Avotakka

7 vinkkiä valkoisen maalin valintaan – näin löydät oikean sävyn ja kiiltoasteen

7 vinkkiä valkoisen maalin valintaan – näin löydät oikean sävyn ja kiiltoasteen
Värit ja murretut sävyt tekevät tuloaan, mutta valkoisella on aina oma paikkansa seinävärinä. Valkoinen maali erilaisine sävyineen ja himmeysasteineen voi kuitenkin olla haastava valita. Poimi sisustustoimittaja Laura Brotheruksen vinkit, joilla onnistut!
Julkaistu: 1.3.2018

1. Korosta tilaa ja muotoja

Valkoiset seinäpinnat voivat olla kaikkea muuta kuin tylsät, ja joissakin sisustustyyleissä ne ovat suorastaan ehdoton valinta. Valkoisen suosio on helppo selittää, sillä se sopii moneen. Vaaleat seinät myös lisäävät tilan tuntua. Valkoisella maalilla voi korostaa syvennyksiä tai kiinnostavia muotoja, kun valo ja varjo vuorottelevat.

Vaaleat värit luovat tilan tuntua. Tässä kodissa kaikki seinäpinnat on maalattu Tikkurilan Damasti F485 -sävyllä. Kuva: Timo Pyykkö

2. Ota huomioon ilmansuunnat

Oikean valkoisen maalisävyn löytäminen vaatii malttia ja esivalmisteluja. Huomioon on otettava paitsi huoneen kalusteiden värit ja ovien ja jalkalistojen sävyt myös ilmansuunnat. Luonnonvalon väri muuttuu vuorokaudenajasta ja vuodenajasta riippuen. Huoneeseen tulevaan valon väriin voi vaikuttaa myös talon julkisivun väri. Kaikkiin valon eri vivahteisiin ei paraskaan valkoinen maali taivu, mutta valitse sävy, joka toimii parhaiten.

Valkoisen maalin valintaan vaikuttavat muun muassa kalusteiden, listojen ja ovien värit. Seinissä Farrow & Ballin sävy Strong White. Kuva: Riikka Kantinkoski

3. Tee koemaalauksia

Valitse värikartasta tai värilastuista muutama mieluisa valkoisen sävy ja osta niistä maalinäytteet. Maalaa valkoisella maalilla noin A4-kokoiset alueet huoneen seinälle ja tarkkaile niitä eri vuorokaudenaikoina. Testaa koemaalauksia myös keinovalossa, sillä valaisimen valon­lähteen värisävy vaikuttaa väriin.

Kauniita valkoisen sävyjä ovat esimerkiksi Farrow & Ballin hohtavanvalkoinen All White TM 2005, Tikkurilan Valkoinen sekä F497 Paperi. Perinnemaaleista löytyy vaihtoehtoja lateksimaaleille, kuten pellava­öljymaali ja kalkkimaali. Tarkista kuitenkin niiden soveltuvuus huoneen seinään.

Maalaa yhdellä sävyllä reilunkokoinen alue ja tarkkaile sitä eri valoissa. Kuvan seinien pohjaväri on Paperi F497. Kuva: Tikkurila

4. Älä sotke lämpimyysasteita

Päätä haluatko maalata kotisi lämpimillä vai kylmillä valkoisen sävyillä. Älä sekoita lämpimyysasteita keskenään, muuten lämmin valkoinen maali näyttää kellertävältä ja kylmä taas likaiselta. Jos ovet ja listat ovat lämpimänsävyisiä, valitse valkoinen seinämaali niihin sopivaksi, ellet voi maalata kaikkea uusiksi. Auringonvalossa kylpevään huoneeseen sopii viileä sävy, kun taas varjoisassa tilassa lämpimämpi sävy on parempi.

Farrow & Ballin hohtavanvalkoinen sävy All White sopii taustaksi myös kirkkaammille väreille. Kuva: Farrow & Ball

5. Liika on liikaa

Jos kaikki on valkoista lattiaa myöten, tilan hahmottaminen vaikeutuu ja sisustus vaikuttaa kliiniseltä. Luonnonmateriaalit, kuten puu, korkki ja kivi sekä messinki ja kupari tuovat valkoiseen sisustukseen sopivasti lämpöä ja rosoa.

Suosi valkoisten seinien kanssa luonnonmateriaaleja. Seinissä on pehmeä Tikkurilan Valkoinen -valmissävy. Kuva: Tikkurila

6. Älä unohda kattoa

Kun katto on maalattu astetta kirkkaammalla valkoisella kuin seinät, katto ikään kuin nousee ja tila tuntuu korkeammalta.

Katse kattoon: seiniä valkoisempi sävy kohottaa tilaa. Kuva: Gubi

7. Suosi mattapintaa

Valitse mattapintainen valkoinen maali, jos haluat armoa seinäpinnan epätasaisuuksille. Mitä kiiltävämpi maali, sitä enemmän ne korostuvat. Lika ja sormenjäljet tosin näkyvät kauniissa valkoisessa mattapinnassa helpoiten.

Mattapinta on armollinen. Seinissä Tikkurilan Valkoinen -valmissävy. Kuva: Tikkurila
Kommentoi »