Avotakka

1980-luvun mäntylipasto on taas salonkikelpoinen – näin helposti teet siitä kotisi kauneimman kalusteen!

Oliko sinullakin lapsuudenkodissasi Lundian mäntylipasto, jonka pintaan liimasit tarroja ja joka myöhemmin maalattiin kreisiväreillä tai päällystettiin tapetilla? Pelasta tunkkainen lipasto hiomalla kaunis puupinta esiin. Ja mikä tärkeintä: nosta lipasto uusiin korkeuksiin!
Kuvat A-lehtien kuva-arkisto

Kirpputoreilla, kierrätyskeskuksissa ja nettihuutokaupoissa törmäät taatusti Lundian 1980-luvun mäntylipastoon. Monet lipastoista on maalattu vuosien saatossa mitä yllättävämmillä väreillä tai vähintäänkin valkoiseksi.

Nyt kasariklassikkoa kannattaa katsoa uusin silmin, sillä mänty tekee paluun trendilistoille! Kun hiot mäntylipaston eläväisen puupinnan esiin ja asennat kalusteen alle ilmavat jalat, saat tyylikkään kalusteen kelpohintaan ja pienellä vaivalla.

Kaksi vanhaa, maalattua mäntylipastoa hiottiin niin, että puupinta saatiin näkyviin. Lisäksi lipastot nostettiin uusille Lundian Fuuga-sarjan String-jaloille. Koska jalat on tarkoitettu toiselle kalustesarjalle, lipasto kiinnitettiin lisäksi kulmaraudoilla seinään.
Tältä Lundian mäntylipasto näytti ennen muodonmuutosta. Laatikostot oli maalattu pinkillä ja valkoisella maalilla, ja erivärisiä laatikkoja oli sijoitettu ristiin.

Mäntylipaston päivitys – tarvikkeet:

  • suojapaperia
  • ruuvimeisseli tai akkuporakone
  • hiomakone
  • imuri, harja ja kihveli
  • väritöntä puuvahaa
  • lipastoon sopivat irtojalat ja ruuveja
  • kulmaraudat.

Mäntylipasto päivittyy tyylikkääksi näin

1. Levitä lipaston alle suojapaperi.

2. Irrota lipastosta sokkeli ja hankkiudu siitä eroon.

3. Hio maali pois. Käytä sähköistä hiomakonetta, muuten projekti kestää ikuisuuden.

4. Käytä konetta varoen ja hio tasaisesti, jotta et tee pintaan uria.

5. Imuroi ja harjaa pinta puhtaaksi hiomapölystä. Pyyhi lopuksi kostealla ja anna kuivua.

6. Käsittele puu värittömällä puuvahalla, anna imeytyä ja kuivua ohjeiden mukaisesti.

7. Kiinnitä uudet jalat. Varmista, että ne ovat tarpeeksi tukevat. Kiinnitä lipasto turvallisuussyistä seinään esimerkiksi kulmaraudoilla. Painavat puulaatikot avattuna se voi muuten kaatua eteenpäin. Tämä on erittäin tärkeää varsinkin lapsi- ja lemmikkiperheissä.

Mistä jalat lipastolle?

Vanha kaluste saa tuoreen ilmeen uusilla jaloilla. Tyylikkäitä irtojalkoja on esimerkiksi Superfrontin, Prettypegsin ja Ikean valikoimissa. Myös monet muut kalustevalmistajat myyvät huonekalujalkoja.

Julkaistu: 22.8.2018
Kommentoi »