Aikuisen naisen huussihommat
Ihmiset
Aikuisen naisen huussihommat
Olga luuli, ettei hänen ikäpolvensa kaipaa kesämökkejä, mutta huomasi ilokseen erehtyneensä.

Olen törmännyt muutamana viimeisimpänä keväänä ikäluokalleni aiemmin lähes vieraaseen ilmiöön: Ystäväni etsivät sosiaalisessa mediassa itselleen kesämökkejä.

Pakko tunnustaa, että naiivina olen ajatellut, ettei meidän ikäluokkamme enää aikuisena mökeistä innostu. Että me emme halua raataa kesiämme jossain rantalepikossa pienen hirsimökin kupeessa polttopuita tehden ja rännejä puhdistellen. Kuinka väärässä olinkaan!

Kyllä me haluamme, ja se tekee minut iloiseksi. Ehdin jo huolestua, että mitä kaikille mökeille sitten tapahtuu, kun mummot ja papat eivät jaksa enää saariinsa soutaa? Mutta tosiaan: maailmasta eivät soutavat mummot lopu, ja ne pikkuvekarat, jotka leikkivät mökin rantakivillä, haluavat istua siellä itikoista huolimatta vielä vanhanakin.

Tajusin viime viikolla todella kouriintuntuvasti olevani viimeinkin vastuullinen aikuinen, viimeinkin, kypsässä 39 vuoden iässä. Meillä on nimittäin tilallamme ulkohuussi. Käytämme sitä melko vähän, ja kahdentoista tilalla asutun vuoden jälkeen olimme vihdoin siinä pisteessä, että huussi todellakin täytyi tyhjentää.

Tein tämän vastenmieliseltä kuulostavan urotyön yksin, ilman, että nostin tekemisestäni suurempaa numeroa. Varauduin pahimpaan ja tsemppasin itseäni etukäteen. Uskoin vakaasti pystyväni siihen, olenhan aikuinen.

Lapioin varsin hyvin maatuneen mullantapaisen kottikärryyn ja kärräsin lantaa vihellellen pois. Kun työ oli valmis, tunsin olevani voimakas, peloton ja kykenevä aikuinen nainen!

Ehkä kyse onkin juuri siitä. Vastuunkannosta, omalla kotipihalla tai mökkipolulla kävelemisen onnentunteesta, ja siitä, että vaalii muistoja niistä paikoista, joissa kävyt pistelivät paljaiden jalkojen alla.

Ja monet niistä, joilla ei niitä muistoja ole, haluavat niitä nyt antaa tuleville sukupolvilleen. Suomi on kesämökkien maa, ei me taideta siitä mihinkään päästä. Kannetaan klapit liiteriin, korjataan ruosteinen katiska, maalataan, korjataan, raivataan ne mitä jaksetaan ja kerätään vähintäänkin mökin takaa ne kesän ensimmäiset mustikat.

Ja tehdään tämä kaikki aikuisella ylpeydellä.

Hinku mökkeilemään? Kokeile näitä

1. Vuokramökki. Perinteisesti nämä on vuokrattu mökkiyrittäjältä, mutta kannattaa kokeilla Airbnbpalvelua. Osoitteessa airbnb.fi kuka vain voi laittaa mökkinsä vuokralle, vaikka vain muutamaksi päiväksi.

2. Kaverin mökille. Kysyt vain rohkeasti, saako tulla talkoisiin, hommaa riittää aina, ja ahkerat vieraat kutsutaan ensi kesänä uudestaan.

3. Osta teltta. Hommaa riittävän hyvä ja varaudu selviytyjäasenteella. Telttaretki rauhalliselle camping-alueelle tai luonnonhelmaan (muista maanomistajan lupa!) tyydyttää mökkeilyinnon yhtä lailla.

Lue myös nämä Olgan kolumnit

Kommentoi »