Aarre vintiltä? Ryijyt viedään nyt käsistä (ja mummolasta)
Sisustus
Aarre vintiltä? Ryijyt viedään nyt käsistä (ja mummolasta)
Perinneryijy palasi sisustukseen. Se lisää kodikkuutta ja herättää muistoja mummolasta. Uusissa ryijyissä taas on abstrakteja kuvioita ja aiheita luonnosta.
Tekstiilisuunnittelija Reeta Ekin Kartta-ryijyn on kutonut Suomen Käsityön Ystävät.

Vuoden nuoreksi muotoilijaksi valitun Reeta Ekin Kartta-ryijy on kuin abstrakti maalaus. Se koostuu neljästä palasta, joiden koko on 76 x 78 cm. Ryijyä myydään osissa tai kokonaisena. Hieno idea! Yksi pala maksaa 1795 €. Kokonaisuuden hinta on 5740 €. Valovoimainen ryijy juhlistaa Suomen Käsityön Ystävien ryijymyynnin uudelleen käynnistämistä. Yhdistys myy valmiita ryijyjä sekä ryijytarvikepaketteja.

Vanha ryijy elävöitti vaalean makuuhuoneen sisustusta Kannustalon Harmaja Saimaa -kohteessa Mikkelin asuntomessuilla.

Jos laitat vanhan ryijyn lattialle, sijoita se niin, että sen päältä kävellään mahdollisimman vähän. Ryijy ei ole matto. Hyödyllisiä ryijyn hoito-ohjeita löytyy Suomen Käsityön Museon konservointikeskuksesta.

Muotoilijapari Saanan ja Ollin freesiä Elonkierto-ryijyä valmistaa Suomen Käsityön Ystävät.

Pienelle seinäryijylle on helpompi löytää sopiva kohta seinältä. Suuri ryijy sen sijaan vaatii paljon tilaa ympärilleen. Pikkuryijyn voi sijoittaa myös tauluseinälle osaksi taulukollaasia. Elonkierto-ryijy 76 x 110 cm, valmisryijyn hinta on 2600 €.

Porvoon pitäjän ryijy on edukseen vanhan talon hirsiseinällä.

Värikäs, rehevä ryijy sopii hyvin yhteen itämaisen maton kanssa. Kuviollisten tekstiilien rohkea yhdistely toimii hyvin suuressa huonetilassa, jossa on raikas vaalea puulattia.

Tekstiilitaiteilija Terttu Tomero kutoi 1960-luvulla komeita ryijyjä, joissa on vahvat värit. Tomeron ryijyjä saa valmiina sekä tarvikepakettina Ryijypalvelu-RP:sta. Kuvan Katiska-vintageryijy vuodelta 1966, 110 x 160 cm, 430 €, Momono.
Muotoilija Katriina Nuutisen olohuoneen seinällä on hänen mummonsa kutoma ryijy.

Ryijyn helakat värit sointuvat hyvin hulppean ruusumaton ja tyynyjen sävyihin. Katriina Nuutisen olohuoneessa on hänen suunnittelema Candeo-riippuvalaisin ja pöydällä lasiset Pulu-vaasit.

Kommentoi »