Unelmien Talo&Koti

Tätä kotia kadehtisi Peppi Pitkätossukin! Minnan retrokoti on väri-ilottelua lattiasta kattoon

Tätä kotia kadehtisi Peppi Pitkätossukin! Minnan retrokoti on väri-ilottelua lattiasta kattoon
Minna loi vanhaan kivitaloon perheelleen kodin, joka pursuaa iloista energiaa. Vaikka ulkona olisi harmaata, kotona on aina onnellinen olo.
Julkaistu: 11.1.2019
Minna, Erika ja Saarai viihtyvät yhdessä. Saarain sylissä on perheen lemmikki Taika-pupu. Minna pingotti Marimekon Samum-kankaan listojen väliin tauluksi.
Työpiste on sisustettu Ekocenterin entisillä myymäläkalusteilla. Seinällä on rakkaita muistoja.

Minna Rauduskoski ajeli autolla ympäri Jyväskylää etsien paikkaa, jonne kolmilapsinen perhe voisi asettua. Kauniin vanhan 1950-luvun kerrostalon yläkerrassa näytti olevan tyhjä koti odottamassa juuri heitä.

Mikä sai sinut ihastumaan asuntoon?

Olin aina haaveillut puulattioista. Kun pääsin katsomaan asuntoa, näin ensimmäiseksi ihanat puulattiat ja leveät ikkunalaudat. En tarvinnut yhtään enempää miettimisaikaa – tässä oli meidän kotimme. Talossa on koulun toimitilojen lisäksi vain kaksi asuntoa. Tuntuu melkein kuin asuisimme omakotitalossa, varsinkin kesällä. Iloiset välituntiäänet viereiseltä koulun pihalta ovat minusta vain plussaa. Asunto oli täysin remontoitu, joten pääsimme muuttamaan heti.

Millainen sisustustyyli sinulla on?

Haluan säilyttää tietyn lapsenmielisyyden. Minusta on ihanaa laittaa tänne pieniä yksityiskohtia, jotka varsinkin lapsivieraat huomaavat. He ovat ihanan spontaaneja ja reagoivat väreihin lähes poikkeuksetta positiivisesti. Lapset innostuvat pienistäkin asioista. Pyrin säilyttämään saman asenteen itsekin.

Keinutuoli ei ole ehkä ergonominen työtuoli, mutta siinä on ihana rentoutua työn lomassa.
Lattiavalaisin on Minnan ”vieraskirja”. Hänellä on iso rasiallinen puuhelmiä, joista jokainen kävijä saa tehdä rannekorun.
Meillä tunnelmat saavat näkyä ja räiskyä. Tavaroiden siirtely toimii hyvänä stressinpurkukeinona.
Minna on jo vuosia kerännyt retrokankaita. Aarteista syntyy vaatteita ja kodintekstiilejä.

Seuraatko trendejä?

Teen vain hankintoja, joista tulee hyvä tunne. En seuraa muotibuumeja vaan teen asiat omalla tavallani. Lapset ovat saaneet vaikuttaa omien huoneidensa sisustamiseen. Jokainen tarvitsee oman tilan, jossa on hyvä olla.

Kerro joitain hyviä diy-ideoitasi!

Koska asumme vuokra-asunnossa, en voi oikein tehdä mitään seinille ja muille pinnoille. Niinpä olen kiinnittänyt keittiön seinään pilkullista DC Fixiä ja niittikoneella kauniin tapettivuodan. Ne tuovat ilmettä, mutta ne on helppo poistaa tarvittaessa.

Eteisen valkoiset komeronovet olivat kauhean tylsän näköiset, kunnes rakensin vanhasta levystä ja muutamasta laudasta ”peiliovet”, jotka maalasin oransseiksi. Ne ovat ruuveilla kiinni varsinaisten ovien päällä ja lähtevät kätevästi irti. Rajoitukset ruokkivat kekseliäisyyttä! Olen huomannut, että kun tarttuu toimeen rohkeasti, voi tehdä melkein mitä vain. Eikä haittaa, jos kotitekoisuus näkyy.

Minnan rakkain aarre on itse tehty flyygeli. Lehmätaulu on suihkuverho, joka on pingotettu kiilakehyksiin.
Värikäs sisustus sai alkunsa olohuoneen sohvasta. Minna osti rungon kirpparilta ja päätti revitellä verhoilussa.

