Unelmien Talo&Koti

1980-luvun talo kätkee sisäänsä vaaleanpunaisen keittiön, turkoosit seinät ja karnevaalitunnelmaa – ”Meillä on täällä vähän Balia, Intiaa ja Karibiaa”

1980-luvun talo kätkee sisäänsä vaaleanpunaisen keittiön, turkoosit seinät ja karnevaalitunnelmaa – ”Meillä on täällä vähän Balia, Intiaa ja Karibiaa”
Pippurin perheen kodin tunnelma kiidättää matkalle Aasiasta Karibialle. Rohkeat valinnat herättävät 1980-luvun talon iloiseen elämänmenoon.
Julkaistu: 31.8.2022

Niina ja Mikko Pippuri olivat intohimoisia reppureissaajia, mutta kun perheeseen syntyi lapsia, matkustus jäi. Kun rivitalokoti alkoi tuntua ahtaalta, Helsingin Laajasalossa vaahterapuiden suojista pilkistelevä isompi talo ja suojainen piha tuntuivat molemmista oikeilta ensi näkemältä. Sinne Pippurit ovat loihtineet karnevaalitunnelmaisen kodin, jonka kruunaavat harmonisen pehmeät pastellisävyt. Inspiraatiota sisustukseen on ammennettu pariskunnan kaukomatkoilta.

Pippureiden perheeseen kuuluvat Niina ja Mikko Pippuri sekä lapset Jooa, 4, ja Iines, 2. Voit seurata perheen elämää Instagramissa @puutaloa_puuteroimassa. Vaikka matkustaminen on jäänyt Mikon ja Niinan elämässä tauolle, se ei ole haitannut, sillä reissurahat on käytetty perheen rakkaaseen kotiin.
Lipasto on hankittu Facebook-kirppikseltä. Edellinen omistaja oli maalannut alunperin vihreän kaapin valkoiseksi. Lipasto on olohuoneen sotkun kesyttäjä. Taulu on Niinan ystävän Heidi Timosen maalaama. Isompi kukkakuosinen maljakko on hankittu kirppikseltä, pienempi on mummon peruja. Turkoosi Home Stylen tapetti on RTV:stä.
”Kun ajoimme kadunvarteen ja näimme talon, katsoimme toisiimme ja tiesimme: tämä se on.”
Niina Pippuri
Niinan äiti Auli käy auttamassa lasten kanssa aina ehtiessään. Iineksen mielestä parasta ovat koiraleikit.

Miltä tuntui tulla ensi kertaa tähän taloon?

Niina: Kun näimme talon, katsoimme toisiimme ja tiesimme: tämä se on. Olimme todella innoissamme ja nauroimme, että voiko ostopäätöksen tehdä ensivilkaisun perusteella.

Mikko: Kierrettyämme talon ja pihan olimme täysin varmoja, että tämä on meidän koti. Tässä talossa kaikki loksahti täydellisesti paikoilleen. Iso piha ja tilaa puuhailla, tarpeeksi huoneita ja viihtyisä asuinympäristö. Kaiken lisäksi meri on kävelymatkan päässä.

Kaipasivatko lähes 40 vuotiaan talon pinnat remonttia?

Niina: Uusimme lähes kaikki pinnat, ja remontti laajeni isommaksi kuin alkuun oli tarkoitus. Meillä oli aikatauluhaasteita, sillä entisen kodin luovutuksen takia remonttiin jäi aikaa vain kaksi viikkoa. Onneksi ­saimme kavereita avuksi ja äitini hoiti Jooaa.

Mikko: Nykyään uusimme enää jotain pientä silloin tällöin. ­Teemme kaiken mahdollisen itse, ja hommat sijoittuvat iltaan, kun lapset nukkuvat. Olohuoneenkin tapetoimme yksi vuota illassa, mutta kyllä se lopulta valmiiksi tuli!

Keittiössä on Niinan mielestä iloinen tunnelma, eikä hän voi olla huoneessa huonolla tuulella.
Viherkasvit Niina on asetellut ikkunan eteen valoa palvomaan.
”Ennen lähdimme matkalle tankkaamaan värejä, mutta nyt kotimme on niitä täynnä.”
Niina Pippuri
Niina tekee itse taidetta ja keittiön taulu on yksi hänen luomuksistaan. Luova itseilmaisu on Niinalle luontaista ja tulee perintönä Auli-äidiltä, joka on taiteilija ja teatteriohjaaja ja opettaa kuvataiteita sekä ilmaisutaitoja lapsille ja aikuisille.

Mistä olette hankkineet kotinne kalusteet?

Niina: Jos joku tuttavapiiristä on hankkiutumassa jostain eroon, mietin sopisiko se meille. Me tuunaamme, korjaamme ja uusiokäytämme. Tykkään, kun tavaroilla on tarinoita kerrottavanaan. Miksi ostaa uutta, kun maailma hukkuu tavaraan muutenkin?

Näkyykö kaukokaipuu sisustuksessanne?

Niina: Meillä on täällä vähän Balia, Intiaa ja Karibiaa. Reissasimme reput selässä ja vähällä rahalla, joten matkamuistojen kuljettaminen ei ollut ykkösjuttu. Tavaran sijaan matkoilta tarttui mukaan uskallusta ja rakkautta väreihin, kuoseihin ja tavaroiden tarinoihin. Olohuoneen turkoosi tapetti muistuttaa Karibianmerta. Se on valosta riippuen välillä sininen, välillä vihreä. Ennen matkustimme pakoon talven pimeyttä tankkaamaan värejä, mutta nyt kotimme on niitä täynnä.

