Meidän Talo

Pieni pintaremontti lipsahti koko kodin uudistukseksi – 60-lukulainen talo sai täysremontissa roppakaupalla raikkautta ja avaruutta

Pieni pintaremontti lipsahti koko kodin uudistukseksi – 60-lukulainen talo sai täysremontissa roppakaupalla raikkautta ja avaruutta
Tommie ja Jaana suunnittelivat aluksi vain pintojen maalaamista, mutta remonttiaalto pyyhkäisi lopulta koko kodin läpi. Vaasassa sijaitseva, 1962 rakennettu omakotitalo on remontoitu myös lemmikin tarpeita silmällä pitäen, kun esimerkiksi lattiamateriaalit on valittu kynnen kestäviksi.

Saksanpaimenkoira Buster haukahtaa tervetulotoivotuksen oven takaa. Vaasalainen Jaana Högfors ohjeistaa nuorta herraa rauhoittumaan, vaikkei haukkuminen sinänsä tulijoita haittaakaan. Buster on talon herra vielä vähän pentumaisin elkein.

60-luvulla rakennettu talo on remontoitu hartiavoimin lemmikin tarpeita silmällä pitäen. Esimerkiksi lattiamateriaalit on valittu kynnenkestäviksi ja pesutilat sellaisiksi, että Busterin suihkutuokio sujuu helposti.

– Buster on kallis koira! Jaana naurahtaa ja viittaa siihen, että kerrostalokoti kävi pieneksi saksanpaimenkoiralle ja pihaakin nelijalkainen kaipasi. Siksi omistajat ryhtyivät tutkimaan kotikaupunkinsa talotarjontaa.

Tässä talossa asuu Jaana, Tommie sekä saksanpaimenkoira Buster. Buster tuo kotiin ja perheeseen valtavan määrän rakkautta. Jaanan ja Tommien silmäterä sopii väreiltään osuvasti myös sisustukseen.
Musta, valkoinen ja lämmin puu vuorottelevat harmonisesti pinnoilla ja kalusteissa.
Jaanan ja Tommien kodissa on käytetty rohkeasti mustaa, joka tuo ilmeeseen ryhtiä ja särmikkyyttä.
Pariskunnan makuuhuoneessa on kutsuvan levollinen tunnelma. Puunväriseksi jätetty katto tuo lämpöä vaaleaan tilaan.
Alakerran olohuoneeseen kaivattiin säilytystilaa. Takaseinässä olevan kiinteän kaapiston ovet ovat vaneria ja ne odottavat vielä vetimiä.
Jaana arvostaa sisustuksessa kerroksellisuutta ja toimivuutta. Oman mausteensa antaa myös talon aikakausi.

Omalta tuntunut talo löytyi keväällä 2018. Pariskunta oli jo pitkään kohdistanut etsintänsä juuri Korkeamäen asuinalueelle, sillä seutu kuhisee nostalgiaa – Jaanalla ja hänen miehellään Tommiella oli molemmilla lapsuusmuistoja alueelta.

– Kun tämä talo tuli myyntiin, sovimme heti näytön. Tommien isän lapsuudenkoti sijaitsee vastapäätä ja minun isäni lapsuudenkotikin on ihan lähellä. Nuo seikat sinetöivät päätöksemme, Jaana kertaa.

Talo ei ollut mikään kaunotar. Mäntypaneelit puskivat päälle ja värit mukailivat 80-luvun ihanteita. Piti osata nähdä kaiken sen läpi, maalailla mielessään tulevaa.

– Tykästyin talon muunneltavuuteen. Tiesin, että me saamme tästä sopivan juuri meille. Siihen en kuitenkaan varautunut, että remontti paisuisi näin suureksi.

Keittiön ja ruokailutilan välisestä seinästä muistuttavat enää palkit, jotka maalattiin mustaksi. Tommie rakensi ystävänsä kanssa Aava-keittiön saarekkeen päälle massiivipuutason, joka tuotiin paikalle kahdessa osassa.
Talon pieni pintaremontti sai väistyä koko kodin muutosprojektin tieltä.
Mattamusta seinä avohyllyjen takana on upea tehoste.
Musta ja valkoinen tuovat graafisuutta ja eleettömyttä, jota kodin muu sisustus pehmentää.
Keittiö ennen remonttia.

Buster oli onnessaan uudesta kodista: nyt sillä olisi oma talo ja piha. Koira seurasi tarkasti, kun hänen omistajansa remontoivat kotia uuteen uskoon.

Aluksi Jaana ajatteli selviytyvänsä vain pintojen maalaamisella. Suunnitelmat kuitenkin muuttuivat, ja remonttiaalto pyyhkäisi koko talon läpi. Ensimmäiset kuusi kuukautta purettiin vanhaa ja rakennettiin uutta. Ahtaalta tuntuneesta ja vähän sokkeloisesta kodista haluttiin skandinaavisen ilmava.

