Valkoisen maalin valinta – näin löydät oikean sävyn ja kiiltoasteen lukemattomista vaihtoehdoista
Sisustus
Valkoisen maalin valinta – näin löydät oikean sävyn ja kiiltoasteen lukemattomista vaihtoehdoista
Valkoinen maali on aina tyylikäs vaihtoehto, mutta erilaisista sävyistä ja himmeysasteista voi olla vaikea valita sopivin. Poimi sisustustoimittajien vinkit, joilla onnistut!

1. Valitse sävy kohteessa

Oikean valkoisen maalisävyn löytäminen vaatii malttia ja esivalmisteluja. Älä valitse värimalleja tietokoneen ruudulta, sillä näyttö ei toista värejä oikein. Valitse sävy aina siinä tilassa, johon se tulee. Kiinnitä isot värimallit vuorotellen seinään ja tarkastele niitä luonnonvalossa ja keinovalossa eri aikoina päivästä.

Luonnonvalon väri muuttuu vuorokaudenajasta ja vuodenajasta riippuen. Auringonvalossa kylpevään huoneeseen sopii viileä sävy, kun taas varjoisassa tilassa lämpimämpi sävy on parempi. Huoneeseen tulevaan valon väriin voi vaikuttaa myös talon julkisivun väri. Kaikkiin valon eri vivahteisiin ei paraskaan valkoinen maali taivu, mutta valitse sävy, joka toimii parhaiten.

2. Vertaile sävyjä

Vertaa maalisävyä huoneen muihin pintoihin. Ovien ja ikkunoiden karmit, lattiat, listat ja valokatkaisijat voivat näyttää kellertäviltä puhtaan valkoisen tai kylmän sävyn rinnalla. Hyvä perusvalkoinen on Tikkurilan sävy F497 Paperi. Teknoksen sävy T1733 sopii hyvin listavalkoisen kanssa.

Jos ovet ja listat ovat lämpimänsävyisiä, valitse valkoinen seinämaali niihin sopivaksi, ellet voi maalata kaikkea uusiksi.
Vaaleat värit luovat tilan tuntua. Tässä kodissa kaikki seinäpinnat on maalattu Tikkurilan Damasti F485 -sävyllä. Kuva: Timo Pyykkö

Valkoisen maalin valintaan vaikuttavat muun muassa kalusteiden, listojen ja ovien värit. Seinissä Farrow & Ballin sävy Strong White. Kuva: Riikka Kantinkoski

3. Tee koemaalauksia

Valitse värikartasta tai värilastuista muutama mieluisa valkoisen sävy ja osta niistä maalinäytteet. Maalaa valkoisella maalilla noin A4-kokoiset alueet huoneen seinälle ja tarkkaile niitä eri vuorokaudenaikoina. Testaa koemaalauksia myös keinovalossa, sillä valaisimen valon­lähteen värisävy vaikuttaa väriin.

Kauniita valkoisen sävyjä ovat esimerkiksi Farrow & Ballin hohtavanvalkoinen All White TM 2005, Tikkurilan Valkoinen sekä F497 Paperi. Perinnemaaleista löytyy vaihtoehtoja lateksimaaleille, kuten pellava­öljymaali ja kalkkimaali. Tarkista kuitenkin niiden soveltuvuus huoneen seinään.

Maalaa yhdellä sävyllä reilunkokoinen alue ja tarkkaile sitä eri valoissa. Kuvan seinien pohjaväri on Paperi F497. Kuva: Tikkurila

4. Älä sotke lämpimyysasteita

Päätä haluatko maalata kotisi lämpimillä vai kylmillä valkoisen sävyillä. Älä sekoita lämpimyysasteita keskenään, muuten lämmin valkoinen maali näyttää kellertävältä ja kylmä taas likaiselta.

Farrow & Ballin hohtavanvalkoinen sävy All White sopii taustaksi myös kirkkaammille väreille. Kuva: Farrow & Ball
Valkoisella maalilla voi korostaa syvennyksiä tai kiinnostavia muotoja, kun valo ja varjo vuorottelevat.

5. Vältä kliinisyys

Jos kaikki on valkoista lattiaa myöten, tilan hahmottaminen vaikeutuu ja sisustus vaikuttaa kliiniseltä. Luonnonmateriaalit, kuten puu, korkki ja kivi sekä messinki ja kupari tuovat valkoiseen sisustukseen sopivasti lämpöä ja rosoa.

Valkoiseen keittiöön kannattaa valita astetta tummempi sävy kuin kaapistoihin. kliininen vaikutelma maalaamalla seinät harmaalla taitetulla valkoisella, joka on astetta tummempi kuin kaapistojen sävy. Sopiva sävy on harmaaseen taittuva H497 Kaoliini.

Seinät ja lattia on maalattu Tikkurilan sävyllä H497 Kaoliini. Puolihimmeä maalipinta kestää kostealla pyyhkimistä.

Käytä valkoisten seinien kanssa luonnonmateriaaleja. Seinissä on pehmeä Tikkurilan Valkoinen -valmissävy. Kuva: Tikkurila

6. Suosi mattapintaa

Himmeä seinämaali peittää pinnan pienet virheet ja tekee tilasta rauhallisen ja tyylikkään oloisen. Täyshimmeä maali on hyvä valinta olo- ja makuuhuoneisiin, jotka eivät joudu kovalle kulutukselle, sillä himmeä pinta on altis lialle ja sormenjäljille. Mattapintaa on myös vaikea pyyhkiä.

Mattapinta on armollinen. Seinissä Tikkurilan Valkoinen -valmissävy. Kuva: Tikkurila
Mitä kiiltävämpi maali, sitä enemmän seinäpinnan epätasaisuudet korostuvat.

7. Älä unohda kattoa ja lattiaa

Kun katto on maalattu astetta kirkkaammalla valkoisella kuin seinät, katto ikään kuin nousee ja tila tuntuu korkeammalta.

Seinien värin valinnassa kannattaa huomioida myös lattian sävy. Jos lattiassa on lämmin puunsävy, valitse seiniin aavistuksen beigeen taitettu valkoinen, Tikkurilan F468 Marenki. Harmaa lattia saa valkoiset seinät näyttämään sinertäviltä, joten niihin on hyvä valita puhdas valkoinen maalisävy.

Jos harkitset puulattian tai parketin maalaamista valkoiseksi, vältä kirkkaanvalkoista. Vaaleanharmaalla maalattu lattia näyttää auringonvalossa valkoiselta. Kestävä lattiamaali on Betolux, sävy X 428.

Olohuoneen ja ruokailutilan lattiat on maalattu Tikkurila Betoluxin vaaleanharmaalla sävyllä.

Katse kattoon: seiniä valkoisempi sävy kohottaa tilaa. Kuva: Gubi
Kommentoi »