Meidän Talo

Aami ja Konsta Hietasen suurperheen koti – ”Konsta tekee töitä ja täyttää remppakassaa, minä remontoin” 

Aami ja Konsta Hietasen suurperheen koti – ”Konsta tekee töitä ja täyttää remppakassaa, minä remontoin” 
Aami ja Konsta Hietasen viiden lapsen suurperhe asuu 1970-luvun talossa Lahdessa. Talon huonejakoa on päivitetty Aamin suunnittelemien ja toteuttamien remonttien myötä. Keittiö on koko perheen suosikkipaikka, joten sen uudistamiseen paneuduttiin huolella.
Julkaistu 16.3.2023

Aami ja Konsta Hietanen ostivat keväällä 2018 omakotitalon perheen kasvaessa seitsenhenkiseksi. 1970-luvulla rakennetussa talossa oli mukavasti neliöitä, mutta huone­järjestys kaipasi päivitystä. Perhe tarvitsi yhden lastenhuoneen lisää sekä kapean, putkimaisen keittiön tilalle avaramman ja käytännöllisemmän tilan ruoanlaittoon.

Muusikkona ja näyttelijänä uraa tekevä Konsta on mukana Salatut elämät -tv-sarjassa, ja kuvauspäivät Helsingissä venyvät pitkään iltaan. Niinpä Lahdessa sijaitsevan kodin remonttien suunnittelusta ja toteutuksesta onkin vastannut Aami.

– Työnjako meillä on sellainen, että Konsta tekee töitä ja täyttää remppakassaa, minä remontoin, kertoo Aami, joka innostui remonttihommista jo teini-­ikäisenä.

Silloin kun Konsta on kotona, hän on lasten kanssa ja Aami voi keskittyä projekteihinsa. Kun Aami pääsee vauhtiin, hän kittaa ja maalaa vaikka läpi yön, jotta työ edistyy.

Hietasen perheen paras hetki on silloin, kun Konsta palaa työreissulta kotiväen luokse. Myös vehnä­terrieri Nuca nauttii tilanteesta.
Aami asensi Lamella Prime Polarmänty -lami­naatin keittiön ja ruokailu­tilan lisäksi myös olo­huoneeseen.
Vaikka olohuoneen neliöt supistuivat, kun siitä lohkaistiin osa kuopuksen huoneeseen, on se edelleen valoisa ja ilmava.

Hietasten remonteissa on aina ollut kaksi tavoitetta: saada koti palvelemaan mahdollisimman hyvin arkea ja samalla tietysti miellyttämään silmää.

Pintaremonttia on tehty hiljakseen muutosta lähtien lastenhuone kerrallaan. Kun jokaiselle lapselle haluttiin oma huone, olohuoneesta lohkaistiin puolet sen neliöistä kuopuksen omaan soppeen.

Työläämpään remonttiurakkaan perhe heittäytyi vuosi sitten, kun vasaran alle pääsivät keittiö, sauna, pesuhuone ja wc. Aami oli pohtinut keittiöremonttia jo asuntonäytöstä asti, sillä perhe tarvitsi suuremman keittiön. Vanha käytävämäinen keittiö purettiin ja uusi rakennettiin entiseen ruokailuhuoneeseen, jonka ikkunoista avautuu maisema takapihalle.

Keittiö onkin Hietasten tärkein paikka, sillä iso perhe viettää siellä paljon aikaa. Lapset ovat osallistuneet ruoanlaittoon ja leipomiseen pienestä asti.

Aami Hietanen suunnitteli uuden keittiön vanhan ruokailu­huoneen paikalle.
Uuteen keittiöön mahtui suuri saareke, jonka ympärille mahtuu useampikin kokki. Aami Hietanen pitää tohinatalo.com-blogia, jossa hän muun muassa kertoo perheen remonteista ja pohtii lasten kasvatusta.
Aami suunnitteli keittiön huolellisesti suurperheen tarpeisiin. Niinpä keittiössä on esimerkiksi kaksi astianpesukonetta ja kaksi uunia. Seinät on maalattu vettähylkivällä maalilla. Keittiön kaapistot ovat Ikeasta.
Hietasten keittiö on kierrättäjän unelma. Vetolaatikoissa on kymmenen keräysastiaa, johon voi sujauttaa niin muovit, kartongit, pullot kuin biojätteenkin.

Aami paneutui huolellisesti keittiön suunnitteluun, jotta ruoanlaitto ja tiskien pyörittäminen olisi sujuvaa. Lieden paikka valikoitui niin, että hän voi ruokaa laittaessaan pitää pienimpiä lapsia silmällä. Tiskialtaan molemmilla puolilla on puolestaan astianpesukone ja korkeassa kaapistossa kaksi samanlaista uunia päällekkäin.

