1. Olohuone veden päällä
Kesäinen olohuone jatkuu terassilta suoraan laiturille. Pergolarakenteet, matot, pöydät ja monenlaiset istuimet tekevät siitäkin huonemaisen. Täällä viihtyy vaikka koko päivän!
2. Suora reitti pulahdukseen
Köysikaiteilla koristeltu käyntisilta johtaa tilavalle laiturille, jossa on hyvä ottaa aurinkoa ja pulahtaa välillä uimaan. Pollarivalaisimet tekevät laiturille vievistä portaista turvallisemmat.
3. Laituri veneen mukaan
Jos laituria aiotaan käytetään paljon veneilyyn, kannattaa ennen rakentamista tutkia veden syvyydet eri kohdissa ja arvioida veneen pituus. Maihin on paljon helpompi nousta sivulta kuin kokasta! Terästikkaat helpottavat myös siirtymista, ja niistä on paljon iloa uimareillekin.
4. Pitkä laituri kaipaa kaidetta
Ruovikkoiseen rantaan voi joutua rakentamaan tavallista pitemmän laiturin. Käyntisillan kaiteet antavat rakennelmalle luonnetta ja tuovat tietenkin turvallisuutta.
5. Puolimatkan pysäkki
Käyntisiltaa voi käyttää myös tunnelmallisen penkin alustaksi. Tässä tosin penkki on veden päällä, mutta hyvin suunniteltu rakenne kestää kyllä istujat.
6. Iltamat laineiden liplatuksessa
Laituritanssien haitarinsoitto kantautuuu elokuun illassa kauas, mutta missään kohdassa ei kuuluu molskahdusta, kiroilua tai avunhuutoja. Kaiteen päihin asennetut lyhdyt pidentävät laituriterassin käyttöaikaa loppukesän iltoina ja parantavat turvallisuutta. Samalla ne toimivat majakkoina veneilijäystäville.
7. Hyvästit meritaudille!
Jos vedenpinnan korkeus ei vaihtele kovin paljon, laiturin voi rakentaa tiukkaan pinotun irtokivisokkelin päälle. Tälläinen laituri ei hytky askelten alla tai heilu myrskyssä.
8. Luonnollinen muotoilu
Usein ranta muokataan laiturille sopivaksi. Joskus voi olla hauskaa tehdä homma toisinpäin. Lopputulos on koristeellinen, ja laituri korostaa hienosti luonnon kauneutta.
9. Kun tontti ei riitä
Välttämättömyys on toden totta keksintöjen äiti. Silta mökkisaareen on samalla laituri ja terassi. Riippakoivun lehvät muodostavat pehmeän katoksen.