4 lasta, yksi huone – Anna ja Arto nikkaroivat kerrossängyn, jonka ansiosta lastenhuoneeseen jää tilaa myös leikeille!
Sisustus
4 lasta, yksi huone – Anna ja Arto nikkaroivat kerrossängyn, jonka ansiosta lastenhuoneeseen jää tilaa myös leikeille!
Kahden aikuisen ja neljän lapsen uusperhe mahtuu oivaltavien ratkaisujen ansiosta mainiosti 74-neliöiseen, kahden makuuhuoneen kotiinsa. Lastenhuoneessa huimasti tilaa säästää Ikean sängyistä ja vetolaatikosta rakennetut pedit.
30.5.2018
 |
Meillä kotona

Ketä perheeseenne kuuluu ja missä asutte, Anna?

Uusperheeseemme kuuluu kaksi aikuista ja neljä lasta. Lapsista kaksi on minun ja kaksi Arton. Lapset ovat Veeti, 8, Aada, 5, sekä Oliver ja Veikka, molemmat 4.

Asumme kesällä 2017 valmistuneessa 75 neliön kerrostalokolmiossa Vantaalla.

Tähän asti lapset ovat asuneet täällä vuoroviikoin ja ovat ehtineet nukkua yhdessä muutamia kertoja. Kesällä järjestely kuitenkin muuttuu niin, että kaikki neljä lasta ovat meillä samaan aikaan.

Perheen neljä lasta jakaa yhteisen huoneen. Vetolaatikon saa tarvittaessa työnnettyä sängyn alle, jos lattiatilaa haluaa lisää. Jutun kuvat: Anna Lammi

Miten jaatte huoneet?

Aluksi me aikuiset nukuimme olohuoneessa, ja lapset jakoivat kaksi makuuhuonetta. Pian aloin kaivata omaa rauhaa, sillä olin nukkunut olohuoneessa myös edellisessä kodissani.

Syksyllä 2017 päätimme muuttaa nukkumajärjestelyjä niin, että me aikuiset otimme toisen makuuhuoneen käyttöömme ja lapset toisen.

Mistä keksit idean kolmikerrossängyn ja nukkumalaatikon yhdistelmälle?

Lapsilla oli alun perin kaksi kerrossänkyä, mutta ne veivät todella paljon lattiapinta-alaa, eikä leluille jäänyt enää säilytystilaa.

Aloin miettiä, miten neljälle lapselle saisi vuoteet niin, että ne veisivät lattia-alaa vain yhden sängyn verran.

Googlailin erilaisia ratkaisuja, mutta löysin ainoastaan kolmen hengen kerrossänkyjä. Muistaakseni löysin miltei vastaavanlaisen kerrossängyn, joka lapsillamme nyt on, mutta vetolaatikko puuttui. Keksin lisätä kokonaisuuteen vielä laatikkosängyn.

Miten rakensitte kerrossängyn?

Sekä minun että Arton lapsilla oli jo aiemmin käytössä Ikean Kura-kerrossängyt. Rakensimme 3-kerrossängyn niistä.

Olimme jo muuttojen yhteydessä purkaneet ja kasanneet sänkyä niin moneen otteeseen, että tiesimme, minkälaisista paloista se koostuu. Minulla oli heti melko selkeä kuva siitä, minkälainen sängystä tulee.

Jossakin vaiheessa kuitenkin huomasimme, että tarvitsemme vielä kolmannen Kura-sängyn, jotta sänky saadaan kasaan. Yritin ensin löytää ainoastaan puuttuvia osia, esimerkiksi sängyn pohjaritilää ja tappeja, mutta varaosia ei myyty erikseen. Ostimme siis koko sängyn.

Sänkyä on vahvistettu lattaraudoilla ja kulmaraudoilla. Jokaiseen liitoskohtaan on myös upotettu sisään metallia. Sänky on todella tukeva, eikä se nitise tai natise. En voisi antaa lapseni nukkua sängyssä, ellen tietäisi sen olevan varmasti turvallinen.

Perhe on säästänyt vain kaikkein laadukkaimmat ja mieluisimmat lelut, jotta tilaa säästyisi.

Mitä lapset ajattelevat sängystään?

Vanhin lapsi Veeti, 8, nukkuu ylimmässä sängyssä. Hänen veljensä Veikka, 4, nukkuu keskisängyssä ja Oliver, 4 alimmassa. Aada, 5, nukkuu laatikkosängyssä. Oliver kiipeää vielä öisin sängystä ja tulee äidin kainaloon jatkamaan unia.

Lapset tykkäävät sängystään todella paljon ja rakentavat joskus majaa sen eri kerroksiin. Aluksi vetolaatikosta oli kilpailua, mutta nyt omat nukkumapaikat ovat vakiintuneet. Veeti tykkää omasta rauhasta ylimmässä sängyssä.

Miten sänky teidän aikuisten mielestä toimii?

Järjestely on toiminut toistaiseksi niin sanotusti vajaateholla, koska lapset eivät ole vielä montaa kertaa olleet samaan aikaan tässä kodissa. Odotan jo innolla kesää ja yhteisiä nukkumishetkiä, jolloin lapset alkavat olla meillä aina kaikki samaan aikaan.

Sängyn ehdoton plussa on se, että huoneeseen jää nyt tilaa leikeille ja leluille. Myös se ilahduttaa, että lapset pitävät sängystä niin paljon.

Huonona puolena on se, että kaikki lapset täytyy saada rauhoittumaan unille samaan aikaan – joskus joku saattaa häiritä toisen unta juttelemalla tai härnäämällä. Harkitsen, pitäisikö kerrosten väliin tehdä vielä verhot, jotta nukkumaan käyminen olisi rauhallisempaa.

Miten lakanoiden vaihtaminen onnistuu?

Se tuntuu välillä hieman rasittavalta! Käytämme kuitenkin patjoissa vain muotoon ommeltuja lakanoita, joten lakanat pysyvät hyvin paikoillaan. Ylimmän sängyn patja nostetaan aina alas lakanan vaihdon yhteydessä.

Yllättikö jokin?

Alimmasta sängystä tuli matalampi kuin alun perin ajattelimme. Toisaalta siellä nukkuu 4-vuotias, joten tilaa ei tarvitse ihan valtavasti. Viereen mahtuu myös aikuinen – testattu on.

Miten neljän eri-ikäisen lapsen yhteiselo samassa huoneessa onnistuu?

Ainakin meillä tämä on toiminut todella hyvin. Vanhin lapsista leikkii nuorempien sisarusten kanssa, joten emme ole huomanneet ainakaan vielä kipuilua ikäerojen kanssa.

Kun kaksi lapsiperhettä muutti saman katon alle, leluja oli aluksi todella paljon. Lopulta säästimme vain laadukkaimmat lelut ja ne, joilla lapset leikkivät eniten.

Millaisia muita järjestelyjä olette tehneet, jotta arki sujuu?

Esimerkiksi pieni eteinen ja iso määrä kenkiä ovat olleet haastava yhdistelmä. Ostin eteiseen Ikeasta korkean hyllyn ja siihen lisälevyjä, jotta käytössä olevat kengät saatiin pois lattialta.

Toinen harkittu ostos oli pyöreä ruokapöytä – se vie vähän tilaa, mutta ympärille mahtuu koko perhe syömään.

Anna osti Ikeasta korkean hyllyn ja lisäsi siihen vielä hyllylevyjä, jotta kenkiä mahtuu enemmän.
Pyöreän pöydän ääreen mahtuu koko perhe syömään. Lisää kuvia Annan kotoa löytää Instagramista: @somethingsmallblogi.
2 kommenttia