Meidän Talo

7 x nerokkaat ja näyttävät portaat – poimi ideat!

7 x nerokkaat ja näyttävät portaat – poimi ideat!
Portaiden idea on aina sama. Lopputulos sen sijaan voi olla juuri niin huomaamaton tai huomiota herättävä kuin haluat. Tässä inspiroivia ideoita porrasratkaisuihin.
Julkaistu: 24.2.2021

1. Ympäri käydään, ylös mennään

Vanhaa taloa remontoidessa kannattaa tutkia myös alkuperäisestä poikkeavia vaihtoehtoja. Tässä kodissa portaiden kulkusuunta käännettiin peilikuvaksi. Nyt portaikkoon tulvii kaunis päivänvalo ja portaiden alaosa saatiin hyödynnettyä vaatteiden säilytykseen.

2. Seinään häivyttäen

Vaikka portaat ovatkin kauniit, niiden ei tarvitse olla huutomerkkinä aulassa tai olohuoneessa. Upea tumma seinä ja tyylikkäät teräsportaat sulautuvat täydellisesti toisiinsa. Modernit pinnakaiteiset portaat ovat Gradon ja efektiseinä Suomen Betonileimasimen valikoimasta.

3. Nerokas oivallus

Portaat voi ajatella myös laajemmin. Oulaisen perheen kodissa askelmat levenevät alaosassa ja ne muodostavat samalla tason. Sen alle kätkeytyy perheen kissojen vessa ja niiden pieni "eteinen". Näin tassujen roskat eivät siirry oikeaan eteiseen. Kopioi idea! Kissojen vessan sijaan portaiden alle voi kätkeä vaikka kenkiä.

4. Leijuvat portaat

Kun portaiden pinnojen värin sovittaa seinän sävyyn, syntyy illuusio leijuvasta portaikosta. Oikeasti askelmat ovat tietenkin tukevasti kiinni seinässä, jonka pitää olla betonia tai muuten vahvistettu portaiden rakenteen kestäväksi. Gradon pyöröpinnakaiteisten Kannel-portaiden toteutus sopii suoriin portaisiin.

Kun suunnittelet portaita, ota huomioon talon tyyli, ikä ja voimassa olevat rakennusmääräykset.

5. Kuin kodin koru

Erityisiin tiloihin voi harkita erityisiä portaita. Tällaisia ovat esimerkiksi erilaiset parviratkaisut. Lapsiperheen käyttöön tai pääportaiksi käyttöturvallisuudeltaan puutteelliset portaat eivät sovellu. Lähes satavuotiaan talon kauniit 1800-luvun kierreportaat löytyivät Englannista. Jokainen askelma painaa parikymmentä kiloa.

6. Kiinnostava yhdistelmä

Betonia ja puuta yhdistelevä kokonaisuus poikkeaa täysin tavallisista porrasratkaisuista. Persoonallista ovat niin ilme, materiaalit kuin portaiden rytmityskin. Tuusulan asuntomessujen Lumitiikerin portaat on suunnitellut Laura Seppänen. Askelmat ovat tammea ja mikrosementillä päällystettyä raakabetonia.

Tukevat käsijohteet, oikea mitoitus, pitävät askelmat ja hyvä valaistus tekevät portaista turvalliset.

7. Ilmavuutta lasikaiteella

Kun haluat turvallisen, mutta mahdollisimman ilmavan ratkaisun, lasikaiteet voivat olla juttusi. Lasiseinät jättävät tilaa itse portaille, jolloin rungon ja askelmien väri ja muoto korostuvat. Lasi sopii hyvin niin tummien kuin vaaleidenkin portaiden pariksi. Hosetin Itza-portaat voivat olla suorat tai kiertävät, lepotasolla tai ilman.

Kommentoi »