50 ihaninta huonekasvia juuri nyt! Kasvikauppiaat esittelevät suosikkinsa
Piha ja puutarha
50 ihaninta huonekasvia juuri nyt! Kasvikauppiaat esittelevät suosikkinsa
Tunnetko pantteriköynnöksen tai mukulapökkövehkan? Kuusi kasvikauppiasta esittelee omat lempikasvinsa, uudet herkkulajikkeet ja loistavat klassikot. Saat kasvin kuvan isommaksi klikkaamalla sitä.

Posliinikukista on tullut viime vuosina yhä suositumpia, ja rakastan niissä kaikkea! Hoya kerrii ’Splash’ -herttaposliinikukalla on ainutlaatuiset sydämenmuotoiset lehdet sekä kukat, joissa on hajuvesimäinen makea tuoksu. Valontarve: runsas. Kastelu: kohtuullinen.
Flamingokukka Anthurium forgetii on kuuluisa tummista pisaranmuotoisista lehdistään, joissa on valkoiset lehtisuonet. Harrastajat pitävät kasvia kasvihuonekaapissa, sillä lehdet voivat muuttua reunoista ruskeiksi liian alhaisen kosteuden vuoksi. Valontarve: hajavalo. Kastelu: runsas.
Juurakkovehka Alocasia melo ihastuttaa paksujen lehtiensä kuvioinnilla ja värillä, joka tummuu niiden kasvaessa. Kasvi nauttii korkeasta ilmankosteudesta, mutta kasvualustan pitää olla läpäisevä. Ei siedä juurilla seisovaa vettä. Valontarve: runsas/hajavalo. Kastelu: kohtuullinen.
Hopeaköynnökset kasvavat ilman kummempaa vaivannäköä. Scindapsus pictus ’Silver Lady’ hopeisine lehtineen on väritykseltään käänteinen versio yleisimmin nähdystä ’Argyraeus’ -lajikkeesta. Varo liikakastelua. Valontarve: hajavalo. Kastelu: kohtuullinen.
Hottentottijamssin koristeellinen mukula muistuttaa elefantin jalkaa. Talvella Dioscorea elephantipes vaipuu horrokseen, pudottaa kaikki lehtensä ja keskeyttää kasvamisen. Silloin se viihtyy viileässä, vähemmällä valolla ja niukalla kastelulla. Valontarve: runsas. Kastelu: kohtuullinen.
Posliinikukka Hoya callistophylla on erittäin kiehtova kasvi, jonka lehtiä pitkin kulkevat tummanvihreät lehtisuonet. Helppohoitoinen, viihtyy suorassa auringonvalossa. Valontarve: runsas. Kastelu: kohtuullinen.
Köynnösvehka Philodendron sodiroi on muihin samettilehtisiin köynnösvehkoihin verrattuna helppohoitoinen eikä tarvitse runsasta ilmankosteutta. Upeat, kiiltäväpintaiset, sydämenmuotoiset lehdet, joissa on hopeisia laikkuja. Valontarve: hajavalo. Kastelu: kohtuullinen.
Aarnipeikonlehti Monstera adansoniin kiehtovat kirjavat versiot kulkevat usein epävirallisella Aurea Variegata -nimellä. Kasvia on harvoin saatavilla, joten hinta nousee helposti korkeaksi. Köynnöstävä kasvutapa. Valontarve: runsas/hajavalo. Kastelu: runsas.
Lyyraviikuna on yksi aliarvostetuimmista huonekasveista. Minulla on iso Ficus lyrata kotona, ja se todella varastaa huomion huoneessa. Unelmani on, että siitä kasvaisi puu, jonka alla voisin istuskella. Kasvi on haastava, joten jokainen uusi lehti tuntuu saavutukselta. Se kaipaa paljon auringonvaloa, ja talvisin käytän kasvilamppua 12 tuntia päivässä. Valontarve: runsas. Kastelu: kohtuullinen.
Täplätraakki Dracaena surculosa on helppohoitoinen, kuten kaikki traakkipuut, mutta ulkonäkö on itämaisen kaunis ja siro. Kerrassaan hurmaava habitus! Valontarve: runsas/hajavalo. Kastelu: kohtuullinen.
Mukulapökkövehkalla on huikean koristeellinen täplikäs runko. Talveksi Amorphophallus konjac kuihtuu, ja mukuloiden annetaan viettää hiljaiseloa viileässä paikassa. Keväällä, kun ruukku kaivetaan esiin, aloitetaan mukuloiden kastelu. Kasvi putkahtaa pikkuhiljaa loistoonsa. Kasvua on ihana seurata. Valontarve: hajavalo. Kastelu: kohtuullinen.
