5 syytä tutustua Rut Brykiin
Sisustus
5 syytä tutustua Rut Brykiin
Taidemuseo Emmassa avautuvan juhlanäyttelyn kuraattori Harri Kalha kertoo, miksi keramiikkataiteilija Rut Bryk on aina ajankohtainen.
Julkaistu 12.5.2016
Avotakka

1. Klassikko on klassikko. Naistaiteilijat saattavat helposti unohtua marginaaliin, mutta puhumme mestarista. Emmehän kysy myöskään, miksi Akseli Gallen-Kallela on ajankohtainen. Rut Brykin valtava tuotanto yli 60 vuoden ajalta näyttää samalla koko modernismin tarinan kiteytettynä yhden taiteilijan urakaareen.

2. Rut Brykin teokset ovat hyvin kauniita. Niissä on materiaalista läsnäoloa, joka puhuttelee nostalgista kauneudennälkää. Rut Brykin palettia ihailtiin. 1950-luvulla puhuttiin maailman kauneimmista lasitteista: vaaleanpunaista, sammaleenvihreää, hienostunutta turkoosia. Teosten materiaalin tuntu ja lämpö ovat inhimillisesti koskettavia. Kuvataiteilija Rut Bryk valjasti fantasiansa keramiikkaan. Se vaati valtavasti teknistä taitoa, joka ei heti näy päälle.

Punainen aurinko, 1967, Tapio Wirkkala Rut Bryk Säätiön kokoelma. Kuva Ari Karttunen / Emma.
Lettipäinen tyttö (Rut), 1948, Tapio Wirkkala Rut Bryk Säätiön kokoelma. Kuva Ari Karttunen / Emma.
Asetelma, n. 1948, Tapio Wirkkala Rut Bryk Säätiön kokoelma. Kuva Ari Karttunen / Emma.

3. Rut Brykin tuotanto muistuttaa, kuinka toisen maailmansodan jälkeen uskottiin kauneuden voimaan, taiteen ja teollisuuden kytkökseen. Enää ei ole Arabiaa samassa mielessä. Tuolloin teollisuuslaitoksen sisällä sai melko vapaasti puuhastella pieni porukka taiteilijoita. Kyse oli paitsi brändinrakennuksesta myös kulttuuritahdosta ja idealismista, joka tuntuu tänä päivänä kaukaiselta. Takana on isompi tarina siitä, miten Suomi nousi teollisuusvaltioksi.

4. Rut Bryk oli äärimmäisen tinkimätön. Hän puolusti omaa taiteellista näkemystään ja varjeli teoksiaan teolliselta sarjatuotannolta. Hän oli hyvin herkkä mutta toisaalta hänellä oli jopa matemaattinen taipumus, systemaattinen kyky hallita isoja kokonaisuuksia. Tällainen yhdistelmä on harvinainen etenkin nykyisessä eriytyneessä yhteiskunnassa. Näin laaja tuotanto ei olisi ollut mahdollista, jos hänellä olisi ollut vain taiteellista herkkyyttä.

Puu, 1978-80, Tapio Wirkkala Rut Bryk Säätiön kokoelma. Kuva Ari Karttunen / Emma.

5. Rut Bryk on ilmiö, joka jokaisen pitää kokea. Hän muistuttaa meitä siitä, minkälaisia mahdollisuuksia taiteessa on, kun sitä tuetaan ja se saa täyden ilmaisunvapauden. Tuottavuus tulee silloin itsestään. Meidän aikamme tuottavuus ei luo tällaisia ilmiöitä.

Rut Bryk (1916–1999) teki elämäntyönsä pääasiassa keramiikan parissa työskennellen Arabian keramiikkatehtaan taideosastolla. Rut Brykin 100-vuotisjuhlanäyttely Taikalaatikko 12.5.–4.9.2016 Espoon modernin taiteen museossa Emmassa.

Rut Bryk Arabiassa. Kuva Tapio Wirkkala Rut Bryk Säätiö.
Kommentoi »