Meidän Talo

Hellääkin hellempi keittiöremontti! Erika ja Dag uudistivat lähes 200-vuotiaan talonsa keittiön vanhaa vaalien – katso ennen & jälkeen -kuvat

Hellääkin hellempi keittiöremontti! Erika ja Dag uudistivat lähes 200-vuotiaan talonsa keittiön vanhaa vaalien – katso ennen & jälkeen -kuvat
Kun Erika Rentola-Björklund ja Dag Björklund ostivat vanhan kaupunkitalon Kristiinankaupungista, iso remonttiurakka aloitettiin keittiöstä. Remontissa pariskunta pyrki säilyttämään mahdollisimman paljon vanhaa. Rupeaman edetessä innostus perinteisiin työtapoihin syveni entisestään.
Julkaistu: 18.9.2020
Tältä keittiössä näytti ennen remonttia.

Kun Erika Rentola-Björklund ja Dag Björklund ostivat punamullatun kaupunkitalon Kristiinankaupungista kesällä 2018, he tiesivät, että iso remontti on edessä. Työ aloitettiin keittiöstä. Kätkettyä oviaukkoa lukuun ottamatta ei ollut selvää, mitä 1970- ja 1990-luvun pintojen alta löytyy. Myös talon ikä oli arvoitus. Museoviraston 1960-luvun dokumentista talon rakennusvuodeksi vahvistui 1834.

Tavoitteena oli uusiokäyttää mahdollisimman paljon keittiön kalusteita ja huonekaluja.

Mitä tehtiin?

Tavoite oli kunnostaa talo mahdollisimman perinteisin menetelmin ja uusiokäyttää kalusteita. Työ tehtiin pääosin itse. Ensin keittiöstä lähti vihreä muovimatto sekä seinän koolaukset lastulevyineen ja muovitapetteineen. Lattia avattiin ja sieltä poistettiin kutteripuru ja sen alta kreosoottieriste. Seiniin kiinnitettiin pinkopahvit. Ne maalattiin vanhan roosan sävyllä ja somistettiin roiskemaalauksella. Kun piilossa ollut oviaukko kaivettiin esiin, lähes sama vaaleanpunainen löytyi hirsiseinään liisteröidyistä sanomalehdistä.

Rossipohja kunnostettiin kokonaan. Osa purusta palautettiin eristeeksi, ja lisälämmöksi laitettiin selluvillaa. Lattiaan tuli uudet kuusilankut, jotka saivat suopakäsittelyn. Vanhoille oville ei tehty mitään. Myös vesipiste ja osa kaapeista saivat jäädä paikoilleen. Sähköuuni sijoitettiin uuteen paikkaan ja sen päälle tuli uusi keittolevy.

Pöytä on Dagin suvussa kulkenut Ilmari Tapiovaaran Pirkka vuodelta 1955. Erikan mummolan pinnatuolit maalattiin vanhalla roosalla. Jääkaapiksi valittiin Gorenjen retrokaappi. Talossa on maalämpö, ja rautapatterit tilattiin Tšekistä.
Väreihin haettiin sävyjä, jotka olivat käytössä kaupunkitaloissa 1800-luvulla. Varsinaisia piirustuksia ei tehty. Ratkaisut olivat yhteisiä, vaikka sisustussuunnittelijana työskentelevä Erika vastasi enemmän keittiön ilmeestä, Dag käytännön rakentamisesta.
MAINOS - SISÄLTÖ JATKUU MAINOKSEN JÄLKEEN

Vaaleanpunaisia väripilkkuja! Osta nämä tuotteet Meillä kotona -kaupoista

SISÄLTÖ JATKUU

Kahdesta vanhasta kaapista rakennettiin saareke. Se ja kaapit maalattiin vaaleanharmaalla maalilla, joka yhtenäisti uushankinnat ja vanhat kalusteet. Sama harmaa on seinän puolipaneelissa ja listoissa.

Katossa oli haltex-levyjä. Kun Dag irrotti yhden levyn katsoakseen, mitä sen alla on, löytyi vanha upea lautakatto. Levyt poistettiin, katto puhdistettiin ja siihen palautettiin liimamaali.

Kun keittiön katon maalia sekoitettiin luuliimasta ja liitujauhosta, remontoijien innostus perinteisiin työtapoihin syveni. Remontin edettyä muualla talossa seiniin vedettiin jo aitoa itse tehtyä, värijauheilla sävytettyä munatemperaa.

Kun vanha kaapisto ja lastulevyt purettiin, paljastui hirsiseinän päälle liisteröidyistä, vuoden 1856 sanomalehdistä yllättäen vaaleanpunainen sävy. Hauska yhteensattuma oli se, että Erika oli ennen löytöä valinnut keittiöön hyvin samantyyppisen sävymaailman. Sanomalehtimuisto jätettiin näkyviin puulieden viereiselle seinälle.
Punatiilinen puuhella rapattiin valkoisella antiikkilaastilla. Lattian kiilasahatut kuusilankut hankittiin paikalliselta Skaftungin sahalta. Uudet kaapit tilattiin pohjamaalattuina Amelia Keittiöiltä Isojoelta. Puiset keittiötasot viimeistelevät ilmeen.
Väreihin haettiin sävyjä, jotka olivat käytössä kaupunkitaloissa 1800-luvulla.
Kun paksut koolaukset purettiin seinistä, keittiö suureni ja oviaukot sekä ikkunat asettuivat kohdilleen samaan tasoon seinän kanssa. Aikaisemmin koolausten alla piilossa olleet sähköjohdot uusittiin mutta asetettiin vanhaan tapaan seinien pintaan ja varustettiin posliinisilla jakorasioilla. Pesuallas ja hana ovat Ikeasta.

Mitä remontti maksoi?

  • jääkaappi 1 399 €
  • muut kodinkoneet 520 €
  • lattialankut 650 €
  • kaapit ja puutasot 430 €
  • laatat, allas ja hana 418 €
  • listat, paneelit ja maalit 205 €
  • valaisimet 100 €
  • valurautapatteri 300 €
  • putki- ja sähkötyöt tarvikkeineen 700 €

Yhteensä 4 722 euroa*.

* Omalle työlle ei ole laskettu hintaa. Koska remonttia tehtiin samaan aikaan koko talossa, esimerkiksi katon eristeiden uusimista tai alapohjan materiaaleja ei ole laskuissa mukana.

4 kommenttia