Thaumatophyllum spruceanum omaa upean varren ja kauniit ilmajuuret. Lehtien asentoa ja hevosenkenkämäistä lehtiruotia voi vain ihailla. Lisäksi kasvi on todella helppo varsinkin hydroistutuksena. Valontarve: hajavalo. Kastelu: kohtuullinen.
Pullojukalla on kiehtova vesitalous, sillä se varastoi vettä runkoonsa. Kastele Beaucarnea recurvata kerralla kunnolla ja anna kuivahtaa ennen seuraavaa kastelua. Tämän helppohoitoisempaa kasvia saa hakea. Valontarve: runsas/hajavalo. Kastelu: kohtuullinen.
Apostolinmiekka Neomarica northiana on viherkasvinakin linjakkaan kaunis ja kukkiessaan kerrassaan upea. Hauska, kun kasvi tekee poikasen kukkavanan päähän. Valontarve: runsas/hajavalo. Kastelu: kohtuullinen.
Kirjosoihtuköynnös Aeschynanthus longifolius sopii amppeliin ikkunan eteen. Kasvi on uskomattoman kaunis, kun valo siivilöityy marmorikuvioisten lehtien läpi. Helppohoitoinen. Valontarve: runsas. Kastelu: kohtuullinen.
Amatsoninlilja Eucharis amazonica on vanhan talon helppohoitoinen klassikko, joka saa kukkiessaan paatuneimmankin viherpeukalon sanattomaksi. Valontarve: hajavalo. Kastelu: kohtuullinen.
Begoniat ovat ehdoton tämän hetken suosikki! Lajikkeita on runsaasti. Trendinä on lehtien kirjavuus sekä erilaiset struktuurit, joilla saadaan rentoa ja leikkisää ilmettä kotiin. Valontarve: runsas/hajavalo. Kastelu: kohtuullinen.
Mesiriippa on uusi suosikkimme! Ulkonäöltään ja hoidoltaan se on hyvin samantapainen kuin posliinikukka. Codonanthe sopii upeasti amppelikasviksi ikkunalle, jossa se saa runsaasti luonnonvaloa. Kasvi kestää kuivuutta, sillä se varastoi vettä lehtiinsä. Kukkii pienin kukinnoin. Valontarve: runsas/hajavalo. Kastelu: niukka. Kuva: Elina Boström.
Traakkipuut Dracaena ovat helppohoitoisia ja kestäviä kasveja, eikä niihin tule helposti tuholaisia. Jotkut voivat pitää niitä tylsinä, mutta traakeista löytyy kymmeniä lajikkeita sekä eri värejä ja lehtikuvioita. Kuvassa tuoksutraakkipuun Dracaena fragrans kirjavalehtinen lajike. Valontarve: runsas/hajavalo. Kastelu: kohtuullinen. Kuva: Elina Boström.
Tulitikkukaktus Hatiora salicornioides on erikoisuus, joka tuo sisustukseen hauskaa ilmettä. Multatila saa kuivahtaa kokonaan ennen uutta kastelukertaa, joten se sopii hyvin myös ”unohtavaiselle” kastelijalle. Valontarve: runsas. Kastelu: niukka.
Variegatat eli niin sanotut värivirheelliset vihreävalkoiset lajikkeet jatkavat suosiotaan. Kaunis uutuus on viirivehka Spathiphyllum ’SP7018’, kauppanimeltään Diamond. Valontarve: hajavalo. Kastelu: kohtuullinen.
Medinilla ’Lambada’ on kaunis trooppinen kasvi, joka viihtyy lämmössä. Tämä erikoisuus antaa kasvattajalleen haastetta. Se viihtyy parhaiten vedottomassa, aurinkoisessa paikassa ja pitää kosteasta mullasta. Valontarve: runsas. Kastelu: kohtuullinen.
Maijakit ovat ikisuosikkeja, joista löytyy kymmeniä vaihtoehtoja. Aiemmin maijoina (Calathea) tunnetut huonekasvit on nykyään siirretty maijakkien sukuun Goeppertia. Puolivarjossa viihtyvä, vaaleanpunaraidallinen maijakki Goeppertia sanderiana on erityisen suosittu. Haasteena on kuiva kasvuympäristö. Se rakastaakin sumuttelua. Valontarve: runsas/hajavalo. Kastelu: kohtuullinen. Kuva: Elina Boström.
Lihansyöjäkasvit ovat jännittäviä, joskin hiukan haasteellisia kasveja. Ne myös oikeasti ”syövät” kärpäsiä, joten ne sopivat täydellisesti vaikka keittiön ikkunalaudalle banaanikärpäsiä metsästämään. Lihansyöjäkasveja on useissa kasviheimoissa. Kuvassa kärpäsloukku (Dionaea muscipula). Valontarve: runsas. Kastelu: kohtuullinen. Kuva: Elina Boström
Ellinkissus Cissus alata ’Ellen Danica’ on vanha ja vähän unohdettu, erittäin komea amppelikasvi. Vaikka se viihtyy puolivarjoisessa paikassa, veden tarve on suuri. Ellinkissus on nopeakasvuinen ja melko isolehtinen amppelikasvi, joten sillä saa näyttävyyttä tilaan nopeasti. Valontarve: hajavalo. Kastelu: runsas. Kuva: Elina Boström.
