Viherpiha

”Voinko elää tämän kanssa?”, Adrian Evans kysyy kirvojen vallatessa kasvit – kolumnisti on oppinut, että tuholaisia kannattaa ehkäistä ennakkoon

”Voinko elää tämän kanssa?”, Adrian Evans kysyy kirvojen vallatessa kasvit – kolumnisti on oppinut, että tuholaisia kannattaa ehkäistä ennakkoon
Viherpihan kolumnisti Adrian Evans oppi jo opiskeluvuosinaan, miten kasveja kiusaavien ötököiden kanssa pärjää parhaiten.
Julkaistu: 15.9.2021

Jotkut ihmiset ilmestyvät elämäämme ja poistuvat yhtä nopeasti kuin tulivatkin, mutta jättävät ikuisen muistijäljen. Yksi tällainen persoona omassa elämässäni on ollut Doc. Bentlyksi kutsumamme mies – kaksoiselämää pappina viettänyt loistava entomologian luennoitsija puutarhaopinahjossani Englannissa. Hän perehdytti meidät opiskelijat kasvituholaisten ja -tautien äärettömän kiehtovaan maailmaan, ja hänen oppejaan yhä muistelen lämmöllä.

Nyt on taas se aika vuodesta, kun kaikenlaiset vaivat ja koettelemukset ilmestyvät puutarhoihimme. Silmät on syytä olla tarkkoina! Kierrän päivittäin töissä ja puutarhassani tarkistamassa jokaisen kasvin niissä mahdollisesti herkuttelevien ötököiden varalta. On kestänyt vuosia tulla (lähes) kaikki kasvien vitsaukset tunnistavaksi ”kasvitohtoriksi”, ja näiden vuosien aikana olen joutunut hankkimaan lukulasit, jotta voisin erottaa ne pienimmätkin tuholaiset kuten ripsiäiset.

Nyt on taas se aika vuodesta, kun kaikenlaiset vitsaukset ilmestyvät puutarhoihimme.

Doc. Bently antoi minulle opetuksen, jonka ohjenuoraa olen seurannut tähän päivään saakka. Opiskeluaikoinani 1990-luvulla puutarhoissa oli vielä yleisesti tapana käyttää kemiallista torjuntaa, biologiset menetelmät olivat vasta tulossa valtavirtaan puutarhanhoidossa. Doc. Bently oli kuitenkin aikaansa edellä ja sanoi viisaasti: ”Ennen kuin kurotat kohti kemikaalipulloa, ajattele. Ennaltaehkäisy on aina parempi kuin torjunta”.

Puutarhani hyvinvointi perustuu pitkälti siihen, että tiedän, mitä tauteja ja tuholaisia on odotettavissa: kirvoja mehevälehtisten kasvien kärjissä tai vaikkapa naurisperhosia keittiöpuutarhani kaalikasveissa. Jälkimmäisille en anna mitään toivoa. Pidän perhoset loitolla kaalikasveistani peittelemällä esikasvattamani taimet harsolla heti, kun olen istuttanut ne ulos. Kun perhonen ei pääse munimaan kasvustoihin, kaalien lehdet eivät päädy munista kuoriutuvien toukkien suupaloiksi.

Kun muurahaiset ryömivät lehdillä, tiedän että kasvissa on taatusti myös kirvoja.

Kaiken a ja o on huomata varhaisimmat merkit tuholaisista ennen kuin ne ehtivät ottaa vallan. Kun muurahaiset ryömivät lehdillä, tiedän, että kasvissa on varmasti myös kirvoja. Muurahaiset kun lypsävät kirvoista niiden erittämää makeaa mesikasteulostetta. Toivon myös näkeväni leppäpirkkoja ja niiden toukkia, jotka saalistavat kirvoja ja näin tarjoavat luonnon omaa biologista torjuntaa.

Kysyn itseltäni myös aina: ”Voinko elää tämän kanssa”? Yleensä voin. Niin kauan kuin kasvit ovat terveitä ja vahvoja, ne kestävät tuholaisten hyökkäykset ja vain jatkavat kasvuaan. Torjuntaa ei tarvitse ajatellakaan.

Adrian Evans on englantilaissyntyinen hortonomi, jonka mielestä kaikki alkaa mullasta.

Kommentoi »