Avotakka

Emilian perhe ihastui 1970-luvun talon arkkitehtuuriin ja kylpyläosastoon – ”Kotona tuntuu usein siltä kuin olisin lomalla”

Emilian perhe ihastui 1970-luvun talon arkkitehtuuriin ja kylpyläosastoon – ”Kotona tuntuu usein siltä kuin olisin lomalla”
Emilia Mustosen perheen kodissa on paljon sellaista, josta yleensä pääsee nauttimaan vain lomamatkoilla. Alakerrassa on sauna ja spa-maailma, jonka uima-altaassa lapset polskisivat loputtomiin.
Julkaistu: 14.1.2022

Huonokuntoinen, kolmikerroksinen 70-luvun rivitalo, joka uima-allasosastoineen odotti putkiremonttia. Se oli kuulostanut monesta ostajaehdokkaasta epäkäytännölliseltä mutta olikin juuri sitä, mikä sai Emilian ja Tuomon ihastumaan.

Kohde ei osunut ollenkaan Emilian hakukriteereihin mutta osoittautui yllättäen juuri heidän toiveidensa asunnoksi. Nelihenkiselle perheelle sopiva luonnonläheinen asuinpaikka löytyi Emilian lapsuusmaisemista Helsingistä Munkkiniemestä.

Heti kauppojen jälkeen Tuomo suunnitteli alakertaan saunatilat. Emilia puolestaan osti ruokapöydän, joka kuitenkin joutui odottelemaan varastossa remonttien loppumista muutaman vuoden.

Pari valitsi sellaisia ratkaisuja ja materiaaleja, että voisi asua kodissa halutessaan vaikka loppuelämänsä.

Suuri saareke on Emilian lempiasioita keittiössä. Sen äärellä on tilaa tehdä töitä, läksyjä ja askarteluprojekteja. Saareke on päällystetty keraamisella Florimilla. Taso jatkuu komeasti välitilaan ja saarekkeen kylkeen. Baarituolit ovat HK Livingin.
Emilia Mustonen löysi värit opiskellessaan sisustussuunnittelua. Pari päätti, että heidän kotiinsa ei tule valkoista muualle kuin seiniin. Viestintäalalla työskentelevän Emilian ja hänen puolisonsa Tuomon perheeseen kuuluvat myös lapset Inari, 7, ja Hugo, 4.
Tummanharmaa keittiö on Nixi-keittiöiden ja messinkiset hanat Axorin.

Minulle koti merkitsee...

paikkaa, jossa viihtyy koko perhe. En halua sisustaa niin, että lasten pitää varoa tasoille keräämiäni lasivaaseja. Minusta on aina ihana tulla kotiin, ja usein tuntuu, kuin olisin lomalla täällä kotona. Voin mennä kotona spahan ja polskuttelemaan uima-altaaseen tai nauttia päivästä omalla suojaisalla pihallamme. Täällä on paljon kaikkea, josta yleensä pääsee nauttimaan vain lähtemällä pois kotoa.

Sisustajana olen...

tuuliviiri ja muutun koko ajan entistä rohkeammaksi. Suoritin vuoden mittaisen sisustussuunnittelijan tutkinnon, mikä toi tyyliini varmuutta. Olen oppinut, ettei pidä mennä sieltä, missä aita on matalin, ja on hyvä vähän repäistä ratkaisuissa. Koulutuksen myötä opin myös, että maailma on täynnä värejä.

Messinkipintainen astiakaappi on koottu Habitatin Bocksey-moduuleista. Vanha lattiavalaisin sai ylleen Emilian mummun lampunvarjostimen.
Metallirunkoisen Handvärkin ruokapöydän kansi on koottu vihreistä marmorilaatoista. Ilmavat ruokapöydän tuolit Emilia löysi Ellokselta. Kattovalaisin on 101 Copenhagenin. Olohuoneen taulu on Petriina Koivusen ja matto Tiscan.
Olohuoneen, keittiön ja ruokailutilan väliin jäävän pilarin ympärillä on mitta­tilattu vaatekaapisto. Pyöreä, musta sisalmatto Catalinasta rytmittää avointa eteistilaa. Seinällä on Kristian Krokforsin työ.

Kotini kertoo...

että estetiikka on meille tärkeää mutta ei kaikki kaikessa. Minusta tyylikkään ei pidä tarkoittaa samaa kuin tylsä ja varman päälle ratkaistu. Meidän kodissamme näkyvät myös kummankin vanhemman kiinnostuksen kohteet. Lapista kotoisin olevalle Tuomolle alakerran Lappi-henkinen saunamaailma on tosi tärkeä paikka, ja itse etsin koko ajan uusia, kiinnostavia ratkaisuja kotiin. Pienillä asioilla saa aikaan ison eron. Viherkasvien ja ruukkujen hamstraus on paheeni, mutta niiden avulla saa muutettua tilan kuin tilan tunnelmaa.

Innostun...

kun näen sisustusratkaisun, jossa jollekin tutulle asialle on annettu uusi käyttötarkoitus. Tai kun näen hienon materiaalin, vaikkapa värikkäänä loimuavan sisustuskiven. Silloin aina mieleni lähtee laukkaan, ja mietin, mitä kaikkea materiaalista voisi keksiä.

”Sisustajana olen tuuliviiri ja muutun koko ajan entistä rohkeammaksi.”
Emilialle kodin tärkein paikka on yhdistetty olohuone-keittiötila. Suuri samettisohva on Ikean Söderhamn, johon on tilattu päällinen Bemzistä. Petriina Koivusen maalaus on Kaapelitehtaan teos­välityksestä. Sohvapöytä on Kodin 1:stä.

