60-luvun arkkitehtuuria moderneilla mausteilla! Ullica sisusti mustavalkoisen rivitalokodin matkamuistoilla ja ripauksella värejä
Sisustus
60-luvun arkkitehtuuria moderneilla mausteilla! Ullica sisusti mustavalkoisen rivitalokodin matkamuistoilla ja ripauksella värejä
Kun Ullica Hanson etsi puolisonsa kanssa uutta kotia, Espoon Haukilahdessa sijaitsevan 60-luvun rivitalokodin valoisuus, omintakeinen arkkitehtuuri ja atriumpiha valloittivat. Kodin helmi on ruutulasiseinä, joka jakaa ruokailutilan ja olohuoneen omiksi tiloikseen.
15.2.2019
 |
Avotakka
Pariskunta kaatoi puolet ruokailutilan ja olohuoneen välisestä seinästä ja korvasi yläosan lasilla. Arkkitehti Joanna Maury oli apuna suunnittelussa. Ikean sohvia suojaavat matkamuistona tuodut kankaat. Ullica muokkasi Ikean bambuvalaisimet mieleisikseen poistamalla ylä- ja alaosat. Matto on huutokaupasta.

Ei ikinä Espooseen. Ajatuskin Helsingin keskustasta pois muuttamisesta tuntui vielä viisi vuotta sitten Ullica Hanssonista vieraalta. Mutta koska perhe kaipasi lisätilaa, oli pakko siirtää katsetta kauemmas. Perhe kierteli näytöissä Lauttasaaressa ja Tapiolassa, kunnes kohdalle osui mielenkiintoinen 60-luvun rivitalo Espoon Haukilahdessa. Sen jälkeen ratkaisu tuntui Ullicasta itsestäänselvältä.

Lasiseinä jakaa ruokailutilan ja olohuoneen omiksi tiloikseen mutta päästää valon läpi. Ruokailutilaan mahtui myös hauska sivupöytä, jonka Ullica tilasi Ellokselta.
Ruokailuryhmän valkoiset tuolit ovat Bo Conceptin.

Valoisan asunnon omintakeinen arkkitehtuuri viehättää Ullicaa ja Pekkaa. Kaikki tilat sijoittuvat yhteen tasoon, ja atriumpiha asettuu 182-neliöisen asunnon keskelle. Meren läheisyys ja nopeat yhteydet keskustaan helpottivat muuttopäätöstä.

Asunto oli edellisten omistajien jäljiltä melko hyvässä kunnossa. Muuton yhteydessä pari kaatoi yhden seinän ja selvisi muuten pintaremontilla. Pohjan sisustukselle antoi asunnon arkkitehtoninen mustavalkoisuus. Sitä Ullica on maustanut hauskoilla ideoilla ja hyppysellisillä värejä.

Arkkitehtuurin mustavalkoisuus luo sisustukselle linjakkaan pohjan.
Kodin erikoinen takka jatkuu seinän läpi atriumpihan puolelle. Ullica ihastui takkaa reunustavaan penkkimäiseen rakenteeseen.

Minulle koti merkitsee…

paikkaa, jossa voin olla oma itseni ja rentoutua, rauhoittua sekä kerätä voimia hektiseen arkeen. Haluan, että sisustus on pääosin rauhallinen ja valkoinen, puhtaan oloinen. Sisustuselementit tuovat kotiin sen jujun.

Innostun…

rivitalokotini valoisuudesta ja avaruudesta. Valo pääsee kulkemaan koko asunnon läpi suurista ikkunoista. Kodin keskellä sijaitseva atriumpiha lisää tuota avaruuden tuntua, ja asunto kietoutuu u:n muotoisena sen ympärille. Piha on kesäisin yksi suuri huone lisää kotimme neliöihin.

Keittiö on valkoinen ja valoisa. Kaapistot ovat Kvikin. Keittiö on edellisten asukkaiden suunnittelema mutta Ullican mielestä niin hyvin toimiva, että se sai jäädä.
Keittiön yhteydessä on arkiruokailutila. Tuolit ovat Pantonin, ja pöytäliinan Ullica toi Meksikosta. Taustaseinään Ullica liisteröi lehtien sivuista kollaasin, kun sopivaa tapettia ei löytynyt.

Kotini kertoo minusta, että…

rakastan matkustamista ja tuon aina matkoilta jotain muistoksi kotiin. Tähtään siihen, että ainakin kerran vuodessa matkustan jonnekin kauas, uuteen maahan tai mantereelle. Muistoja maailmalta ovat esimerkiksi osa matoista, ja olenpa tuonut matkoilta muutamia kalusteitakin.

Sisustajana olen…

klassisen boheemi. Valitsen valkoisen sävyn kaikkiin pintoihin, maustan sitä asunnon arkkitehtuurin inspiroimana mustalla ja viimeistelen tyylin väreillä. Pidän siitä, että kodissa on minimalismia ja samalla kivoja yksityiskohtia hyvässä tasapainossa. Näiden lisäksi kodin pitää olla toimiva.

Pariskunnan makuuhuone on suuri ja viistoseinäinen. Seinän taakse remontoitiin oma kylpyhuone entisen vaatehuoneen paikalle. Lasin takana on kattoikkunallinen pukeutumishuone, jonka Ullica keksi remontoida varaston paikalle.