Ahdas keittiö avartui osaksi ruokailutilaa.

Yläkerran suurin muutos tehtiin keittiössä ja ruokailuhuoneessa. Niiden välissä ollut kantava seinä purettiin, ja ahdas keittiö avartui osaksi ruokailutilaa. Olohuoneesta puolestaan otettiin tilaa työnurkkaukselle lasiseinillä. Alakerta koki vielä suurempia muutoksia, sillä talon viemäriputket vaihdettiin uusiin. Alkuperäisten putkien palveluvuodet olivat tulleet täyteen.

Pesuhuone purettiin kokonaan putkiremontin yhteydessä. Vanhat laatat ja katon styroksilevyt revittiin irti ja kannettiin ulos jätelavalle. Pariskunta hoiti purkutyöt itse, minkä jälkeen Tommien putkimiehenä työskentelevä setä teki ammattilaisen osuuden. Samalla he pohtivat, uskaltaisivatko laittaa kosteisiin tiloihin mikrosementin laatoituksen sijaan.

Mikrosementillä pinnoitetut kylpytilat henkivät luksuskylpylän tunnelmaa.
Jaanan isä rakensi saunan lauteet, jotka seinien ohella käsiteltiin kolme kertaa Tikkurilan sävytettävällä Supi Saunavahalla.
Kylpyhuone ennen remonttia.
Mikrosementin käyttäminen kosteissa tiloissa mietitytti Jaanaa ja Tommieta, mutta materiaalin edut veivät voiton.

Jaanan ja Tommien remontissa jokainen materiaalivalinta on tehty harkiten.

– Päätimme heti alussa, että säästämme kaikessa mahdollisessa. Sen vuoksi päädyimme esimerkiksi mikrosementtiin kosteissa tiloissa. Sen asentaminen ja ostaminen on monin verroin edullisempaa kuin laatoitus. Mikrosementin hyviin puoliin kuului myös saumattomuus, joka palvelee koiraperhettä. Sileä pinta on helppo pitää puhtaana.

Sauna- ja kylpytiloissa on nyt rauhallinen kylpylätunnelma. Moderni lopputulos miellyttää asukkaiden silmää, mutta ihan helposti se ei syntynyt. Jaanaa jännitti materiaalien valitseminen: vastasiko tietokoneen ruudulla näkyvä sävy sitä, miltä se se todellisuudessa näyttäisi.

– Meillä kävi hyvin ja väri sopii täydellisesti, Jaana kertoo.

Mikrosementin leivittäminen oli tarkkuutta ja kärsivällisyyttä vaativa tehtävä.

– Tommie levitti sementtiä kolme kerrosta, jotta pinnasta tuli tarpeeksi tasainen. Sen päälle siveltiin viisi kerrosta lakkaa. Viikkotolkulla kestänyt helle ei ainakaan auttanut puuhassa, Jaana naurahtaa.

Talon tunkkainen ilme raikastui vaaleilla pinnoilla. Erityisesti sisäkaton maalaaminen valkoiseksi oli onnistunut muutos. Kodin sisustus on koottu roskalavalöydöistä ja pitkään mukana kulkeneista aarteista.
Tältä yläkerran olohuone näytti ennen remonttia.
Yläkerran olohuoneesta erotettiin työskentely- ja vierashuonetila liikuteltavilla lasiseinillä.
Talossa on sata neliötä sisältäen avokeittiön, olohuoneen, työhuoneen, makuuhuoneen, wc:n, saunan, arkiolohuoneen ja autotallin. Tontti on tuhannen neliön kokoinen.

Kodin sisustuksessa väreilevät maanläheiset värit. Musta ja valkoinen ovat Jaanan luottokombo. Hänelle sisustaminen on kodin muokkausta itselle mieluisaksi.

– Saatan ostaa aika impulsiivisesti jonkun tuotteen, jos todella ihastun siihen. En välttämättä tiedä mihin sen laitan, mutta ajan saatossa jokaiselle tavaralle löytyy paikka.

Haluaisin vielä joskus asua saaristossa.

Tähän kotiin pari ei ostanut mitään uutta. Ainoastaan keittiönpöytä tuotti vaikeuksia. Kun sopivaa ei löytynyt, Tommie nikkaroi sellaisen itse. Pariskunnan kädentaidot näkyvät hienosti remontissa, joten ei siis ihme, että kalusteetkin syntyvät itse tekemällä.

Jaana ja Tommie ovat viihtyneet hyvin 60-luvun sympaattisessa yksilössä. Kun tulee puhe tulevasta, Jaana paljastaa salaisen haaveensa.

– Haluaisin vielä joskus asua saaristossa talossa, joka olisi valtavan kallion päällä. Eläisimme vain siellä, jos mitään esteitä ei olisi. Kävisin töissä silloin tällöin siksi, että sosiaalinen luonteeni kaipaa ihmisten kanssa olemista.

Julkaistu: 10.2.2020
Kommentoi »