Lapset on otettu kodissamme huomioon...

antamalla Hugolle ja Inarille isoimmat makuuhuoneet, jotta heillä on tilaa leikkiä ja kutsua kavereita leikkimään huoneisiinsa. Valitsimme kotiimme aitoja materiaaleja, jotka kuluvat kauniisti ja lasten ei tarvitse niitä varoa.

Tärkein tila kodissamme on...

eri perheenjäsenten mielestä eri paikoissa. Minun mielestäni tärkein paikka on sisääntulokerroksen keittiö-olohuonetila, jossa vietämme paljon aikaa yhdessä. Keittiössä ja ruokapöydän ääressä näen suurista ikkunoista, kun lapset leikkivät pihalla. Tuomon valtakunta on alakerran sauna ja siihen liittyvä oleskelutila, jossa koko perhe viihtyy katsomassa elokuvia valkokankaalta. Lapset varmaan valitsisivat yksimielisesti tärkeimmäksi paikaksi uima-altaan, jossa he polskuttelisivat loputtomasti.

Emilian ja Tuomon makuuhuoneessa jatkuu yläkerran lastenhuoneiden raikas värimaailma. Sängynpäädyssä on samaa tummansinistä samettia kuin seinän peittävissä verhoissa. Sängynpeitto on Anthropologiesta, tyynyt Mokosta. Valaisin on Montclairin.
Inarin huoneen väritys lähti Nani Marquinan geometrisesta matosta, jonka Emilia bongasi Catalinasta. Kalusteeseen pitkään etsitty sopivan puuterinen nudesävy on RAL Reinbeige 0508510. Puuseppä Topias Räty Woodmarista rakensi sängyn ympärille tilavan kaapiston. Kattoon asti ulottuva kaapisto hyödyntää tilan hyvin ja luo mukavan syvennyksen sängylle. Tyynyt ja peitteet ovat Mokosta.

Arvostamme kodissamme...

aitoa tunnelmaa, jossa mielestäni yhdistyvät rakennuksen 1970-luvun arkkitehtuurin henki ja ajankohtainen sisustus. Kolme asuinkerrosta mahdollisti sen, että saimme luotua jokaiseen kerrokseen oman hengen ja oman käyttötarkoituksen. Arkea helpottaa paljon se, että pääsemme autohallista suoraan sisätiloihin. Monikerrosratkaisussa on puolensa: kun vaikka aamulla kiireessä jättää yläkerrassa sängyn petaamatta, se ei vaikuta kotimme siisteyteen muissa kerroksissa.

Hankalinta...

on se, että kodissamme on kolme ulko-ovea. Kengät ovat aina väärässä paikassa. Kolme kerrostakin voivat joskus tuntua samasta syystä hankalilta, mutta monikerroksisuus on myös samalla suuri vahvuus.

Emilia näki rimoitetun allaskalusteen ulkomaisella valmistajalla ja kehitteli vastaavaa puuseppä Topias Rädyn kanssa Heini Hansion piirustusten mukaan. Prototyyppien jälkeen kalusteeseen ja ammeeseen tuli pystyrimoitus. Hanat ovat Axorin. Mattalaatta on Atlas Concorden ja kalanruotoladottu Vives Hanami Marfil.
Elokuva- ja oleskelutila on Tuomon maailmaa. Löhösohva on koottu Ikean Söderhamn-moduuleista ja toimii vierasvuoteenakin. Matto on Gan Rugsin.
Alakerran lattiamateriaaliksi Tuomo halusi Lapissa paljon käytetyn liuskekivilaatan. Uima-allas on lasten ehdoton suosikki. Epäsuora valaistus muuntuu erilaisiin tunnelmiin.
Tuomo suunnitteli tilavan saunan yhteen tasoon ja kalusteet moduuleiksi, joita voi siirrellä eri saunojien toiveiden mukaan. Lauteet ovat haapalankkua, jonka aavistuksen vaalea vahaus estää puun kellastumisen.

Paras ratkaisumme...

oli se, että palkkasimme minulle entuudestaan tutun sisustusarkkitehdin Heini Hansion suunnittelemaan remontin. Teimme hyvässä yhteistyössä kestäviä ja rohkeitakin valintoja. Yli 200 neliön kokoisen asunnon saneeraus putkiremontin yhteydessä on iso ja aikaa vievä projekti, johon ehdottomasti kannatti ottaa ammattilainen mukaan. Hänen työpanoksensa on maksanut itsensä takaisin virheiden välttämisessä ja hermojemme säästymisessä.

Saunassa erityistä on...

irralliset penkit ja heti valmis kiuas. Monet nauttivat saunan hiljaisuudesta, mutta meillä on koko alakerran kattava äänentoistojärjestelmä, joka antaa mahdollisuuden kuunnella lempimusiikkia myös löylyissä.

Emilian ja Tuomon kolmikerroksisessa kodissa on 210 neliötä. Asunto sijaitsee vuonna 1972 valmistuneessa rivitaloyhtiössä Helsingin Munkkiniemessä.
MAINOS - SISÄLTÖ JATKUU MAINOKSEN JÄLKEEN
Väriä ja iloa sisustukseen laadukkailla seinätarroilla! Tilaa suosikkisi Meillä kotona -kaupoista
SISÄLTÖ JATKUU
1 kommentti