Jenni ja Tommi hullaantuivat 90-luvun espoolaistaloon, jossa kaikki on vinoa ja kaarevaa – galleriamainen korkeus sai haukkomaan henkeä
Sisustus
Jenni ja Tommi hullaantuivat 90-luvun espoolaistaloon, jossa kaikki on vinoa ja kaarevaa – galleriamainen korkeus sai haukkomaan henkeä
Jenni Rosenström ja Tommi Leskinen hämmästyivät, kun he astuivat ensi kertaa sisään tulevaan kotiinsa. Funkishenkisen 90-luvun talon olohuoneen viisimetrinen galleriamainen korkeus on vaikuttava, samoin talon mielikuvitukselliset ikkunaratkaisut.
Julkaistu 11.11.2022
Avotakka
Yläkerrassa on laivan komentosiltaa muistuttava työhuone.

Asuntoilmoituksia selatessa Tommin silmiin osui erikoinen funkistalo. Sen vitsikäs arkkitehtuuri upposi heti myös Jenniin, joka rakastaa seikkailuja ja arkkitehtuuria. Helsingin Töölössä asunut pariskunta matkusti heti seuraavana päivänä Espooseen Tommin lapsuusmaisemiin tutustumaan tarkemmin kohteeseen. Olohuonetilan galleriamainen avaruus sai pariskunnan haukkomaan henkeään. Talon yksikään seinä, ikkuna tai huone ei tuntunut itsestään selvältä.

Olohuoneen erkkeri maalattiin Cover Storyn burgundinpunaisella Oscar-sävyllä, joka tekee siitä oman tilansa, katseenvangitsijan.
Paraatipaikan kruunaa Knollin Wassily-nojatuoli. Pikkupöytä on &Traditionin.

– Talon monikerroksellisuus, kaarevat ja vinot muodot näyttivät järisyttävän hienoilta, ja hyvin suunniteltujen ikkuna-aukotusten ansiosta luonnonvalo virtasi upeasti asuinkerrosten välillä. Kuvittelimme välittömästi itsemme asumaan taloon. Ihastumme usein kaikkeen vähän outoon – niin kävi tälläkin kertaa, Jenni kertoo.

Markkinointipäällikkönä työskentelevän Jennin ja tuotesuunnittelija Tommin lisäksi talossa asuvat Tommin tyttäret Isla ja Seela.

Mitä arvostatte kodissa?

Jenni: Aiemmin olimme tarkkoja siitä, että koti sijaitsisi Helsingin ydinkeskustassa. Tällä kertaa omaperäinen talo meni lokaation edelle. Nyt nautimme etäisyydestä.

Olohuoneen huonekorkeus on huimat viisi metriä. Hayn sohvan seurana on Elloksen matto ja sohva­pöytä. Banaanikulho on kierrätys­keskuslöytö. Kirjahyllyt ovat Ikeasta. Jenni ja Tommi haaveilevat valtavan suuresta matosta, uusista noja­tuoleista ja Noguchi-sohvapöydästä.
Jenni ja Tommi hankkivat reissuiltaan patsaita matkamuistoiksi.

Tommi: Meille on tärkeää, että tila on muunneltavissa ja että siellä voi tehdä erilaisia asioita, kuten elää mukavaa perhearkea, työskennellä, viettää inspiroivia kahvihetkiä esteettisessä ympäristössä tai tehdä olohuoneesta tanssisalin, kuten Jenni haaveilee. Haluamme myös, että ystävämme viihtyvät meillä.

Mikä on ollut sisustuksen punainen lanka?

Jenni: Pidämme erityisesti tämän kodin galleriamaisesta tunnelmasta ja vaalimme sitä puhtaanvalkoisilla seinillä. Värikkäät esineet, kuten tekstiilit ja huonekalut, tuovat ilottelua sisustukseen. Pidän etenkin kirkkaista ja puhtaista väreistä – niillä voi luoda mielenkiintoisia kontrasteja muutoin neutraaliin sävypalettiin.

Jenni kertoo, että pari halusi sisustuksessa kunnioittaa funkistalon henkeä ja valita talon aikakaudelle sopivia sävyjä. Tilojen galleriamaisuutta he vaalivat valkoisilla seinillä.

Tommi: Kirkkaiden värien lisäksi pidän neutraaleistakin sävyistä. Joskus värejä pitää kypsytellä niin, että ne tulevat osaksi elämää vasta, kun on valmis vastaanottamaan ne. On hauskaa sisustaa yhdessä. Visuaalisissa asioissa makumme on usein yhtenevä. Kodissa on sekaisin uutta ja vanhaa, aikaa kestäviä huonekaluja, jotka patinoituvat kauniisti.

Jenni: Satsaamme laatuun, arvostamme tarinoita ja ajattomuutta mutta pienellä leikkisällä tvistillä. Mitä maailma olisikaan ilman huumoria? Se olisi kuin huone ilman yhtään ikkunaa.

Keittiön yrttimaan eli riippuhyllyn pariskunta teki itse tilanjakajaksi ensimmäiseen yhteiseen kotiinsa. Ruokapöytä on Hayn. Sen ympärille hankittin Vitran DKR Wire -tuoleja Finnish Design Shopista. Keittiö­remontti on vielä haaveissa.

Mikä on lempipaikkanne kotona?