Myös ekologisuus on tärkeä asia. Arjessa kierrätetään kaikki mahdollinen sekä hyödynnetään vanhoja materiaaleja ja tavaroita. Myös remonteissa lähes jokainen laudanpätkä on päässyt uuteen käyttöön. Niinpä Aamille oli itsestäänselvää, että uudessa keittiössä on riittävästi tilaa kierrätykselle. Nyt kolme vetolaatikkoa imaisee sisäänsä kymmenen keräysastiaa muun muassa pahville, paperille, muoville, lasille ja biojätteelle.

”En ole ammattilainen, vaan opin tehdessäni. Minulle remontointi on jatkuvaa ongelmien ratkomista.”
Aami Hietanen
Uusi ruokailutila remontoitiin vanhan keittiön tilalle.
Entisen keittiön paikalle tehtiin ruokailutila, johon saatiin pitkä pöytä ja runsaasti säilytystilaa. Aami rakensi ruokapöydän paksusta puulevystä, jonka hän hioi ja maalasi. Ilme viimeisteltiin mustilla teräsjaloilla.
Ruokailutilan seinät maalattiin Tikkurilan Deco Grey -värikartan sävyllä 1952.

Aami on iloinen siitä, ettei remontissa tullut vastaan mitään isoja yllätyksiä.

– Teen remontteja aina aika fiilispohjalla ja yritän varautua kaikkeen. Suunnitelmat ovat siis vain suunnitelmia, Aami kertoo.

Hän tekeekin päätöksiä siitä, miten tilan remontti jatkuu, vasta purkamisen jälkeen.

– En ole ammattilainen, vaan opin tehdessäni. Minulle remontointi on jatkuvaa ongelmien ratkomista, Aami naurahtaa.

Ihan yksin Aami ei ole joutunut vasaroimaan, vaan tärkeässä roolissa remontissa ovat olleet myös hänen isänsä ja veljensä. He ovat olleet paikan päällä autta­massa ja tarvittaessa neuvoneet Aamia puhelimen päässä. Hyviä neuvoja ja vinkkejä hän sai myös paikallisesta rautakaupasta.

Sähkö-, putki- ja laatoitustyöt teetettiin ammattilaisilla, mutta muutoin Aami on vastannut itse remontin edistymisestä ja houkutellut myös lapset mukaan projektiin. Vanhimmat ovat osallistuneet purkutöihin, keittiön kalusteiden kasaamiseen ja lattian asentamiseen. 15-vuotias Veetu Hietanen tykkää äitinsä tavoin remontoimisesta.

– Tosin viime kerralla, kun oli tärkeä purkupäivä, ajoin pyöräkolarin ja jouduin sairaalaan, enkä päässyt purkuhommiin, Veetu muistelee.

Perheen nuorim­mainen sai oman huoneen, kun olohuoneesta erotettiin osa erilliseksi tilaksi. Pienen tytön huoneeseen tuli hempeän roosan väriset seinät ja prinsessavuode.
Alakerran 90-neliöinen harrastehuone on jaettu liikunta- ja soittotiloiksi sekä varastoiksi. Koko bändin soittimet ovat aina valmiina lapsille.

Keittiön lisäksi Aami suunnitteli saunan ja pesuhuoneen remontin perheen tarpeiden ja toiveiden mukaan. Tärkeintä oli saada niin suuri sauna, että koko perhe mahtuisi lauteille samaan aikaan. Niinpä uuteen löylyhuoneeseen nipistettiin lisä­neliöitä seinän takana olevasta varastosta.

– Rakastamme saunoa. Nyt mahdun vaikka makoilemaan, vaikka koko perhe olisi lauteilla, Aami kertoo.

Pesuhuone purettiin kokonaan, ja se päätettiin pyhittää suihkuttelulle ja kylpemiselle. Iltatoimet hampaidenpesuineen sujuvat nyt seinän takana kahdessa eri wc:ssä. Vanhan vessan viereen rakennettiin nimittäin toinen wc, jonka seinä-wc-istuin voitiin kätevästi yhdistää jo olemassa olevaan viemäriin.

Materiaalivalinnoissa Aami on pohtinut paljon niiden kestävyyttä ja helppohoitoisuutta. Suihku­huoneeseen valittiin laadukkaita tuotteita, jotka kestävät kovaa kulutusta.