Mikä on rakkain esineesi?

Keltainen flyygeli! Se symboloi minulle sitä, että unelmat voivat toteutua. Haaveilin flyygelistä jo pikkutyttönä. Se olisi ollut kuitenkin liian kallis hankinta. Olen soittanut lapsena pianoa ja hankin omille lapsilleni pienen sähköpianon. Se oli ruma, ja aloin miettiä, voisinko jotenkin kaunistaa modernin vekottimen. Kirpparilla näin pöydän, jossa oli juuri oikeanlaiset jalat. Siitä se sitten lähti.

Erinäisiä työtunteja, sahausta, hiomista ja ruuvausta myöhemmin olin rakentanut pöydästä pienen flyygelin, jonka sisälle sähkösoitin on upotettu. Maalasin kokonaisuuden vielä herkulliseksi, jotta se innostaisi minua harjoittelemaan soittoa. Tarkoitus kun oli tehdä flyygelistä käyttöesine, ei vain koriste. On sitä kyllä kiva katsellakin.

Lepakkotuolin kangas löytyi kirpparilta viisi vuotta sitten. Minna otti sen talteen vastaisen varalta. Se kannatti, sillä runko löytyi hiljattain Tori.fistä.
Erikan huoneen kulmaikkunasta näkyy järvelle. Vanhat lampunvarjostimet ovat koristeita. Ikkunalaudalla seisoo jättiläiskokoinen Sylvanian Families -sarjan pupu.
Minna on hulluna pieniin kaappeihin, joita hän keräilee kirppareilta.
Minna rakensi leikkikeittiön 1950-luvun kaapista, vanhoista keittiölaatikoista ja Ikean leikkikeittiön osista.

Mitä värit merkitsevät sinulle?

Olen käynyt läpi rankkoja elämänvaiheita, ja värit ovat tulleet minulle elintärkeiksi. Ne ovat auttaneet jatkamaan eteenpäin, kohti valoa. Koen värit muutenkin voimakkaasti. Kun avasin eteisen kaapinoviin tarkoitetun oranssin maalipurkin, olisin halunnut sukeltaa purkkiin ja vain kellua värin päällä. Värit symboloivat minulle iloa ja positiivisuutta.

Mikä on paras kirppislöytösi?

Yksi erikoisimmista oli jättikokoinen Sylvanian Families -pupu. Eräs kirpparimyyjä tuli maininneeksi, että hänellä on kotona myymäläsomisteena ollut jättipupu. Olin niin innoissani, että pyysin päästä mukaan pupua hakemaan. Halusin yllättää sillä Erikan hänen syntymäpäivänään. Olihan se nyt ihan uskomatonta saada jättikokoinen versio keräämistään miniatyyrihahmoista!

Mikä on parasta kodissasi?

Suuret ikkunat ja upea järvinäkymä. Myös pohjaratkaisu on mielekäs. Täällä on juuri sopivasti tilaa meille. Kotona voin toteuttaa kaikkia hulluja ideoitani, tuunata ja ommella, luoda uutta. Koti heijastaa omaa mielenmaisemaani. Meiltä löytyy kaikkea hyvällä tavalla outoa.

Keittiön kaapisto sai raikkaan ilmeen valkoisella DC Fixillä. Vetimet on tehty puuhelmistä.
Keltainen kaappi on vanha seinäkaappi. Minna teki siitä lattiakaapin aiemmin talteen ottamiensa jalkojen avulla. Keltainen naulakko on Eerik-pojan ja Minnan yhteinen projekti.
Parasta kodissamme ovat suuret ikkunat ja järvinäkymä. Täällä voin toteuttaa hullujakin ideoita ihan vapaasti.
Erikan huone on kultainen prinsessakamari. Iso valkoinen kaappi on rakas löytö Rovaniemen kirpparilta.
Persoonallinen sängynpääty on tehty pinnasängyn osasta. Minna maalasi sen mustaksi ja viritti siihen helmiä Aarikan tilanjakajasta.
Päiväpeiton kangas on Verson Puodin Paratiisin puutarha.

Katso lisää kuvia Minnan Instagram-sivulta: @yellowpathway

Kommentoi »