Avotakka

Kellastunutta mäntyä ja kulahtanut keittiö – siis täydellistä! Sonja ja Tommi remontoivat kasaritalosta loppuelämänsä kodin

Sonja ja Tommi Salmenoja näkivät heti 1980-luvun omakotitalon mahdollisuudet perheelleen. 400-neliöisen talon remontti laajeni mittavaksi, kun sauna- ja pesutiloista löytyi kosteutta. Sisustuksen keskiössä on Sonjan suunnittelema sohva.
Kuvat Krista Keltanen
Ennen remonttia pinnat olivat männynsävyisiä, ja kaikki näytti tunkkaiselta. Tukki, joka ulottuu alakerran lattiasta harjaan asti, on kantava rakenne mutta myös persoonallinen yksityiskohta.

Kun kaikkialla on puuta, liika on liikaa. Talon lähes kaikki pinnat olivat kellertävää puuta, keittiö mäntyä. Keskellä taloa sijaitsi kantavana rakenteena tukkipuu. Toisaalta hirsirakenteet olivat kauniisti esillä ja lankkulattiat hyväkuntoiset.

– Heti kun astuimme ensi kertaa tulevaan taloomme, olimme täysin myytyjä sen persoonallisuudesta. Tämä oli juuri etsimämme remonttikohde, Sonja Salmenoja kertoo.

Koti oli sopivan uniikki ja siitä sai muokattua omannäköisen. Lisäksi se sijaitsee lähellä juna-asemaa; hyvät kulkuyhteydet olivat aviomies Tommille tärkeä kriteeri.

Alkuperäinen leivinuuni pehmentää mustan keittiön graafisuutta. Epoq-keittiön korkea kaapistoseinä kätkee säilytystilan lisäksi kylmälaitteet. Sonja suunnitteli keittiön itse, ja hänelle oli selvää, että musta keittiö saa parikseen tasot Carraran marmorista.
Sisustuksen lähtökohtana oli Sonjan Kuusilinnalle suunnittelema Pesä-sohva, johon mahtuu mainiosti koko nelihenkinen perhe.
Koirat Dana ja Hulda mahtuvat temmeltämään uudessa kodissa sisällä ja ulkona. Villakankainen sohva on helppo puhdistaa karvoista.

Talon 1980-luvun arkkitehtuuri viehättää Sonjaa ja Tommia. Talon monimuotoisuus ja kodikkuus haluttiin säilyttää. Samoin perheelle täydellinen pohjaratkaisu: huoneet ovat isoja ja hyvin sijoiteltuja, jokaiselle on omaa rauhaa ja paljon tiloja yhteiselle seurustelulle.

Sonjalla on kyky kaivaa remontoitavista asunnoista parhaat puolet esiin. Niin kävi nytkin. Pariskunta on tehnyt paljon töitä sen eteen, miltä kodissa nykyään näyttää.

– Näen yleensä ensi käynnillä, mitä asunnolle pitää tehdä, että siitä saa meille kivan, Sonja sanoo.

Sonjan työtila sijaitsee olohuoneen yhteydessä. Kuusilinnan suunnittelijana hän pystyy tekemään töitä osittain myös kotoa käsin. Sonja pitää Kodissa-blogia, jossa pääsee seuraamaan perheen rakennus- ja sisustusprojekteja.
Rento taulukollaasi voi lähteä lattianrajasta ja polveilla lähes koko seinän korkeudelle.
Avara olohuone saa osan valosta kattoikkunoista. Talossa oli alun perin kuusi kattoikkunaa, mutta remontissa niistä poistettiin puolet.

Pintaremontti laajeni, sillä talon rakenteista löytyi kosteusvaurioita. Toisaalta aiottua suurempi remontti mahdollisti useamman sisustushaaveen toteutumisen, sillä esimerkiksi sauna ja suihkutila menivät uusiksi. Noin neljän kuukauden remontti oli mittava, sillä neliöitä on kaikkiaan lähes 400.

Kokonaisuus on suunniteltu perhe-elämää varten. Pinnat ja materiaalit Sonja valitsi kestämään hyvin arkea lasten ja koirien kanssa.

Mäntypuiset lattialankut maalattiin Betoluxilla valkoisiksi. Valkoinen lattia on toiminut käytössä mainiosti, sillä sitä tulee pyyhittyä useammin: tahrat näkyvät siinä herkästi, mutta se myös puhdistuu helposti.

Sonja on todennut, että valkoinen on yleensä ottaen hyvä pohja sisustukselle. Siihen on helppo yhdistellä eri kuoseja ja materiaaleja.

– Tekstiilit puolestaan eivät meillä ole koskaan täysin valkoisia, Sonja kertoo.

Sonjan ja Tommin makuuhuoneen seinä sai vihreän Syvänne-sävyn. Maalattu seinä korvaa sängynpäädyn ja luo kauniin taustan vaaleille tauluille ja makrameetyölle. Seinän vahva sävy korostaa myös näyttävästi vinoja kattoja ja puupalkkia.

Syvänne-nimisen Tikkurilan sävyn Sonja oli bongannut jo ennen talon hankintaa ja päättänyt, että se on täydellinen väri uuteen kotiin. Valkoisella pohjalla vihreä, musta ja tietyt ruskeat toimivat ajattomasti yhteen.