Erityistä kodissani on…

sen pohjaratkaisu. Täällä on paljon tilaa yhdessä tasossa ja suuria ikkunoita jokaiseen ilmansuuntaan. Muista yhtiömme asunnoista poiketen meillä on myös katettu ulkotila, jossa on aikanaan ollut uima-allas, palmuja ja lattiassa käsin tehdyt 60-luvun marokkolaislaatat. Sittemmin allas on osin purettu ja lähes katon läpi kasvaneet palmut siirretty pois. Tila on nyt varastona.

Ihastuin kodissani erityisesti…

sen aikakauteen ja arkkitehti Jaakko Laapotin luomaan muotokieleen. Arkkitehtuuri puhutteli. Valkoinen ja musta sopivat erittäin hyvin ajatuksiini sisustamisesta, ja oli helppo jatkaa rakennuksen värimaailmaa. Ihastuin myös messinkisiin ovenkahvoihin ja vanhoihin tiikkioviin.

Matkoilta tuodut matot ja esineet ovat kodin persoonallisia väripilkkuja.
Kodin toiseen päähän sijoittuvat Ullican työhuone, Pekan tyttären huone ja pariskunnan makuuhuone. Kuvan tv-huoneen perhe on nimennyt ”creative corneriksi”. Matto on tuotu Balilta, pöytä hankittu Svenskt Tennistä ja rottinkiset nojatuolit Bukowskis Marketista.
Ullican oma brändi Bali the Dog suunnittelee ja valmistaa vaatteita koirille ja koiranomistajille.
Pihaa ympäröivät pitkät käytävät. Edessä aukeaa atriumpiha. Bali ja Taco nauttivat oleskelusta omalla pihalla.

Erityisen onnistunut ratkaisu on…

asunnon alkuperäisen pohjaratkaisun muokkaaminen omiin tarpeisiimme. Ruokailutila ja olohuone ovat nyt yhtä suurta tilaa, kun kaadoimme niiden välisen seinän osittain pois ja korvasimme yläosan mustalla metallilla reunustetuin lasiseinin. Muutimme pohjaa vastikään saneerauksen yhteydessä, jotta se vastaisi modernin kodin tarpeita. Sain muokattua pohjaa siten, että kylpyhuone ja sauna suurenivat, ja lisäksi rakennettiin erillinen kodinhoitohuone. Remontoimme lisäksi makuutilamme yhteyteen vanhasta vaatehuoneesta kylpyhuoneen ja muutimme entisen varaston pukeutumishuoneeksi.

Epäkäytännöllistä sen sijaan ovat…

pitkät käytävät, joita on hieman vaikea sisustaa – jos nyt jotain negatiivista haluan löytää. Jopa pitkien mattojen löytäminen niihin on ollut haaste. Isojen ikkunoiden peseminen on toinen urakka.

Puuseppä valmisti lauteet ja paneelit mittatilauksena magnoliapuusta. Lasiseinät avartavat saunaa.
Kuusikulmiot ovat Ullican mielestä oikea valinta 1960-luvun asuntoon. Käsin tehdyt marokkolaislaatat Ullica löysi ruotsalaisesta nettikaupasta. Väliseinät vaihtuivat lasiseiniin niin pesuhuoneessa kuin saunassa. Suihkut ovat Tapwellin.

Rakkaimpia aarteitani on…

olohuoneen vanha lipasto, jonka olen tuonut Balilta yli kymmenen vuotta sitten. Pidän kovasti myös matoista, joita olen tuonut mukanani matkoilta eri puolilta maailmaa.

Pahin virhehankintani…

olivat laatat, joista oli koitua pieni katastrofi saneerauksen aikana. Alun perin kosteisiin tiloihin valitut ja tilatut marokkolaislaatat saapuivat neljän kuukauden odotuksen jälkeen Suomeen sirpaleina, ja jouduin tekemään pikaisia päätöksiä, jotta työmaalle ei tullut seisausta. Loppujen lopuksi löysin niin upeat laatat rikkoutuneiden tilalle, että epäonni kääntyi onnenpotkuksi.

Kun minulla on ylimääräistä aikaa…

saatan istua ja suunnitella uusia mallistoja Bali the Dog -merkilleni vaikkapa keittiön yhteydessä olevan ruokapöydän ääressä. Rakastan taustaseinää, jonka tein itse. Liisteröin seinälle uniikin kollaasin lehdistä revityistä sivuista, kun en löytänyt tarpeeksi mielenkiintoista tapettia. Tai sitten rauhoitun joogaamaan joko isojen ikkunoiden ääreen tai kattoikkunan alle ja saan aina Balin ja Tacon mukaani matolle. Koirat aistivat, kun rauhoitun.

Onnellisimmillani olen kodissani, kun…

tulee viikonloppu, herään kiireettömään aamuun ja katan pöydän ihanaa pitkää viikonloppubrunssia varten. Nautin luonnonvalosta, jota tulee ikkunoista joka suunnasta.

Sohvalla seuraa pitävät yorkshirenterrieri Bali ja sekarotuinen Taco, joka on tuotu Meksikosta.
Cole & Sonin Palm Leaves -tapetti elävöittää eteisen. Ullica maustaa kotia ripauksilla värejä.
Kommentoi »