Teillä on vaaleanpunainen keittiö. Miten päädyitte sävyyn?

Niina: Päivitimme jo aiemmin keittiön työtasot, mutta ovet vahdoimme myöhemmin. Säilytimme Ikean rungot, joihin tilasimme ovet Virosta. Katselin pitkään Tikkurilan värikartan lastuja oviin kiinnitettyinä ja pohdin oikeaa sävyä. Jännitin ovien väriä siihen asti, kunnes ne saatiin paikoilleen.

Mikko: Totesimme molemmat, että sävy on ihan nappivalinta. Pastellisävyissä meitä viehättää ennen kaikkea tunnelma. Ne ovat iloisia ja leikkisiä, mutta myös rauhallisia ja harmonisia.

Kun Niina ja Mikko vaihtavat tapetteja, uudet pitää saada heti. Tilausrullia ei odoteta, vaan hankinnat tehdään usein alekoreista. Rautakauppojen valikoimista on aina löytynyt passelit vaihtoehdot. Tämä tapetti hankittiin RTV:stä. Eteisen penkki ja peili ovat molemmat kirppisostoksia. Peilin kehykset Niina maalasi kalkkimaalilla. Roikkuvat pallot ostettiin Indiskasta.
”Kotiamme ei ole sisustettu tietyn tyyliseksi, ja vanhan kodin tavarat löysivät paikkansa myös täältä. Olemme hankkineet useimmat huonekalut käytettynä”, Niina sanoo.
Raschin papukaijatapetti lumosi Niinan. Hän myöntää, että tapetteja tulee vaihdettua aika usein. Mikko auttaa tapetoinnissa, vaikka leikkimielisesti kommentoikin, että joskus voisi pitäytyä siinä yhdessä valinnassa.
”Pastellisävyissä meitä viehättää ennen kaikkea tunnelma.”
Mikko Pippuri
Kukkamekot ovat Niinan suosikkeja. Ne roikkuvat rekissä esillä sulassa sovussa Mikon märkäpuvun kanssa. Kodin värikkyys jatkuu myös vaatteissa, joita Niina hankkii harkiten esimerkiksi ystävien kanssa järjestetyiltä vaatevaihtokutsuilta.
”Tavaran sijaan matkoilta on tarttunut mukaan rohkeutta ja uskallusta.”
Niina Pippuri
Vuodekatos on hankittu Jollyroomista. Seinän puolipallokuvio on maalattu ruokalautasen avulla piirretyn sabluunan avulla. Ikean sänky on hankittu käytettynä tuttavilta. Täällä nukutaan päiväunia, ja peti toimii myös serkkulasten yökyläsänkynä.
Puutuolit Niina löysi kirpputorilta, samoin seinälokerikon. Hän maalasi sen samoilla väreillä kuin seinän pallokuviot. Lokerikon piti alunperin mennä leikkimökkiin, mutta siitä tuli niin kiva, että sai paikan lastenhuoneesta.
Iines ei vielä nuku yksin omassa huoneessaan, vaan yhdessä Jooan kanssa. Hänen huoneensa on kuitenkin valmiina tulevaisuuden unia varten. Vaaleanpunaiset ja mintunvihreät yksityiskohdat tekevät huoneen ilmeestä leikkisän.
Jooan huoneen kerrossänky on näppärä, koska alapetiin mahtuu vielä äiti tai isä Iineksen viereen nukkumaan tarvittaessa. Sänky ja vanhat silkkipeitot löytyivät Tori.fi:stä.
“Tässä talossa kaikki loksahti täydellisesti paikoilleen.”
Mikko Pippuri
Mikko ja Niina tapasivat toisensa kahdella eri reppureissulla junassa – eivät vain kerran, vaan kaksi kertaa. Vasta toisella kerralla he vaihtoivat puhelinnumeroita. Kuvassa vasemmalla myös Niinan äiti Auli Eskola.
Kesällä perhe suorastaan asuu takapihalla. He syövät täällä kaikki ateriat aamupalasta lähtien. Terassi on sopivan kokoinen ja valokate suojaa sateelta. Joka kesä Niina ja Mikko järjestävät puutarhajuhlat. Silloin riittää vilskettä, kun pihalla juoksentelee aikuisten lisäksi kaksikymmentä lasta.
Mikko rakensi grillipaikan itselleen 40-vuotislahjaksi. Se on pihan tunnelman luoja ja koko perheen suosikki, mutta sen ääressä on mukava istuskella iltaisin vain aikuistenkin kesken. Lapsista parasta on tietysti vaahtokarkkien grillaus. Niina haaveilee, että he rakentaisivat kokonaisuuden ympärille pergolan.
Lasten leikkimökki on ostettu Tori.fistä. Mikko lisäsi siihen ”jalat” ja liukumäen.
Pippureiden koti on vuonna 1980 valmistunut kaksikerroksinen omakotitalo Helsingissä. Siinä on neljä huonetta ja keittiö, yhteensä 120 neliötä.
5 kommenttia