Sauna ennen remonttia.
Sauna sai remontissa raikkaan vaalean sävyn koivusta. Konsta osallistui saunan ja pesuhuoneen purkutöihin, mutta uuden tekeminen oli Aamin vastuulla. Suurperheen saunaan saatiin lisää tilaa seinän takana olleesta varastosta.
Pesuhuone ennen remonttia.
Pesuhuone pyhitettiin suihkuttelijoille ja kylpijöille. Aami kertoo saaneensa hyviä neuvoja ja apua materiaalien hankkimiseen paikallisen rautakaupan henkilökunnalta. Laatoitustyön hoitivat ammattilaiset.

Neljä kuukautta kestänyt keittiön, ruokahuoneen, saunan, pesuhuoneen ja wc-tilojen remontointi oli Aamilta ponnistus, joka nipistettiin osin yöunista.

– Olisi varmaan pitänyt jakaa loppurykäisyä osiin, sillä vedin itseni todella loppuun. Halusin saada remontin valmiiksi esikoisen rippijuhliin mennessä, Aami muistelee urakkaa.

Koko talon käsittävästä remontista on enää jäljellä kodinhoitohuone. Myös lastenhuoneet kaipaavat pian uutta uudistusta.

– Nyt on kuitenkin tarkoitus hengähtää hetki ja nauttia uudesta keittiöstä, Aami sanoo.

Keittiöremontin vaiheet:

  • suunnittelu 2 viikkoa
  • purku 2 viikkoa
  • pohjatyöt 3 viikkoa
  • pintamateriaalit 2 viikkoa
  • asennustyöt 4 viikkoa
  • viimeistely 1 viikko
  • hankinnat 2 viikkoa.
Hietasten vuonna 1977 valmistunut ja vuonna 1985 laajennettu omakotitalo sijaitsee Lahden Jalkarannassa. He ostivat talon viisi vuotta sitten ja ovat remontoineet sitä perheensä tarpeisiin huone kerrallaan.
Talossa on 260 neliötä: keittiö, ruokahuone, olohuone, kuusi makuuhuonetta, sauna, pesuhuone, kolme wc:tä, kodinhoitohuone, harrastetila, äänitysstudio, varastotilaa ja autotalli.

Asiantuntijan neuvot: lapsiperheen materiaalit

Millaisiin asioihin kannattaa panostaa ja missä voi pihistää, kun valitaan materiaaleja lapsiperheen kotiin?

Lattiamateriaalin valinta on usein perheelle tärkein asia, sillä sen olisi hyvä kestää kulutusta. Eli lattian kestävyys­ominaisuuksiin kannattaa kiinnittää huomiota. On myös hyvä selvittää, onko lattia helppo pitää puhtaana ja jääkö siihen jälkiä herkästi. Lattian hinta on usein ratkaiseva tekijä, etenkin jos neliöitä on paljon. Näitä asioita kannattaa vertailla ja tutkia kaupan ammattitaitoisen henkilökunnan kanssa.

En koe, että varsinaisesti tarvitsisi pihistää missään. Suosittelen tutkimaan ja valitsemaan järkevät materiaalit. Kylpyhuoneen kalusteissa kannattaa suosia helposti puhtaana pidettäviä ja mahdollisimman simppeleitä tuotteita.

Millaisia pintamateriaaleja suosittelet perheasuntoihin?

Nykypäivän materiaalit toimivat hyvin kodissa kuin kodissa. Lähinnä pitää pohtia, kuinka ahkera siivooja kodissa asuu. Lapsiperheissä elämän jälkiä tulee joka tapauksessa, joten suosittelen pesunkestäviä maaleja ja pyyhittäviä tapetteja. Tuotteiden soveltuvuus on hyvä varmistaa myyjältä. Jos suunniteltu tuote ei olekaan sopiva siihen, mihin asiakas on sen ajatellut, myyjän kanssa voi käydä läpi eri vaihtoehtoja ja etsiä toimiva tuote.

Millaisia ohjeita annat yleensä kotiaan remontoiville asiakkaille?

Materiaalin sopivuus remontoitavaan kohteeseen on hyvä varmistaa kaupassa. Joskus oletusarvo jostain tuotteesta saattaa olla ihan muuta kuin mihin tuote on oikeasti tarkoitettu. Osaavan myyjän avulla vältytään virhe­ostoksilta. Kehotan asiakkaitani aina lukemaan ohjeet huolellisesti, tutustumaan asennus­­ohjeisiin ja tekemään tarvittavat toimenpiteet ennen varsinaista asennusta. Esimerkiksi lattian voi asentaa monella tapaa. Työohjeista ja -menetelmistä kannattaa kysyä materiaaleja myyvissä liikkeissä.

Asiantuntija: myymäläpäällikkö Elisa Tommola-Metsäranta, RTV Lahti

4 kommenttia