8 × herttainen ruutulattia
Sisustus
8 × herttainen ruutulattia
Klassisen kauniin ruutulattian voi tehdä laatoista, linoleumista, vinyylimatosta tai maalata itse puulattiaan.
30.11.2016
 | Päivitetty 22.11.2023
 |
Unelmien Talo&Koti
Maali ja maalarinteippi tekevät ihmeitä vanhalle puulattialle. Helpoiten työ sujuu, kun ruudut maalaa lautojen suuntaisesti. Harmaan ja vaaleansinisen yhdistelmä on lempeän nostalginen.
Ruudut voi tietysti maalata myös vinoon. Lautojen väliset raot eivät haittaa, vaan päinvastoin tekevät lopputuloksesta persoonallisemman. Lämmin valkoinen ja pehmeä harmaa muodostavat romanttisen väriparin.
Kun maalaamisen alkuun on päässyt, voi kuvioista tehdä vähän vaativampiakin. Kompassitähti näyttää komealta eteisen ruutulattiassa.
Tämäkin on maalarinteipin avulla maalattu ruudukko. Talon emäntä käytti teippaamisessa apuna pahvineliötä, jonka keskelle hän oli leikannut neliön muotoisen aukon.
Ison remontin yhteydessä ruutulattia syntyy luontevimmin keraamisilla laatoilla. Mustavalkoinen väritys on ikiklassinen, mutta myös kova. Hohtavan valkoiseen keittiöön se sopii silti loistavasti.
Nopeiten ruutulattian saa matolla. Kun sen levittää kiinni jalkalistaan, lopputulos on näyttävä. Vinyylimaton asentaminen ei myöskään ole juuri sen vaikeampaa, sillä sitä ei välttämättä tarvitse liimata lattiaan.
Tämäkin on ruutulattia, eikö vain? Mosaikkilaatoilla ruudukosta tulee tiheä, mutta keramisten laattojen skaala yltää puolimetrisiin ruutuihin asti. Nyrkkisäännön mukaan suuret laatat sopivat isoon tilaan ja pienet pieneen.
Vanhojen koulujen lattioista tuttu linoleumi on yhä edelleen hyvä lattiamateriaali. Ohuista laatoista on helppo koota myös ruutulattia. Laatoissa on usein marmorimainen kuvio, mutta tasavärisiäkin vaihtoehtoja löytyy.
Kommentoi »