
1. Kärpäset kiusaavat
Yleensä ötökät liittyvät hajuun, joten se pitää saada ensin huussista pois. Kotitalousjätteiden kompostointi ei ole järkevää huussissa juuri kärpästen vuoksi, vaikka monet valmistajat mahdollisuutta mainostavatkin. Hyönteisten pääsy kompostiin kannattaa tehdä hankalaksi: ilmanvaihtoputken suu on hyvä verkottaa ja istuimen kansi pitää kiinni väliajat.
Sinisen sisävärin uskotaan karkottavan kärpäsiä, ja äärimmäisessä hädässä voi kokeilla myös ekologisia torjunta-aineita. Kuivike on hyvä säilyttää kannellisessa astiassa, sillä varsinkin omatekoisen kuivikkeen mukana voi tulla hyönteisten munia.
2. Haju häiritsee
Jos ei ole nestettä, ei ole hajuakaan. Todennäköisesti ulostemassa on jostain syystä liian märkää. Kuiviketta on liian vähän, suotonesteputki puuttuu tai se on tukossa. Tuuletusputken tulisi olla suora ja lähteä heti istuimen vierestä. Sisäkuivakäymälöissä saattaa auttaa tuuletuksen lisäys.
3. Bakteerit pelottavat
Suotonestettä käsitellessä pitää käyttää käsineitä ja muistaa pestä kädet hyvin. Jätteen jälkikompostointia on hyvä jatkaa vuoden tai kaksi, varsinkin jos mullan sijoittaa hyötykasvien lähelle.
4. Mihin jätteet pienellä pihalla?
Tuhkaava malli on erinomainen vaihtoehto, mutta käyttö vaatii sähköistyksen. Toinen vaihtoehto on rakentaa kompostikäymälä, jonka tyhjennysväli on jopa vuosia.
Ulostemassa muuttuu liian märäksi, jos kompostikäymälän suotonesteletku menee tukkoon. Tuloksena on haju ja kärpäset. Estät sen laittamalla pieniä kiviä letkun suulle.
Asiantuntija: projektikoordinaattori Aino-Maija Kyykoski, Käymäläseura Huussi