Ajan patinoima puuhuvila hurmasi modernin tyylin ystävän Annukan – nyt uusi ja vanha yhdistyvät sisustuksessa sulavaan liittoon
Sisustus
Ajan patinoima puuhuvila hurmasi modernin tyylin ystävän Annukan – nyt uusi ja vanha yhdistyvät sisustuksessa sulavaan liittoon
Kananmunakauppiaan rakentamassa puutalossa tuntuu kuin asuisi kesähuvilassa ympäri vuoden. Annukka Lahtisen käsissä ruutuikkunat, valkoinen lankkulattia ja antiikkihuonekalut ovat yhdistyneet sulavaksi liitoksi modernien kalusteiden ja designvalaisimien kanssa.
Julkaistu 27.4.2018
Avotakka

Jos rinnetontilla seisovan huvilan seinissä olisi ripaus vaaleanpunaista, se olisi kuin Peppi Pitkätossun kotitalo Huvikumpu. Pihalle voi hyvin kuvitella myös Pepin pilkullisen hevosen. Sen korvaa talon isännän kermanvärinen Vespa.

Annukka ja Jussi Lahtinen ovat onnellisia idyllisestä puuhuvilastaan. Villa Svalan, joka sai nimensä silloisessa Klobbskogin kylässä sijainneen Svalanin tilan mukaan, on nyt korjattu sisältä ja ulkoa. Neljä vuotta sitten Annukka ei tosin olisi voinut ajatella asuvansa 87-vuotiaassa puutalossa.

– En ole vanhoista taloista innostuva ihminen. Pidän 1960-luvun selkeästä arkkitehtuurista. Entinen kotini oli kuution mallisessa rivitalossa, Annukka kertoo.

Etualalla on ruokailutila, taustalla on olohuone ja veranta.
Annukka ja Jussi Lahtinen sekä Alma-koira.

Kun Annukka näki persoonallisen puuhuvilan ja valmiiksi rakennetun vehreän pihan, oli modernista tyylistä pitävä nainen aivan myyty. Jussille talo taas oli vanha tuttu, sillä hän oli asunut talossa perheensä kanssa jo viisitoista vuotta ennen eroa edellisestä puolisostaan.

– Kävimme katsomassa myös uusia taloja, mutta meistä tuntui, että niistä puuttui jotain oleellista. Täällä on sellainen tunne kuin asuisimme kesähuvilassa, Annukka sanoo.

Kirjastonurkkauksessa on puusepän tekemä hylly. Antiikkituoli ja matto ovat sukulaistädin perua. Kirjahyllyn takana on portaikko.

Villa Svalanin charmi rakentuu pienistä kodikkaista huoneista, ruutuikkunoista, lasikuistista, puisesta portaikosta ja vanhan mallin mukaan uusitusta lankkulattiasta, jonka hiljattain maalattu pinta on vielä kiiltävä ja liukas kuin jää. Pörröisen Alma-koiran tassut sutivat välillä tyhjää, kun se intoutuu juoksemaan ympyrää olohuoneen ja keittiön välissä.

– Seinien ja lattian valkoisen sävyt on suunniteltu niin, että tiloista tuli mahdollisimman ilmavat ja yhtenäiset. Valkoinen avartaa tilaa, kun on paljon pieniä huoneita, Annukka sanoo.

Ruokailutilan antiikkituolit on päällystetty Josef Frankin 1930-luvulla suunnittelemalla Svensk Tennin kankaalla. Riippuvalaisin on Ikeasta.

Alakerrassa on pieni viihtyisä kirjasto ja ruokailutila, jossa komeilee Annukan isoäidin vanha tassujalkainen ruokailukalusto.

– Perintökalusteet ovat meille rakkaita. Mietimme niille sopivia paikkoja, kun suunnittelimme huonetiloja. Ruokailukalustolle löytyi paikka entisestä eteisestä, Annukka kertoo.

Seinään kiinnitetty televisio ei vie liikaa huomiota. Talon alta löytynyt puuarkku on alunperin ollut talon rakentajan käytössä.

Olohuoneessa on sulava yhdistelmä modernia ja vanhaa: mustavalkoisia tekstiilejä, antiikkikalusteita ja rento lounge-tyylinen sohva. Eikä verhoja ikkunoissa.

– Vanha talo kantaa monenlaisia tyylejä. Villaan sopivat hyvin vaikka modernit designvalaisimet. Nykyaikaisia huonekaluja kannattaa kokeilla ennakkoluulottomasti, Annukka sanoo.

Keittiön kaapistot ovat Avancen mallistosta.

Muodin parissa työskentelevä Annukka innostuu helposti uusista sisustustyyleistä, mutta hän osaa rajata vaihtelunhalunsa lähinnä tekstiileihin, joilla saa helposti muutettua sisustuksen tunnelmaa vuodenaikojen mukaan.

– Olen lapsuudesta asti pitänyt isoäitini vanhoista kalusteista ja esineistä. Siksi ne seuraavat mukana ja löytävät aina paikkansa kodin tyylistä riippumatta.

Olohuoneesta ja keittiöstä on kulku lasiverannalle, jossa on 10-hengen ruokapöytä.

Villa Svalanin remontin kantavana ajatuksena oli talon tyylin ja hengen säilyttäminen sekä se, että ihan kaikkea ei kannata uusia. Talossa pitää näkyä myös ajan patina.

Uudessa eteisessä on Gotlannin kalkkikivestä valmistettu lattia.
Yläkerran makuuhuoneesta on kulku parvekkeelle. Indigovärjätyt tekstiilit Annukka toi Balilta. Riippuvalaisin on hankittu Barcelonasta.
Yläkerrassa on erillinen vaatehuone. Vanha nojatuoli on verhoiltu sähäkän keltaisella kankaalla.
Marokkolaiset sementtilaatat antavat särmää valkoiseen kylpyhuoneeseen. Laatat ovat Marrakech Designin.
Modernissa saunassa on pehmeät luonnonsävyt.

Huvilassa uusittiin vain ne ikkunat, joita ei voitu enää korjata. Yksityiskohdat, kuten tyyliin sopivat lattialistat ja ovenkarmit, ovat tärkeitä kokonaisuuden kannalta. Rakenteissa käytettiin mahdollisimman luonnonmukaisia materiaaleja. Väärät, kokonaisuuteen sopimattomat valinnat pilaavat helposti talon luonteen.

– Esimerkiksi laminaattilattia ei sovi vanhaan puuhuvilaan, Annukka sanoo.

Lahtisten mielestä huonejärjestystä taas voi muuttaa helposti ilman, että talon tunnelma kärsii. Tässä kodissa keittiön tieltä purettiin vanha kylpyhuone ja ruokailutila saatiin entiseen eteiseen, kun sisäänkäynti siirrettiin talon päätyyn. Asumismukavuus ja käytännöllisyys ovat tärkeitä myös ikuisessa kesähuvilassa.

Villa Svalan valmistui vuonna 1931. Talossa on 146 asuinneliötä. Terassi rakennettiin talon sivuun, sillä se oli ainoa mahdollinen paikka kallioisella tontilla.
Kommentoi »