Viheradiantumi Adiantum raddianum on ihanan keveä ja tuo raikkaan limenvärin muiden vihreiden joukkoon. Kasvi on hoidon suhteen tarkkuutta vaativa, haastavakin, mutta palkitsee kasvullaan omistajansa vaivannäön. Valontarve: hajavalo. Kastelu: kohtuullinen.
Maijakeista löytyy todella monia värisävyjä. Hieman vaativana hoidettava se sopii alan harrastelijoille. Erikoisemmissa lajikkeissa, kuten kuvan Goeppertia ’Fusion White’, hoidon tarkkuus on tärkeämpää kuin yleislajikkeissa. Valontarve: runsas/hajavalo. Kastelu: kohtuullinen.
Unelma Asparagus setaceus tuo vastapainoa kaikelle kovalle ja kiiltävälle. Kasvi saattaa kasvattaa jopa 1,5 m pitkiä versoja, joita käytetään usein leikkokukkakimpuissa. Nauttii korkeasta ilmankosteudesta. Valontarve: hajavalo. Kastelu: kohtuullinen.
Juurakkovehkat eli Alocasiat ihastuttavat ominaispiirteillään. Kuvan seepra-alokasialla (Alocasia zebrina) on raidalliset varret, ’Calidora’ -lajikkeella sademetsän tunnelmaa luovat isot lehdet ja ’Dragon Scale’ -lajikkeella värikkäät lehdet. Kasvi on hieman vaativa ja sopii hajavaloon. Valontarve: runsas/hajavalo. Kastelu: runsas.
Kliivia Clivia minata on mummolasta tuttu viherkasvi, joka viihtyy rauhallisessa kasvupaikassa. Se palkitsee hoitajansa ajoittain ihanilla kukkatertuilla. Kasvia pitää muistaa kunnioittaa ja jättää se lepokautena vähemmälle hoidolle. Valontarve: runsas. Kastelu: kohtuullinen.
Köynnösvehka Philodendron ’White Princess’ on erikoislajike, jonka lehdissä on puhtaanvalkoisia pilkkuja ja viiruja. Kasvi vaatii korkeaa ilmankosteutta ja riittävää hajavaloa säilyttääkseen koristeellisuutensa. Valontarve: hajavalo. Kastelu: runsas.
Kultaköynnös Epipremnum pinnatum ’Cebu Blue’ on harvemmin saatavilla oleva erikoislajike. Sillä on hopeanhohtoiset, teräväkärkiset lehdet. Harvinaisuudestaan huolimatta se on helppohoitoinen. Valontarve: runsas/hajavalo. Kastelu: kohtuullinen.
Muorinkukissa Peperomia on runsaasti lehtimuotoja ja värejä. Pienikokoisena sopii esimerkiksi keittiön ikkunalle. Kuvassa Peperomia albovittata ’Piccolo Blanda’. Valontarve: runsas/hajavalo. Kastelu: kohtuullinen.
Kääpiökissus Cissus striata on nopeasti kasvava pieni köynnös. Kauneinta tässä kasvissa on lehtien muoto ja niiden muodostama kokonaisuus. Valontarve: runsas/hajavalo. Kastelu: kohtuullinen.
Neulavehka on ihanan nopeakasvuinen ja helppohoitoinen kasvi. Nousua trendikasviksi ei tarvitse siis ihmetellä. Rhaphidophora tetrasperma muistuttaa peikonlehteä mutta on pienikasvuisempana hyvä myös ahtaisiin tiloihin. Valontarve: hajavalo. Kastelu: kohtuullinen.
Mahoniasaniainen Cyrtomium falcatum on perinteinen huonekasvi, jota nykyään tapaa enää harvoin. Kasvi on näyttävä ja helppo, mutta vaatii tilaa ympärilleen. Valontarve: runsas/hajavalo. Kastelu: kohtuullinen.
Korallikaktukset Rhipsalis ovat hauskannäköisiä ja helppohoitoisia, ja niitä on paljon erilaisia. Ne viihtyvät monenlaisessa valossa. Kuvassa Rhipsalis dissimilis. Valontarve: hajavalo. Kastelu: kohtuullinen.
Opuntiat ovat helppohoitoisia kaktuksia, jotka kestävät pitkiäkin aikoja kuivuutta. Varo liikakastelua talvikaudella. Saatavana useita erilaisia lajeja. Valontarve: runsas/hajavalo. Kastelu: niukka.
