Ajatonta, hallittua ja skandinaavista – näin tyylikkäältä voi lapsiperheen koti näyttää!
Sisustus
Ajatonta, hallittua ja skandinaavista – näin tyylikkäältä voi lapsiperheen koti näyttää!
Annen perheen kodissa vallitsee rauha ja järjestys. Sisustustyyli on selkeän skandinaavinen, ja kaikilla tavaroilla on oma paikkansa.
Julkaistu 24.3.2017
Kotivinkki

Anne ja Mikko Orenius lapsineen asuvat paritaloasunnossa Vuokatissa, Sotkamossa.

”Remontoimme käytännössä koko asunnon. Se oli lähes alkuperäisessä kunnossa, eikä sen tyyli miellyttänyt meitä lainkaan. Seinät olivat kauttaaltaan puunväriseksi jätettyä hirttä, keittiö yläkaappeineen tumma ja tilaan nähden liian massiivinen.” 

Anne halusi keittiöstä vähäeleisen, jotta tila ei veisi liikaa huomiota olohuoneen yhteydessä. Maitolasi pitää vesi- ja rasvaroiskeet pois seinästä, joka on tapetoitu. 

Anne on antanut tyttäriensä Nean (kuvassa) ja Iinan valita itse huoneidensa värimaailman. Muuten kodissa hallitsevat luonnonläheiset vaaleat ja harmaat sävyt.

”Sisustustyylimme on selkeän skandinaavinen. Punaisena lankana on ajattomuus, muunneltavuus, käytännöllisyys ja vähäeleisyys. Pienet yksityiskohdat, tekstiilit, leikkokukat ja tyttäriemme makuuhuoneet toimivat väripilkkuina.”

Keittiö, ruokailutila ja olohuone ovat yhtä kokonaisuutta. Luonnonläheiset ja yhtenevät värit tekevät tilasta rauhallisen. Luonto on Annen inspiraationlähde, ja hän käyttää sisustuksessa paljon luonnonmateriaaleja, kuten villaa, pellavaa ja puuvillaa.

Viherkasvit pehmentävät sisustusta. Ripaus vihreää myös raikastaa kotia. Miikon Väre-tyyny on tehty nahkapaloista.

Yläkerran aulaa koristaa Woudin Stedge -seinähylly, joka näyttää roikkuvan vain yhden narun varassa. Puuhyllyjen sisällä on piilokiinnikkeet. Pyöreälinjainen kastelukannu on House Doctorin.

Olohuoneesta on kulku vanhempien makuuhuoneeseen. Hans J. Wegnerin suunnittelema Wishbone-tuoli on saanut ylleen Taljakaupasta ostetun Rusty-lampaantaljan.

”Paras sisustusoivallukseni taitaa olla se, että olen oppinut kestämään keskeneräisyyttä. Olemme asuneet kodissamme kohta kolme vuotta, ja hiljalleen sisustuspalikat alkavat loksahdella paikoilleen. Sisustushankinnoissa en ole tyytynyt väliaikaisratkaisuihin vaan olen odottanut, säästänyt ja hankkinut sitten mieluisan.”

Yläkerrasta on kaunis näkymä alakertaan. Pyöreä ruokapöytä rikkoo alakerran suoralinjaisuutta. Sen ääreen mahtuu kuusikin ruokailijaa. Saareke tuo lisää työskentely- ja säilytystilaa. Keittiö on Petra-keit­tiöiden mallistosta.

Round-sohvapöytä on Hakolan. Siro pöytä ei vie liikaa tilaa pienestä olkkarista.

”Tykkään vaihtaa järjestystä ajoittain. Siksi huonekaluissa kiinnitän huomiota siihen, että ne muuntautuvat eri tiloihin ja ovat sopivan siroja.”

Läksyt hoituvat String-hyllyköön tehdyn työpisteen ääressä. Nea pitää tauluista, joissa seikkailevat metsäneläimet. Julisteet ovat ruotsalaisen kuvittajan Sofie Rolfsdotterin tekemiä.

Yläkerrasta löytyy pieni työpiste. Ikeasta ostettu lasinen pöytä on kevyt ja ajaton. Corokia eli kummituspensas kaipaa maltillista kastelua ja valoa.

”Koti on helpompi pitää puhtaana, kun kaikille tavaroille ja vaatteille löytyy oma paikkansa. Remontissa kaikki kaapistot uusittiin ja kaappitilaa lisättiin sekä järkeistettiin. Ullakolle lisättiin hyllyjä ja tankoja kausivaatteita ja varusteita varten.”

Makuuhuoneen levollinen ja rauhallinen tunnelma on luotu riisumalla huoneesta kaikki ylimääräinen. Päätyseinä on maalattu Tikkurilan Deco Grey -värikartan sävyllä 1953.

”Jokaisessa makuuhuoneessa on lattiasta kattoon ulottuvat liukuovikaapistot. Kaiken ylimääräisen, kuten pieneksi jääneet vaatteet ja urheiluvarusteet, pyrin laittamaan heti kiertoon, jotta järjestys säilyy. Kevätsiivouksessa ’konmaritan’ eli raivaan kaapista pois kaiken, mitä en halua säilyttää. Uutta tavaraa ostaessani mietin aina tarkoin sen tarpeellisuutta.”

Kankaalla päällystetty runkopatja toimii sohvana. Seinällä on Niina Tuohimetsän tekemä Brillo-ryijy. Katosta roikkuu Watt & Veken Alex-valaisin. Sohvapöytä on tehty puulaatikosta.

Lasitus tekee terassista yhden lisähuoneen. Pihlajanoksat koristavat ruokapöytää, jonka päälle Anne on levittänyt äitinsä kutoman, narulangasta tehdyn verhon.

5 kommenttia