Viherpiha

"Puutarhanhoito opettaa kärsivällisyyttä kaikki-minulle-heti-ajassa", ymmärsi kolumnisti Adrian Evans

"Puutarhanhoito opettaa kärsivällisyyttä kaikki-minulle-heti-ajassa", ymmärsi kolumnisti Adrian Evans
Viherpihan kolumnisti Adrian Evans tiesi jo varhain ryhtyvänsä puutarhuriksi. Vaikka muu maailma vaatii yhä enemmän ja nopeammin, puutarha onneksi opettaa hidastamaan tahtia.
Julkaistu: 7.5.2021

Slow down, you’re going too fast, got to make the morning last. (Hidasta tahtia, etenet liian nopeasti, aamu täytyy saada kestämään pitempään.) Simonin ja Garfunkelin kirjoittaman laulun sanat muistuttavat minua lapsuuden onnentäyteisistä hetkistä auton takapenkillä aktiivisen rantapäivän jälkeen. Uni kutsuu, hiekka kutittaa varpaiden väleissä.

Tiesin jo varhain, että ryhdyn puutarhuriksi. Se on minulla verissä, ja mielestäni myös syy olemassaolooni. Minulle oli alun alkaen selvää, etten ammatissani tulisi koskaan rikastumaan, ainakaan taloudellisesti. Olen kuitenkin sen puitteissa palkittu rikkaalla elämällä: olen päässyt tapaamaan lukemattomia mielenkiintoisia ihmisiä, nauttimaan yhä uudestaan sormien upottamisesta multaan ja iloitsemaan pienten siementen saattamisesta elämään.

Kiitän onneani, että puutarhani jatkuvasti muistuttaa minua hidastamaan tahtia ja etenemään hitaammin.

Lähes puolen vuosisadan pituisen elämäni aikana olen nähnyt ja tuntenut, miten maailma kiihdyttää vauhtiaan, vaatii meiltä enemmän ja vie aina vain suurempia siivuja ajastamme. Oma yksityis- sekä työelämäni sykkii hektisessä rytmissä, mutta kiitän onneani, että puutarhani jatkuvasti muistuttaa minua hidastamaan tahtia ja etenemään hitaammin.

Puutarhanhoidossa ei ole kyse lopputuloksesta, ei varmasti koskaan ole ollutkaan. Minulle se on yksi tapa harjoittaa kärsivällisyyttä nykyisessä kaikki-minulle-heti-ajassamme. Puutarha auttaa meitä henkisesti selviämään vaikeista ajoista (vaikkapa koronapandemian sulkutoimista) ja pitää meidät fyysisesti hyvässä kunnossa. Britanniassa lääkärit jopa määräävät puutarhanhoitoa lääkkeeksi ihmisten henkisen ja fyysisen hyvinvoinnin edistämiseen. Ja aika helposti me tarhurit ylitämme suositellut 10 000 askelta päivässä vain puuhastelemalla pitkin poikin puutarhaa yhden illan aikana.

Rikkaruohojen kitkeminen auringonlaskun aikaan on mitä mainiointa ja terapeuttisinta ajanvietettä.

Hyvinvointimme on tärkeää, jotta pysymme toimintakykyisinä. Sehän on selvä. Mindfulness- ja meditaatioharjoitukset auttavat monia löytämään tyyneyttä ja mielenrauhaa, mutta myönnän, etten itse kuulu tähän joukkoon. En yksinkertaisesti pysty istumaan aloillani tai keskittymään hengitykseeni kolmeakymmentä minuuttia. Jos kuitenkin pääsen samaksi ajaksi kylvämään siemeniä tai lisäämään taimia kasvihuoneeseeni, niin uppoudun tyystin omaan onnelliseen maailmaani. Ei ehkä pitäisi paljastaa, mutta rikkaruohojen kitkeminen auringonlaskun aikaan on mielestäni myös mitä mainiointa ja terapeuttisinta ajanvietettä.

Puutarha on parhaita vastalääkkeitä liian nopeatahtiseksi kiihtyvälle elämälle.

Adrian Evans on englantilaissyntyinen hortonomi, jonka mielestä kaikki alkaa mullasta.

Kommentoi »