Meidän Talo

70-luvun talo on tunnelmallinen tilaihme! Ota huomioon nämä asiat, kun remontoit ja sisustat viisikymppistä

70-luvun talo on tunnelmallinen tilaihme! Ota huomioon nämä asiat, kun remontoit ja sisustat viisikymppistä
70-luvulla keittiöitä ei enää suunniteltu emäntien valtakunniksi ja koteihin tehtiin ensimmäisen kerran lastenhuoneita. Sisustusarkkitehti kertoo, miten säilytät 70-luvun talon ainutlaatuisen tunnelman.
Julkaistu: 24.10.2018

Vuonna 1973 alkanut energiakriisi heijastui voimakkaasti 70-luvun lopun pientalorakentamiseen. Kriisi näkyi paitsi eristämisenä ja tiivistämisenä, myös muun muassa ikkunoiden pienenemisenä.

Arkkitehti ja Aalto-yliopiston professori Pirjo Sanaksenaho kertoo, että elementtirakentaminen ja kompaktit, tasakattoiset pientalot olivat tavallisia, mutta myös maalaismaisten aiheiden ihailu näkyi pientaloarkkitehtuurissa esimerkiksi jyrkkinä harjakattoina ja punatiiliverhouksina.

– Pientaloja rakennettiin tiiviisti alueittain. Suuret pihat vaihtuivat aidoin rajattuihin karsinoihin. Kaikessa pyrittiin taloudellisuuteen ja tehokkuuteen. Juuri tehokas tilankäyttö tekeekin 1970-luvun pientaloista erityisiä, Sanaksenaho sanoo.

Punatiiliverhous värittää 70-luvun taloja.

Kokolattiamattojen ja rohkeiden värien vuosikymmen

Perinteinen perhekäsitys uudistui ja kodit sen mukana 1970-luvulla. Kodeissa oleminen rentoutui monella tavalla.

– Työssäkäyvien äitien keittiöitä ei enää suunniteltu emäntien valtakunniksi, jossa kaikki tehtiin itse alusta loppuun, ja koteihin tehtiin ensimmäisen kerran lastenhuoneita siinä merkityksessä, jonka me tunnemme, sanoo sisustusarkkitehti Jouni Leino.

Tavallisin pientalo oli yksikerroksinen ja tasakattoinen. Arkkitehtonisilla yksityiskohdilla se ei juuri mässäillyt, mutta sisustuksessa reviteltiin. Isokuvioiset laatat, värikäs keittiö ja kylpyhuone, ovien pullonpohjaikkunat, kokolattiamatot sekä seinien ja kattojen paneloinnit tekivät kodista tunnelmallisen, aiempiin vuosikymmeniin verrattuna jopa leikkisän. Vuosikymmenen alun valtavat maisemaikkunat eivät olleet energiatehokkaita tai takkahuoneet tarpeellisia, mutta sitäkin enemmän asumismukavuutta lisääviä. Vuosikymmenen alussa suuriin yksityistaloihin saatettiin tehdä jopa huoneen kokoinen uima-allas.

– Sisätiloissa elämiseen ja olemiseen kiinnitettiin entistä enemmän huomiota ja koteja rakennettiin viihtyisiksi. Vaikka toiminnallisuus oli edelleen monelle tärkeää, kaikessa se ei voittanut. Ajalle tyypilliset avotakat eivät juuri lämmittäneet, ne loivat tunnelmaa, Jouni Leino kertoo.

70-luvun talon olohuoneessa on tyypillisesti isot ikkunat. Tässä talossa on meneillään alapohjaremontti.

Tiskikone oli vuosikymmenen lopun luksusta

Pintamateriaaleissa oli mistä valita. Lattia saatettiin päällystää värikkäällä kokolattiamatolla tai näyttäväkuvioisella muovimatolla. Myös klassiset parketit ja terrakottalaatat olivat yleisiä. Seinät maalattiin värikkäiksi, tapetoitiin isokuvioisilla tapeteilla tai paneloitiin kuten katotkin.

– Keittiö oli joko pieni ja käytävämäinen, ruokailuhuoneesta erillinen tila, baarikeittiö tai tilava, ison ruokapöydän mentävä huone. Kaapistot olivat lastulevyä, ovet värikkäitä laakaovia tai puisia peili- tai puuviiluovia. Välitilan laatat olivat värikkäitä tai ainakin niissä oli isot ja näyttävät kuviot, myös lakattuja kovalevyjä käytettiin yleisesti. Sähköliesi ja jääkaappi olivat jo itsestäänselvyyksiä. Moni sai ensimmäisen pakastimen ja monitoimikoneen. Tiskikone oli vuosikymmenen lopun luksusta.

