Kotivinkki

Pakkasen puraisemat! Kokeile helppoa mosaiikkineulontaa ja neulo Pirjo Iivosen raikkaat Ahtojää-villasukat

Pakkasen puraisemat! Kokeile helppoa mosaiikkineulontaa ja neulo Pirjo Iivosen raikkaat Ahtojää-villasukat
Neulesuunnittelija Pirjo Iivosen Ahtojää-sukat on kuvioitu mosaiikkineuleella, jossa kirjokuvio syntyy neulomalla yksi väri kerrallaan. Tekniikka sopii niillekin, joita jännittää perinteisen kirjoneuleen aloitus.
Julkaistu: 6.2.2020

Koko: 36–41, kokoa on helppoa muuttaa jalkaterän leveyttä ja pituutta muuttamalla.

Ahtojää-sukat – tarvikkeet:

  • keskipaksua sukkalankaa noin 130 g. Malli on neulottu Novita Nalle -langalla sävy farkku (160) ja valkoinen (011).
  • 3 mm vahvuiset sukkapuikot varsiin ja 2,5 mm jalkateriin tai käsialan mukaan.
Kaavioiden merkkien selitykset.

Ahtojää-sukat neulotaan näin

Kaavio 1 eli resori.

Varsi

Luo 64 s päävärillä, jaa neljälle sukkapuikolle 16 s/puikko. Yhdistä pyöröneuleeksi varoen, jotta työ ei kierry. Neulo päävärillä kaavion 1 mukaisesti kerrokset 1–3 yhteensä viisi kertaa. Kaavio 1 toistuu 8 kertaa kerroksella.

Kaavio 2.

Neulo yksi krs kaikilla silmukoilla oikein, ota työhön mukaan tehosteväri ja jatka neulomista kaavion 2 mukaisesti. Huomaa, että kaavio 2 on mosaiikkineulosta, jossa kuvataan kaavion yhdellä rivillä kahden krs:n silmukat. Mosaiikkineuloksen vaihtumiskohdassa neulotaan merkityillä riveillä ensimmäinen krs o ja toinen kerros n. Kaavio 2 toistuu 8 kertaa kerroksella.

Kaavion 2 lopuksi katkaise tehostevärinen lanka ja vaihda työhön pienemmät puikot. Neulo päävärillä yksi krs kaikilla silmukoilla o. Jatka neulomalla kaavion 1 mukaisesti kerrokset 1–3 yhteensä viisi kertaa ja lopuksi yksi krs kaikilla silmukoilla o. Tee samalla kavennukset niin, että jokaisen puikon lopussa kun neulomatta on 4 s neulot 2 o yht, 2 o. Puikoilla on nyt 60 s (15/puikko).

Kantapää ja kantapään kavennukset

Kantalappu neulotaan III ja IV puikon silmukoilla (30 s) vahvistettuna neuleena, tasona. Siirrä puikon III s:t IV puikolle kantapään neulomisen ajaksi. Neulo ensin kantapään valmisteleva krs päävärillä niin, että neulot kantapään s:oilla nurjan puolen krs:n seuraavasti: nosta 1 s n neulomatta, neulo krs loppuun kaikilla silmukoilla nurin, käännä työ. Jatka kantalapun neulomista kerrosten 1–2 mukaan.

1. krs (op): *nosta 1 s neulomatta, 1 o*, toista *–* puikko loppuun.

2. krs (np): nosta 1 s neulomatta, neulo puikko loppuun nurin. Toista näitä kahta krs:ta, kunnes olet neulonut yhteensä 30 krs tai kantalappu on 5,5–6cm. Neulo viimeiseksi nurja krs.

Neulo kantalapun kavennukset näin:

1. krs (op): nosta 1 s o neulomatta, neulo vahvistettua neuletta, kunnes puikolla on 10 s neulomatta, knk (= kahden noston kavennus: nosta kaksi s yksitellen oikein neulomatta ja palauta ne takaisin vasemmalle puikolle (silmukoiden suunta kääntyi), neulo käännetyt silmukat takareunoistaan oikein yhteen), käännä työ.

2. krs (np): nosta 1 s n neulomatta, neulo 10 n, 2 n yht, käännä työ.

3. krs (op): nosta 1 s o neulomatta, neulo 10, vahvistettuna neuleena, knk, käännä työ. Jatka kerrosten 2 ja 3 mukaan, kunnes kavennat aivan krs:n lopussa sekä nurjalla että oikealla puolella. Jaa kantapään s:t tasan kahdelle puikolle (6, 6). Poimi kantalapun reunas:t puikoille, noin 15 s kantalapun molemmista reunoista. Siirrä vielä päällipuolen puikoilta (I ja II) reunimmaiset s:t pohjan puolelle. Puikoilla I ja II on nyt 14 s/ puikko.

