayad River kreikkalaisen mytologian virtaavan veden jumalatarten mukaan. Tumma, suomainen akvaario on The Murk.

Yksi allas on pelkästään kuivaharjoittelua ja kokeiluja varten.

– Jossain vaiheessa kasvua on vaan liikaa ja tuntuu, että tää on niin nähty. Silloin tulee halu tehdä uutta, löytää uusia puolia itsestään.

Jaavansaniainen Colysis pteropus ’Trident’ on jaavansaniaisen perusmuotoa kapealehtisempi ja pienempi lajike. Helppohoitoinen kasvi sopii monenkokoisiin altaisiin. Sitä myydään usein nimellä ”Microsorum”.
Kidusruoho Limnophila hippuridoides ”Mini” on voimakaskasvuisen, monenlaisiin olosuhteisiin sopeutuvan kidusruoholajin pienempi versio. Valo ja hiilidioksidi voimistavat versojen punaista väriä. Takana on heleänvihreä Nymphoides hydrophylla ’Taiwan’, taiwaninlammikki.
Kun kaikki tehdään pienoiskoossa, sorminäppäryydestä on enemmän hyötyä kuin käsivoimista.
Ovi kätkee taakseen akvaarion tekniikkaosaston: ulkoisen suodattimen ja hiilidioksidipullon.
Akvaarion pohjamaisema rakennetaan palapelin tapaan monesta erillisestä kiven ja puun kappaleesta.

Maritan vinkit akvaskeippaajalle

1. Aloita pienesti

Tekniikkaan voi halutessaan käyttää reilusti rahaa, mutta vähemmälläkin tulee toimeen. Akvaario voi olla myös pieni ja yksinkertainen. Altaita ja tarvikkeita löytyy melko hyvin käytettyinä.

2. Anna materiaalin johdattaa

Anna hardscapen määrätä perusmuodot. Omaa visiota ei kannata noudattaa liian orjallisesti, sillä lopputuloksesta tulee harvoin juuri sellainen kuin alun perin suunnittelit – yleensä siitä tulee parempi. Instagramista ja YouTubesta löydät inspiraatiota ja vinkkejä erilaisten materiaalien sijoittamiseen, sommitteluun ja kiinnittämiseen.

3. Vaihda vettä

Veden vaihtaminen on kaikkein tärkein hoitotoimi, siitä ei saa laistaa. Vaihda viikoittain puolet vesimäärästä. Suurissa akvaarioissa tämä hoituu nopeasti lappoletkulla.

4. Tee omaksi iloksi

Muista, että harrastus on omasi, älä vertaa itseäsi muihin. Katso muiden töitä ja kuuntele neuvoja, mutta rakenna akvaario, joka miellyttää sinua itseäsi. Oma kätesi on työkalu, ja silmäsi kertoo milloin akvaariomaailmasi näyttää hyvältä. Jokaisella on kyky rakentaa.

5. Kysy neuvoa

Älä jää tuskailemaan yksin esimerkiksi leväongelman kanssa, vaan kysy neuvoja. Kokeneet harrastajat auttavat muita mielellään. Pidä yhteyttä muihin akvaskeippaajiin, seuraa keskusteluja, osallistu tapahtumiin ja verkkotapaamisiin. Minut löytää Facebookista ja Instagramista nimellä m.k.aqua.

Viikoittaisessa huoltohetkessä kasvit trimmataan haluttuun muotoon. Lumpeen kaltaisten nopeakasvuisten lajien versoja voi karsia reippaasti.

Muokattu 7.1.2021 klo 8.30: Korjattu akvaskeippauksen kehittäjän, japanilaisen Takashi Amanon nimen kirjoitusasu oikeaksi.

MAINOS - SISÄLTÖ JATKUU MAINOKSEN JÄLKEEN
Kasteluvahdit kaikille kasveillesi! Tilaa omasi Meillä kotona -kaupoista
SISÄLTÖ JATKUU
1 kommentti