7 vinkkiä maalausvälineiden valintaan
Rakenna ja remontoi
7 vinkkiä maalausvälineiden valintaan
Maalatut pinnat joutuvat ulkona kovalle rasitukselle. Kunnon välineillä ja oikealla tekniikalla maalipinnan saa kestämään kauniina pitkään.
Julkaistu 9.5.2015
Meidän Mökki

1. Kunnon välineet ja oikea maalaustapa pidentävät esimerkiksi puujulkisivun huoltomaalausvälin moninkertaiseksi hutiloidusti maalattuun verrattuna. Se merkitsee huomattavia säästöjä sekä rahallisesti että työn määrässä.

2. Hyvän ja huonon siveltimen erot ovat harjaksen laadussa ja määrässä sekä pensselin rakenteessa. Hyvissä siveltimissä on yleensä sian- ja keinoharjaksen sekoitus. Kehnosta siveltimestä irtoaa karvoja. Hinta kertoo usein laadun.

3. Sianharjaksen pinta on epätasainen, minkä vuoksi se sitoo hyvin maalia. Luonnon- tai sekoiteharjassiveltimellä saa sen vuoksi yhdellä kastokerralla maalattua isomman alueen kuin keinokuitusiveltimellä.

4. Vesiohenteisten maalien kanssa käy leveä sekaharjaksinen sivellin, joka on tarpeeksi jäykkä, jotta maalin hiertäminen alustaan onnistuu. Öljymaaleille sopii kapeampi ja jäykkäharjaksisempi sivellin, koska öljymaalikin on vesiohenteista jäykempää.

5. Puunsuojia levitetään sopivan jäykällä siveltimellä, jonka harjakset sitovat hyvin juoksevia aineita. Näin levitettävää ainetta ei tipu maahan, mikä säästää sekä rahaa että ympäristöä.

6. Taittuva sivellin helpottaa maalaamista jatkovarren kanssa. Näin sivellin painuu oikeassa kulmassa pintaa vasten.

7. Laadukas sivellin kestää käyttöä ja puhdistusta useaan otteeseen. Se pitää kuitenkin aina puhdistaa ja kuivattaa käytön jälkeen. Vesiliukoisia maaleja käytettäessä riittää siveltimen pesemiseen vesi, öljymaalisiveltimet tarvitsevat puhdistusaineen.

Asiantuntija: teollisuusmyyntipäällikkö Timo Luoto, Sokeva Oy

Kommentoi »