Köynnösvehkoista useimmat ovat helppohoitoisia ja melko nopeakasvuisia. Rusoköynnösvehkalla Philodendron melanochrysum on huomiota herättävän upeat lehdet. Valontarve: hajavalo. Kastelu: runsas.
Isoanopinkieli Sansevieria trifasciata on on aina suosiossa. Helppohoitoinen laji pärjää monenlaisessa paikassa. Anna kasvualustan aina kuivahtaa ennen uutta kastelukertaa. Valontarve: runsas/hajavalo. Kastelu: niukka.
Huonekuusi Araucaria heterophylla on perinteinen huonekasvi, jolla tuntuu olevan hidaskasvuisen kasvin maine. Viihtyessään huonekuusi kuitenkin aina kasvaa upeasti. Valontarve: hajavalo. Kastelu: kohtuullinen.

Vilma Hyle, Pukinmäen puutarha, Helsinki

Lehtikaktusten (Epiphyllum) suosio on selvästi noussut. Ne ovat helppohoitoisia ja suurina todella näyttäviä. Ne palkitsevat viihtyessään upeilla kukilla. Vanhoissa puutuvissa yksilöissä on karua kauneutta. Risteymiä on tarjolla paljon, myös vanhat kannat kiinnostavat. Valontarve: runsas. Kastelu: niukka.
Pippurit (Piper) ovat nousseet harrastajien keskuudessa suosioon viime vuosina. Kasveilla on upeita lehtikuvioita ja tekstuureja. Ne saattavat olla haastavia hoitaa eivätkä välttämättä sovellu aivan vasta-alkajille. Kuvassa Piper crocatum. Valontarve: runsas/hajavalo. Kastelu: runsas.
Posliinikukissa on valtava laji- ja lajikekirjo. Nyt vuoden pari on vallinnut ”Hoya-hulluus”, posliinikukat ovat todella suosittuja. Erityisesti kirjavat lehdet ihastuttavat. Osa niistä on haastavia, mikä tuo kasvatukseen lisäpotkua. Kuvassa isoposliinikukka Hoya carnosa ’Tricolor’. Valontarve: runsas. Kastelu: kohtuullinen.
Pantteriköynnöksiä (Pellionia) löytää harvakseen myymälöistä. Pistokkaita saa lähinnä muilta harrastajilta tai kasvitieteellisiltä puutarhoilta. Kasvi on kuitenkin helppohoitoinen ja hauska. Se sopii amppeliin tai vaikka terraarioon. Kuvassa viherpantteriköynnös. Valontarve: runsas. Kastelu: runsas.
Schismatoglottis on vehkakasvien heimoon kuuluva kiinnostava uutuus, jolla ei ole vielä suomenkielistä nimeä. Kauniita lehtikuvioita, helppohoitoinen. Valontarve: runsas. Kastelu: kohtuullinen.
Kardemummaa (Elettaria cardamomum) on harmillisen harvoin saatavilla. Inkiväärikasvien heimoon kuuluvassa kardemummassa on huumaavan hyvä tuoksu, etenkin kun kasvia koskettaa. Maustetta saa vain kukista, joita kotioloissa ei kehity. Valontarve: runsas. Kastelu: kohtuullinen.
Hopeaköynnöksistä kiinnostavat tällä hetkellä erityisesti voimakkaan hopeiset lajikkeet, kuten Scindapsus pictus ’Polscisil’, kauppanimeltään Silvery Ann. Lajikkeita on suuri määrä. Erikoisempia on hauska metsästää ja kasvattaa pistokkaista, jotka lähtevät hitaasti kasvuun, mutta hujahtavat vauhtiin päästyään. Valontarve: hajavalo. Kastelu: kohtuullinen.
Tuonenkielo Aspidistra elatior on vanhanajan huonekasvi, joka on onneksi ottanut uutta tuulta alleen viime aikoina. Hidaskasvuinen, näyttävä, selkeälinjainen ja todella kestävä viherkasvi. Pärjää myös pimeämmässä nurkassa. Kuvassa tuonenkielon kirjavalehtinen lajike. Valontarve: hajavalo/pärjää katveessakin. Kastelu: kohtuullinen.
Samettiköynnösvehkan tummat ja samettiset lehdet punertavat kauniisti auringossa. Philodendron hederaceum ’Micans’ on köynnöstävä ja sopii amppeliin tai tukea pitkin kasvamaan. Kasvia on helposti saatavilla, ja se sopii myös aloittelijoille. Valontarve: runsas. Kastelu: kohtuullinen.

Osa huonekasveista on myrkyllisiä. Jos hankit kasvia pikkulapsi- tai lemmikkikotiin, katso tieto myrkyllisyydestä osoitteesta www.hus.fi/haku/myrkytystietokeskus.

Nimistön asiantuntija: Visa Lipponen

1 kommentti