Viherpiha

Helteitä seuraavat rankkasateet ovat puutarhalle kova pala, kirjoittaa kolumnisti Adrian Evans – kuinka varautua ilmastonmuutokseen?

Helteitä seuraavat rankkasateet ovat puutarhalle kova pala, kirjoittaa kolumnisti Adrian Evans – kuinka varautua ilmastonmuutokseen?
Viherpihan kolumnisti Adrian Evans on huomannut ilmastonmuutoksen vaikutukset omassa puutarhassaan. Sateetkin ovat muuttuneet.
Julkaistu: 9.8.2021

Luin hiljattain artikkelin, jossa brittiläinen hyväntekeväisyysjärjestö Oxfam ja sveitsiläinen jälleenvakuutusyhtiö Swiss Re arvioivat G7-maiden talouksien supistuvan seuraavan 30 vuoden aikana kaksi kertaa enemmän kuin koronapandemian aikana, jos maailman keskilämpötila kohoaa 2,6 asteella. Tämä johtuu ilmastonmuutoksen vaikutuksista paitsi sään ääriolosuhteisiin myös maatalouden tuottavuuteen sekä ihmisten terveyteen ja lämpöstressiin.

Me ihmiset kenties alamme tottua pitkiin helteisiin ja niitä seuraaviin voimakkaisiin sadekuuroihin. Yhtä hyvä tilanne ei ole pelloilla ja puutarhoissa.

Aloin kirjoittaa ja luennoida ilmastonmuutoksen vaikutuksista puutarhoihin ja puutarhanhoitoon yli 10 vuotta sitten. Olen sinä aikana huomannut selvän muutoksen myös omassa puutarhassani. Kasvukausi on pidentynyt, ja voin nykyään kylvää siemeniä aikaisemmin keväällä ja saada nopeakasvuisista salaateista ylimääräisen syyssadon tai kaksi. Tämä ei yksinkertaisesti olisi ollut mahdollista 15 vuotta sitten.

Me ihmiset kenties alamme tottua pitkiin kuumiin hellejaksoihin ja niitä seuraaviin nopeisiin, hyvin voimakkaisiin sadekuuroihin. Yhtä hyvä tilanne ei ole pelloilla ja puutarhoissa, missä kuivaan maahan rummuttava rankkasade aiheuttaa eroosiota etenkin viettävillä rinnemailla. Vastaistutetussa kasviryhmässäkin on yleensä runsaasti tilaa taimien väleissä – ja paljasta maanpintaa, josta arvokas vesi pääsee haihtumaan aurinkoisena ja kuumana kesäpäivänä. Mitä tehdä, jotta maan rakennetta saisi parannettua ja vettä varastoitua paremmin?

Katteet pidättävät vettä tehokkaasti ja välittömästi, maanpeitekasvit kunhan ehättävät verhoamaan maan pinnan. Itselläni on tapana levittää kompostikatetta keväisin kaikille istutuksilleni. Eloperäinen kate auttaa muodostamaan maahan paremman rakenteen, ja sen ansiosta vesi pidättyy maarakeiden väleihin ja pysyy juurten ulottuvilla.

Hulevesien varastointi saisi tulevaisuudessa olla normikäytäntö uusia taloja rakennettaessa.

Ajoittaisten kovien rankkasateiden takia veden talteenotto ja varastointi ovat puutarhoissa aina vain tärkeämmässä roolissa. Alkuvuodesta sain olla mukana mielenkiintoisessa projektissa: suunnittelin puutarhan, johon tehtiin tehokas sadeveden keruujärjestelmä. Tavanomaisen taloa ympäröivän salaojakaivon sijaan asensimme maan alle pari 1500 litran vedenkeruusäiliöitä, joihin kaikki sadevedet talon katolta johdetaan. Kuivina kausina säiliöihin kertyneen sadeveden saa nopeasti käyttöön käynnistämällä uppopumpun, joka on liitetty vesiletkuun.

Hulevesien varastointi saisi tulevaisuudessa olla normikäytäntö uusia taloja rakennettaessa. Ja miksipä se ei olisi? Olivathan pihakaivotkin kiinteä osa jokaista puutarhaa vielä muutama vuosikymmen sitten.

Adrian Evans on englantilaissyntyinen hortonomi, jonka mielestä kaikki alkaa mullasta.

Kommentoi »