Kylpyhuoneessa käytettiin puuta ja tummia tai värikkäitä laattoja sekä värillisiä kylpyhuoneen kalusteita. Jos kaakeleissa ei ollut kuvioita, niihin liimattiin tarrat. Valaistus oli melko hämyinen ja ennemmin tunnelmallinen kuin toiminnallinen. Bide oli trendikäs, automaattipesukone mullistava uutuus.

– Kun remontoit 70-luvun taloa, säilytä ainakin puiset ikkunankarmit ja paneelikatot. Harkitse tarkkaan, maalaatko kaiken valkoiseksi. Laadukkaan parketin vaihtaminen on turhaa, jos hiomalla ja lakkaamalla selviää. Säilytä vanha henki kosteiden tilojen yksityiskohdissa ja valitse esimerkiksi puinen saunan ovi, sisustusarkkitehti opastaa.

70-luku on nykysisustajan kannalta helppo, sillä monet kalusteet ja sisustusratkaisut istuvat ajalle tyypillisiin avariin tiloihin.

Näin remontoit 70-luvun taloa

70-luvulla rakennetuissa taloissa on monia tyyppivikoja. Tutkituta ne ennen kuin säntäät remonttiin.

Vesikatteena tasakattoisissa taloissa on huopa tai pelti.

Tasakatto

Ongelma: Tasakaton tuuletustila on liian matala ja kattokaivot ovat tukossa, joten vesi makaa katolla. Jos alkuperäinen huopakate on tallella, se vuotaa.

Ratkaisu: Tuuletusta voidaan tehostaa asentamalla yläpohjaan alipaineventtiileitä. Remontissa jyrkennetään myös kattokaivolle johtavat liian loivat kallistukset.

Harjakatto

Ongelma: Jos tasakatto on muutettu harjakatoksi eikä vanhaa huopakatetta ja sen alla olevia usein lahovaurioituneita puurakenteita ole korvattu uusilla, on kattorakenteeseen voinut aiheutua entistä pahempi ongelma.

Ratkaisu: Harjakaton rakenteet puretaan pois ja tutkitaan vanhan kattorakenteen kunto. Uudeksi kattomuodoksi valitaan joko harja- tai tasakatto. Remontissa on varauduttava rakennus- tai toimenpideluvan tarpeeseen.

Tiiliseinät

Ongelma: Eriste on tiilimuurausten välissä ilman tuuletusrakoa. Tiiliverhouksen taustan alaosa on yleensä täynnä laastia. Tiilien pystysaumoista on päässyt kapillaarisesti sadevettä ja pölyn mukana orgaanisia ravinteita eristekerrokseen.

Ratkaisu: Sisäpinta liittymineen remontoidaan rakennesuunnittelijan avulla ilmatiiviiksi ja parannetaan korvausilman tuloa sisätiloihin. Jos se ei auta, ulkoverhous puretaan eristeineen pois ja rakennetaan uusi tuulettuva seinärakenne.

Puuseinät

Ongelma: Seinärakenteesta puuttuu höyrynsulku ja usein myös tuuletusrako. Sen sijasta verhouksen takana on ilmarako, joka sekin suojaa seinää melko paljon. Tuuletusrako yleistyi vasta vuosikymmenen loppupuolella.

Ratkaisu: Jos eristeet ovat vaurioituneet, ne on purettava pois. Uusi seinärakenne toteutetaan tuulettuvaksi ja varustetaan höyrynsululla rakennesuunnittelijan kuvien mukaisesti. Homepurku on teetettävä siihen erikoistuneella yrityksellä.

Valesokkelirakenteen tunnistaa siitä, että ulko-oven alareuna on alempana kuin sokkelin yläreuna.

Kivijalka

Ongelma: Valesokkeli on 70-luvun talon tyypillinen riskirakenne. Siinä seinärungon alaosat ovat jopa talon ulkopuolista maanpintaa syvemmällä. Maaperän kosteus pääsee talon reunoilta ja alapuolelta betonin kautta rakenteeseen ja tuhoaa seinärungon alaosaa sekä lämmöneristystä.