Tommi: Burgundinpunainen pyöreä erkkeri. Hankkimassamme unelmiemme nojatuolissa vietän usein sen aamuhetken, kun mieli vielä heräilee vastaanottamaan uuden päivän mahdollisuuksia. Tykkäämme molemmat myös takapihasta, jossa puuhastelu maadoittaa. Omakotitaloasukkaan aktiviteeteista on tullut meille tärkeitä.

"Mitä maailma olisikaan ilman huumoria? Se olisi kuin huone ilman yhtään ikkunaa."
Jenni Rosenström

Jenni: Haaveilen kotipihan kukkaniitystä. Miten ihanaa olisikaan, kun maljakossa olisi omalta pihalta poimituista leikkokukista tehty kimppu.

Takkahuoneen seinien alapinnat maalattiin Cover Storyn mintunvihreällä August-sävyllä. Sävy tuo tilaan kontrastia ja sopii moderniin ysärihenkeen. Villa­maton Jenni ja Tommi ostivat ystäviltään. Showroom Finlandin Mixrack-teline toimii polttopuiden säilytyspaikkana.
Talon ikkunoiden yllätykselliset muodot luovat taideteosmaisia näkymiä.

Mikä on seuraava projektinne?

Jenni ja Tommi: Kun saamme taas remppavaihteen päälle, toteutamme jokaisen keski-ikäisen unelman eli kodinhoito­huoneen parannuksen sekä keittiön ja kylpyhuoneen remontit. Sitä ennen jatkamme pimennysverhojen metsästämistä. Olemme tehneet ainakin 20 tarjouspyyntöä mitä ihmeellisimmistä verhoratkaisuista, kuten sähköllä toimivista kalvoista, laskosverhoista ja sälekaihtimista. Toistaiseksi kukaan valmistajista ei ole ollut valmis ratkaisemaan erikoismuotoisten ikkunoidemme haasteita toimivalla ja visuaalisesti puhuttelevalla tavalla. Etsimme myös sopivaa vaatesäilytysratkaisua makuuhuoneeseen. Toistaiseksi vaatteemme on ripoteltu kaappeihin ympäri taloa. Makuuhuoneen rekki saa väistyä vaatekaapin tieltä, kunhan sopiva järjestelmä löytyy.

Yläkerran aulan valkoinen kaapisto on Ikeasta. Kaaren muotoinen pöytävalaisin on Jennin ystävän Henri Judinin suunnittelema. Taideteos kaapin päällä on Jennin entisen kollegan Salla Takamäen maalaama.
Seela sai itse valita maalisävyn huoneeseensa ja päätyi Cover Storyn vaalean­punaiseen Francikseen. Tyttöjen huoneiden identtiset sängyt ovat Ikeasta. String-työpöytäjärjestelmä on Vepsäläisestä. Alkuperäinen mosaiikkiparketti on ladottu hauskasti kulmittain.

Miten ammattinne näkyvät kodissa?

Tommi: Graafisena suunnittelijana kiinnitän huomiota visuaalisiin muotoihin ja linjoihin.

Jenni: Olemme innokkaita omissa ammateissamme, ja meille on tärkeää saada asioita aikaan. Pyrin siihen, että kotimme on elämyksellinen ja inspiroiva paikka, jossa voimme sparrailla toisiamme. Työni näkyy konkreettisesti seinissä, jotka maalasimme Cover Storyn muovittomien maalien sävyillä. Myös aiemmin olen tuonut värejä töistä kotiin. Kun työskentelin Minna Parikalla, innostuin yhdistelemään värejä ennakkoluulottomammin ja rohkeammin. On ollut hauskaa huomata, että yhteisten vuosien myötä rohkeus on tarttunut Tommiinkin.

Jennin ja Tommin makuuhuone maalattiin Cover Storyn vihertävän siniharmaalla Maggie-sävyllä. ”Loimme maalilla tilaan vesirajan, eli olemme huoneessa ikään kuin veden alla upoksissa. Kun auringonvalo heijastuu seiniin, väri näyttää kauniin vihertävän puolensa”, Jenni kertoo. Hayn vaaterekillä roikkuu Jennin värikäs vaatevarasto.
Aurinko laskee makuuhuoneen pääty­ikkunan alle ja nousee ulottaen säteensä puolikuun muotoiseen ikkunaan. Yöpöydän virkaa toimittavat pöllit ovat Jennin isän työstämät. Taideteos on Ilari Hautamäen kokoelmasta, iso vihreä keramiikka­esine Jotexista.

Mistä haaveilette?

Jenni: Unelmakoti Sisiliassa -tv-sarja on inspiroinut heittäytymään elämän eteen tuomiin mahdollisuuksiin. Olemme uudistushaluisia. Yleensä, kun olemme saaneet projektin valmiiksi, meidän tekee mieli aloittaa uusi. Vaikka koti on tärkeä pysähtymispaikka, se on myös paikka, jossa voi mennä eteenpäin. Toivottavasti vielä vanhoina olisimme pirteän rohkea ja puuhakas pariskunta.

Arkkitehdin suunnittelemassa, vuonna 1992 rakennetussa erillistalossa on neliöitä 177.
Arkkitehti suunnitteli naapurustoon Espoon Laaksolahteen aikoinaan kolme identtistä taloa, joista yksi on nyt Jenni Rosenströmin ja Tommi Leskisen koti. Pariskuntaa viehättävät funkiskivitalon leikkisät ja yllätykselliset muodot.
3 kommenttia