Irrotettavat tasselitupsut tuovat villasukkiin hauskaa ilmettä.

Kiilakavennukset

Jatka neulomista päävärillä kaikilla puikoilla suljettuna neuleena.

Neulo ensimmäisellä kerroksella kaikilla silmukoilla oikein. Tee kavennukset toisella kerroksella puikolla III ja IV siten, että puikon III alussa on knk kavennus ja puikon IV lopussa kavennus on 2 o yhteen. Tee kiilakavennukset joka toisella kerroksella ja neulo joka toisella kerroksella kaikilla silmukoilla oikein.

Jatka kavennuksia, kunnes puikoilla on yhteensä 56 silmukkaa (14 s/puikko). Voit pienentää jalkaterän leveyttä lisäämällä kiilakavennusten määrää, jolloin puikoilla oleva silmukkamäärä vähenee. Sukan kärjessä oleva koristekuvio on jaollinen neljällä (huomioi tämä, jos muutat jalkaterän silmukkamäärää). Jos muutat silmukkamäärää, muista tasata silmukat ennen kärkikavennuksia niin, että päälli- ja pohjapuolella on sama määrä silmukoita.

Kaavio 3.

Jalkaterä ja kärkikavennukset

Jatka neulomista kaikilla silmukoilla oikein, kunnes jalkaterän mitta on 10 cm vähemmän kuin sukan lopullinen mitta. Ota tehosteväri työhön mukaan ja neulo kaavion 3 mukaan. Huomaa, että kerroksilla 2 ja 22 neulot nurin ainoastaan jalkaterän päällipuolen silmukoilla, jalkapohjan puolella neulot kaikilla silmukoilla oikein. Kaavion 3 loputtua katkaise tehostevärinen lanka ja neulo kaksi kerrosta kaikilla silmukoilla oikein.

Aloita kärkikavennukset. Tee kavennukset niin, että neulot puikkojen I ja III alussa 1 o, knk ja neulot puikon loppuun sileää. Puikkojen II ja IV lopussa, kun puikolla on jäljellä 3 silmukkaa neulo 2 o yht, 1 o. Tee kavennukset ensin joka toisella kerroksella ja neulo joka toinen kerros kaikilla silmukoilla sileää. Kun kullakin puikolla on 7 silmukkaa jäljellä, tee kavennukset joka kerroksella. Jatka kavennuksia, kunnes puikolla on 2 s/puikko. Katkaise lanka ja vedä se loppujen silmukoiden läpi, kiristä kunnolla.

Neulo toinen sukka samoin. Huom! Voit tehdä toiseen sukkaan kantapään puikoille I ja II, jos haluat saada kerrosten vaihtumiskohdan varsissa jäämään jalkojen sisäsyrjälle.

Viimeistely

Päättele langat. Jos kiilakavennuksiin on jäänyt häiritseviä aukkoja, kuro ne kiinni neulalla ja langalla. Höyrytä sukat lopuksi kevyesti, miedolla lämmöllä kostean harsokankaan läpi.

Tee halutessasi tasselitupsut sukkien varsiin ja kiinnitä ne resorin alareunan korkeudelle.

Mosaiikkineule eli nostetuilla silmukoilla neulominen

Mosaiikkineuleessa tai neulottaessa nostetuin silmukoin tarkoitetaan tekniikkaa, jossa neulotaan yhdellä värillä kerrallaan, ja neuleen kuviot syntyvät neulomatta nostettujen silmukoiden muodostamista pidennetyistä silmukoista. Tämä neuletapa sopii hyvin niille, jotka eivät jostain syystä halua tai uskalla kokeilla perinteistä kirjoneuletta ja tahtovat saada neuleeseen kirjoneuletta muistuttavia kuvioita.

Tämän mallin mosaiikkineulekaavioissa kuvataan kaksi kerrosta yhdellä rivillä, sillä kaksi kerrosta neulotaan aivan samalla tavalla.

Kaavioiden oikeassa reunassa, kerrosnumeron vieressä, on värillinen ruutu, joka kertoo millä värillä kyseinen kerros neulotaan. Tätä ruutua ei siis neulota, vaan se auttaa hahmottamaan käytettävän langan värin. Kaavioissa nostettavaa silmukkaa kuvaa V-merkki.

Ohjeen suunnittelu ja toteutus: Pirjo Iivonen

Ohjetiedustelut: siniusvan(a)gmail.com

MAINOS - SISÄLTÖ JATKUU MAINOKSEN JÄLKEEN
Oletko kokeillut tuftausta? Nyt viimeistään innostut! Tilaa tarvikepaketti Meillä kotona -kaupoista
SISÄLTÖ JATKUU
Kommentoi »