Ratkaisu: Alapohjan ja sokkelin korjauttaminen on suunniteltava yhtä aikaa, ettei uuteen rakenteeseen synny esimerkiksi kylmäsiltoja. Valesokkeli korvataan valetulla tai harkoista muuratulla sokkelilla tai teräskengillä.

Alapohja

Ongelma: Mineraalivilla on betonilaatan alla tai kahden betonilaatan välissä. Betonilaatan päällä voi olla myös puukoolattu lattia, jonka välissä on eristekerros. Nämä kaikki ovat riskirakenteita.

Ratkaisu: Rakennesuunnittelijan on selvitettävä muun muassa, onko maanvarainen betonilaatta kantava. Jos laatta voidaan purkaa, on edessä silti hankala, kallis ja työläs remontti.

Sadevedet eivät saa valua talon seinustoille.

Salaojat ja sadevesijärjestelmä

Ongelma: Sokkeli ja sen vierusta ovat märät, koska sadevedet valuvat talon seinustalle eikä salaojia ole tai ne ovat tukossa.

Ratkaisu: Perustuksen vauriot täytyy selvittää. Samalla on teetettävä salaojitus ja sadevesijärjestelmät. Lopuksi talonvierustan maanpinta on muotoiltava niin, ettei se kallistu sokkelia päin.

Vesijohdot

Ongelma: Alapohjan eristekerroksen päälle asennetut alkuperäiset vesiputket ja pattereille johtavat putket todennäköisesti vuotavat, ja eristeet voivat olla vaurioituneet.

Ratkaisu: Uudet vesi- ja lämmitysputket pitää vetää toista kautta. Perustusten ympäristö on routaeristettävä, koska putkista ei enää tule alapohjaan lämpöä.

Suosi sisustuksessa aikakauden klassikoita

70-luvun kompaktiin ja minimalistiseen kotiin sopii värikäs ja näyttävä sisustus. Remontoi rakennusajan tunnelmaa kunnioittaen mutta pilke silmäkulmassa.

Aiempiin vuosikymmeniin verrattuna 70-luvun sisustus on leikkisä.
Marimekon Kukkatori-kuosi on Maija Isolan käsialaa vuodelta 1970.
Lundia Classicin materiaali on kotimainen mänty. Hylly on tehty mukautumaan moneen makuun.
Tomaatti-tuoli on tyypillistä Eero Aarniota. 1971 vuonna lanseerattu lasikuituinen tuoli ei ole vain hauska katseenvangitsija vaan myös mukava istua.
Laattoja käytettiin kylpyhuoneen ja keittiön lisäksi eteisen, takkahuoneen ja aulan lattioissa.
Ajalle tyypillinen ruskea tai terrakotta suorakulmalaatta on oivallinen mihin tahansa lattiaan. Terrakottatiililaatta LPC Cotto Rojo, 12 × 25 cm, Laattapiste.
Suosi tapeteissa isoja kuvioita, kunnon kontrasteja ja värejä. Pihlgen & Ritolan Ritva Kronlundin suunnittelema Pantteri, Tapettitalo.
Studio Decor Miss Print 6 -kukkatapetti, tapettitaivas.fi.
Paneelilla pinnoitettiin ainakin katot ja saunan pukuhuoneen tai takkahuoneen seinät. Mäntyinen sisäpaneeli 15 × 95 mm, Stark.
Sisäsauna sähkökiukaalla kuului pieneenkin pientaloon. Pinnat olivat puuta. Molemmin puolin paneloitu saunan ovi karmeineen, Bauhaus.
Mattolattiat olivat värikkäitä ja keinokuituisia. Tasibelin sisal-matot, kuten kuvan Coismo, istuvat sekä alkuperäiseen että nykyajan tyyliin, Koolmat.
Arkkitehtivalaisin on ikiklassikko, josta monella valmistajalla on versionsa. Airamin Venla näyttää samalta kuin 70-luvun koulupöytiin kiinnitetyt edeltäjänsä, Prisma.
Sävytystekniikka kehittyi ja mahdollisti satojen uusien maalivärien saatavuuden. Tikkurila Tunne M316 Tomaatti.
70-luvun värisuosikkeja olivat sinappi, konjakki, porkkana, kuusi, lehmus, aurinko, tomaatti ja suklaanruskea. Tikkurila Tunne S309 Päiväntasaaja.
Kommentoi »