Kotivinkki

Alussa oli kahden rivin myynti-ilmoitus – sisustussuunnittelija muokkasi 70-luvun talosta tyylikkään vapaa-ajankodin

Alussa oli kahden rivin myynti-ilmoitus – sisustussuunnittelija muokkasi 70-luvun talosta tyylikkään vapaa-ajankodin
Sisustussuunnittelija Sari Sirviö on remontoinut miehensä kanssa metsän keskellä sijaitsevasta kakkoskodista vuosien varrella mieleisensä. Nyt merikin näkyy.
Julkaistu: 6.8.2020

Sari Sirviö ja hänen miehensä ostivat 16 vuotta sitten sipoolaisen metsän keskellä sijainneen, 1970-luvulla rakennetun talon kakkoskodikseen ja alkoivat laittaa sitä uuteen uskoon. Lopulta vain vanhat ulkoseinät saivat jäädä paikoilleen. Nyt Puro Casaksi nimettyä taloa on vaikea tunnistaa entiseksi. Pariskunta nauttii vapaa-ajastaan ulkoillen ja ruokaa laittaen. Mukana hyörivät myös perheen koirat Nuppu ja Copi.

Coton de tuléar Nuppu ja jackrussellinterrieri Cobi nauttivat ulkoilusta emäntänsä Sarin kanssa Sipoon-kakkoskodin merimaisemissa.
Olohuone remontoitiin avaraksi, ja maisema tulvii ikkunoista sisään. Seinäpinnat ovat höyläämätöntä lautaa. Keinutuolit ja sohvapöytä ovat Jackpointin, valaisimet Salista. Kelim-maton Sari on huutanut huutokaupasta.

Sari, miten löysitte ainutlaatuisen Sipoon-talonne?

Kuusitoista vuotta sitten haaveilimme kesämökistä ja käytimme sunnuntaiaamut usein selaamalla Hesarin myynti-ilmoituksia. Kerran silmiimme sattui pieni, vain kahden rivin ilmoitus ja päädyimme onneksi katsomaan paikkaa.

Mökki oli keskellä metsää, mutta oivalsimme heti, että koska se sijaitsi niemenkärjessä, paikassa oli paljon mahdollisuuksia. Karsimalla taloa ympäröiviä puita saimme esteettömän merinäkymän kaikkiin suuntiin.

Meillä on kaupunkikoti Helsingissä, joten kakkoskodin sijainti on juuri sopiva. Matkaa on noin tunti.

Iso keittiö on pariskunnalle tärkeä, koska ruoanlaitto on heidän yhteinen harrastuksensa. Sari valitsi keittiön Airas Designilta ja päätyi malliin, jonka ovissa on viilumainen kuviointi. Osassa yläkaapeista on rohkean kultaiset ovet.
Ruokatila sijaitsee talon päädyssä keittiön takana. Pöydässä istuessa näkymä aukeaa merelle kolmeen suuntaan. Kattovalaisin on Kartellin. Tuolit ja ruukut ovat Cobellosta.
Keittiön vieressä oli ennen makuuhuone, mutta se purettiin tarpeettomana. Nyt tila on tv-huoneena. Kaapistot on tilattu mittojen mukaan Italiasta. Sohva on Jackpointin.

Meren läheisyys on teille tärkeä. Mikä muu paikassa viehättää?

On hyvä, että autotie tulee pihaan saakka, joten tänne tuleminen on vaivatonta. Emme tarvitse venettä tai lossia. On hienoa, että talossa voi asua ympäri vuoden. Arvostan myös kakkoskotimme suuria huoneita, upeaa näkymää ja valtavia terasseja.

Aloititte remontin jo vuonna 2004. Miten remontti on edennyt vuosien varrella?

Kaadoimme paljon seiniä ja avarsimme tiloja. Uusimme kaikki sisäpinnat. Talon ympärille rakensimme terassia lähes 400 neliömetriä. Purimme kaiken vanhan pois ja rakensimme uudelleen. Vain talon ulkoseinät ovat ennallaan.

Halusimme kunnioittaa saaristolaisuutta ja uusimme seinäpinnat raakahöylätyllä laudalla ja tervapaperilla. Teimme remonttia huone kerrallaan, ja siksi saimme myös sisustaa huone kerrallaan sitä mukaa, kun tiloja valmistui. Vältyimme virheiltä, kun veimme projektia hiljalleen eteenpäin.

Taloa kiertää valtava terassi, jonka eri puolille on sijoitettu oleskeluryhmiä. Suojaisan sopen voi valita sään mukaan.
Talon päätyyn rakennettiin lasiseinin reunustettu tila, jossa tarkenee tuulisellakin säällä. Terassilla grillataan, rantasaunalla on oma makkaragrilli ja niemenkärkeen on viimeksi valmistunut nuotiopaikka.
Pariskunta on rakentanut tontille kallioiden väleihin kulkuväylät rakennusten välille. Niitä pitkin on mukava tassutella vaikka paljain jaloin.
Tämä 1970-luvulla rakennettu vapaa-ajankoti sijaitsee Sipoossa. Taloa laajennettiin ja nyt siinä on 200 neliötä. Terassi ympäröi sitä polveillen saariston maastossa. Terassi on 400 neliötä. Täällä vapaa-aikaansa viettävät sisustussuunnittelija Sari Sirviö miehensä ja Nuppu- ja Copi-koiriensa kanssa.

Olet sisustussuunnittelija. Miten oman kodin sisustaminen poikkeaa muista töistä?

Oman kodin sisustaminen on ihanaa, koska visioita voi toteuttaa rennosti. Kaupunkikotimme sisustus on pelkistetympi. Täällä olen käyttänyt enemmän väriä ja pehmeyttä. Vuosien mittaan olen huomannut tyylini pehmentyneen erityisesti juuri värien käytössä.

Sisustaminen on jatkuva prosessi, ja koti on aina muutokselle alttiina. Suunnittelijana suosin skandinaavista puhdaslinjaisuutta yhdistettynä ripaukseen rohkeutta. Esimerkiksi lukuisilla värikkäillä kelim-matoilla kevennän selkeälinjaisia ratkaisuja.

Osa kylpyhuoneen seinistä on kokonaan ikkunaa, ja amme sijoitettiin niiden eteen, jotta kylpiessä olisi kuin ulkona. Laatat ovat italialaisia ulkokivilaattoja Laattapisteen mallistosta. Kylpyhuoneen yhteyteen rakennettiin kodinhoitohuone ja pieni sauna, jossa käydään lähinnä syksyisin ja talvisin. Kesällä saunotaan rantasaunassa.

Miten olette valinneet merellisen kakkoskotinne tyylin?

Halusimme, että sijanti ja talon tunnelma sopivat toisiinsa. Saaristossa ei hienostella kukkatapeteilla. Valitsimme vaakalaudoitettua lautaa seiniin, koska se muistuttaa perinteisiä saaristolaisseiniä.

Materiaalit ja värimaailma, kuten kylpyhuoneen suuret ulkokivilaatat, tulevat ympäröivästä luonnosta. Myös ekologisuus rakenteissa oli tietoinen valinta.

Pidätte ruoanlaittamisesta. Miten se näkyy kakkosasunnollanne?

Ruoanlaitto on todella suosikkipuuhaamme, joten halusimme ehdottomasti ison keittiön. Valmistamme ruoan alusta loppuun itse, ja sen voisi sanoa olevan jopa päivän ohjelmanumero. Kutsumme myös usein ystäviä syömään, ja siksi on ihanaa kun keittiössä on runsaasti tilaa.

1 kommentti