– Olen täällä alkanut pitää ruskeasta, joka onkin kaunis väripari vihreälle. Ammennan sisustusideoita ulkomaisista kodeista, Tanskasta ja Briteistä ja jopa Yhdysvalloista. Ehkä sisustusajatukseni eivät ole täysin skandinaavisia, Sonja miettii.

Myös lukuisat viherkasvit tuovat oman värinsä.

– Tämän talon myötä minusta on tullut viherpeukalo. Aikaisemmin kasvini kuolivat, mutta täällä kaikki tuntuvat viihtyvän ja kasvavat hurjaa vauhtia. Valon määrä varmasti vaikuttaa siihen.

Meten huoneen seinää koristaa Cole & Sonin Woods & Pears -tapetti, jossa puunrunkojen lomassa kimaltelee kullanhohtoisia päärynöitä. Ajatonta tapettivalintaa ei tarvitse vaihtaa Meten kasvaessa. Tapettiin sopiva sänkykatos löytyi tanskalaiselta Roommatelta.
Yksivuotiaan Meten huonetta säväyttävät ripaukset messinkiä ja kultaa. Valkoiseksi Betoluxilla maalattu lattia ja vaaleat seinät antavat kauniin taustan suloisille yksityiskohdille.
Kolmivuotiaan Renen huone on pelkistetyn mustavalkoinen.

Talo saneli lähtökohtaisesti, minkälainen lopputuloksesta tulee.

– Halusin, että kotimme on rento ja kodikas, hieman boheemikin varsinkin yläkerrassa. Rakastan klassisia kalusteita, joita silmä kestää pitkään. Vaikka tekstiilit ja matot vaihtuvat meillä usein, huonekalut säilyvät. Sohvat meillä toki vaihtuvat, kiitos ammattini.

Sonja suunnittelee työkseen sohvia Kuusilinnalla, eikä siis yllätä, mikä oli ensimmäinen tähän kotiin hankittu huonekalu.

Sonja on suunnitellut sohvan tähän kotiin, ennen kuin siitä oli tietoakaan, sillä inspiraatio Pesä-sohvaan syntyi uuden talon etsimisen myötä. Haaveissa oli löytää tilava koti ja luoda siihen sopiva mukavan syvä malli. Pesästä onkin tullut Sonjan ja koko perheen lempipaikka. Erityiseksi siinä lekottelun tekee se, että sohvan yllä sijaitsevasta kattoikkunasta voi seurata, kuinka lentokoneet toisinaan lentävät talon yllä.

Ostohetkellä Tommi ja Sonja ajattelivat jättävänsä peruskuntoisen saunan ja pesutilan toistaiseksi remontoimatta. Löytyneen kosteuden takia ne kuitenkin remontoitiin täysin. Tunnelmallinen musta sauna lämpiää puukiukaalla.
Sonja luottaa kylpytilojen suunnittelussa ajattomaan mustavalkoiseen. Musta suihku on Bathlifen Rinna. Pesuallas on Otsosonin ja peilikaapisto Ikean.
Entinen uima-allashuone toimii nyt oleskelutilana. Tila on tarkoitus myöhemmin remontoida kuntosali- ja harrastetilaksi. Valkoinen vaaterekki on luovassa käytössä viherkasvien ja säilytyskorien ripustajana.

Sonja rakastaa vanhoja huonekaluja ja niiden tunnelmaa. Erityisesti kiehtovat 50-luvun muotoilu ja Yrjö Kukkapuron tuotanto.

– Olin jo pikkutyttönä kiinnostunut sisustuksesta. Rakkaus huonekaluihin on tehnyt minulle ammatin niiden suunnittelijana.

Sisustusinto on saanut Sonjan myös muuttamaan usein. Tämä on kolmas koti, jonka hän ja Tommi ovat yhdessä remontoineet. Sonja itse on sisustanut jo kaikkiaan toistakymmentä asuntoa. Maku on vaihtunut, mutta nyt Sonjasta tuntuu, että hän on löytänyt oman tyylinsä.

Monimuotoinen 80-luvun talo edustaa omaa aikakauttaan. Sonjaa ja Tommia viehättivät sen persoonalliset tilat sekä mainio sijainti Vantaankoskella, hyvien kulkuyhteyksien varrella.

Instagramin myötä Sonja on innostunut myös kuvaamaan kotinsa sisustusta. Hän on työssään huomannut, että asiakkaita on ruvennut yhä enemmän kiinnostamaan ihminen tuotteen takana. Tästä rohkaistuneena Sonja näyttäytyy entistä enemmän tuotteiden rinnalla.

Omaan kotiin ovat valikoituneet vain ne asiat, joista Sonja pitää, ja koti on remontoitu ja sisustettu täysin omalle perheelle.

– Työssäni kuuntelen, mitä asiakas haluaa, ja toteutan heidän unelmiensa sohvaa. Täällä olen tehnyt kodin juuri meille, hän summaa.

Kurkkaa lisää kuvia Sonjan Instagram-tililtä @kodissa.

Julkaistu: 7.10.2019
1 kommentti