Unelmien Talo&Koti

Retroa, rottinkia ja rouheaa tiiltä – Riikka ja Tuukka sisustivat 1960-luvun talon kirppisaarteilla ja tee itse -meiningillä

Retroa, rottinkia ja rouheaa tiiltä – Riikka ja Tuukka sisustivat 1960-luvun talon kirppisaarteilla ja tee itse -meiningillä
Riikka ja Tuukka Siltalan perhe etsi omaa taloa vuosia tuloksetta. Sitten myyntiin tuli vuonna 1966 rakennettu omakotitalo Jyväskylässä. Perhe on sisustanut talosta unelmien puuhapaikkansa. Vanhempien makuuhuoneessa hurmaa rouhea, osittain esiin kaivettu vanha tiiliseinä.
Julkaistu: 11.1.2021

Riikka ja Tuukka Siltalan perhe asuu vuonna 1966 rakennetussa omakotitalossa Jyväskylässä. Huoneita on keittiön lisäksi neljä, neliöitä 140 ja kellarissa vielä 90. Perheeseen kuuluvat vanhempien lisäksi Pinja, Milma ja jo omilleen muuttanut Pyry.

Kun Riikka ja Tuukka saapuivat taloesittelyyn, jo ovella he tunsivat tulleensa kotiin. Vanhemmille pitävät seuraa sohvalla lapset Pyry ja Milma. 1960-luvun talo on vastaanottanut Riikan boheemin sisustustyylin auliisti. Kodissa on ripaus Afrikkaa ja itämaisuutta, ja värimaailma on luonnonläheinen ja lämmin. Ellokselta löytynyt haaveiden Leon-tapetti sopii taloon kuin nakutettu. Lumikenkä-pöytä löytyi kirppikseltä edullisesti.
Riikka ei voi vastustaa koreja eikä rottinkia. Niitä saa kirpparilta pikkurahalla.
Riikka harrastaa seinäasetelmia. Olohuoneessa toisilleen pitävät seuraa vanha venäläinen helmitaulu, kirppikseltä löytynyt taidetaulu, kauniit korit ja oma tekstaustaide. ”Tärkeää on koota yhteen esineitä, joilla on tunnearvoa, jotka miellyttävät esteettistä silmää tai joista tulee hyvä mieli.”
Riikka on intohimoinen askartelija. Edellisiltä asukkailta ostettu, patjasta esiin kuorittu jousiosa on ilmava tilanjakaja, johon on voi ripustaa muistilappuja ja muuta tärkeää. Myös hyllykkö on edellisiltä asukkailta. Lokeroissa Riikka kuivattaa tekstaamiaan julisteita ja kortteja. Työpöytä on saatu Pienikamari-puodista, veikeä vanha kirjoituskone ystävältä.
Vanha koulukartta oli ollut Riikan toivelistalla pitkään. Sopiva löytyi jo edellisen kodin aikoina Facebookin kirpparilta, mutta vasta tässä kodissa se pääsi arvoiselleen paikalle. Riikka raikasti vanhan pöydän ja osan tuoleista mustalla maalilla. Mustat ja sinivihreät tuolit ovat kotiutuneet anoppilasta, punaiset wieniläistyyliset tuolit ovat kirpparilöytöjä.
Riikka on kerännyt muumimukeja vuodesta 1999 lähtien. Hän vitsailee, että kokoelma on hänen perintönsä lapsille, mutta mukit ovat silti jokapäiväisessä käytössä. Ikean peltikaapit ovat persoonallinen säilytysratkaisu keittiöön. Ne ostettiin talon edellisiltä omistajilta.
Parissakymmenessä vuodessa Riikalle on kertynyt jo yli 70 muumimukia.
Keittiö koki kasvojenkohotuksen Boråstapeterin ihanan Jubileum-tapetin ansiosta. Tapettia oli sattumalta jäänyt yli ystävän remontista juuri sopiva määrä. Alaosassa olivat laatat jo valmiina. Punaiset Marimint-purkit ovat pirteä väriläiskä. Riikka keräilee vanhoja, nättejä peltipurkkeja kirppareilta.
Vanhempien makuuhuone sijaitsee kellarikerroksessa. Kesähelteillä siellä on ihanan viileää. Peilipiironki on mummolasta. Kun Riikka oli pieni, hänen lelujaan säilytettiin alalaatikossa. Kirpparilta löytynyt rottinkinen ompelukori toimii korurasiana. Upean makrameen Riikka tilasi ystävältään Sadulta. Tilavat korikassit käyvät isojen viherkasvien ruukunsuojuksiksi.
Makuuhuoneen seinien osittain näkyviin jätetty punatiiliosa on kuin taideteos.
Kuvissa esiintyy Riikan Maija-mummi nuoruutensa päivinä. Riikka on kehystänyt kuvat nätiksi asetelmaksi. Matkalaukku on aikoinaan reissannut anopin isotädin mukana maailmalla.
Milma ja äiti ihastuivat alun alkaen Milman huoneen ruutulattiaan ja puolapuihin. Puolapuissa roikkuu Harry Potterin rohkelikkoasu. Vanha sairaalasänky on saatu ystävältä. Flamingo kotiutui tänne Lidlistä. Tytär on perinyt äidiltään ihastuksen koreihin.
Maanläheinen väriskaala jatkuu Pinjan huoneessa. Vanha liinavaatekaappi on löytö Tori.fistä, tuoli ostettu talon edellisiltä omistajilta ja kattovalaisin Clas Ohlsonilta.

Ota käyttöön Riikan ideat!

  • Persoonalliset seinäasetelmat: ”Seinälle voi ripustaa paljon muutakin kuin tauluja. Olen tehnyt kollaasin eriparisista koreista. Niitä on tarjolla kirppiksellä pilkkahintaan. Tykkään myös kehystää itse tehtyjä tai ostettuja kortteja, painokuvia ja puhuttelevia tekstejä.”
  • Silmäniloa tiskarille: ”Tiskipöydän päälle emme laittaneet yläkaappeja vaan tapetoimme seinän näyttävällä kuosilla. Alareunaan jätimme alkuperäiset laatat suojaamaan roiskeilta. Laattojen yläpuolelle tuli hylly näteille esineille."
  • Pidä mielessä: ”Joustinpatjan jousiosasta saa kätevän tilanjakajan, joka toimii samalla muistitauluna. Lappuset ja leikkeet voi kiinnittää siihen pyykkipojilla. Meillä tilanjakaja erottaa puuhanurkkauksen muusta oleskelutilasta.”
  • Lasketaanko tiilenpäitä? ”Koska makuuhuoneemme sijaitsee kellarissa, siellä oli jo alun perin kaksi tiiliseinää, joista punatiiltä oli kaivettu osittain esiin. Me teimme korjausmaalausta ja hioimme hiukan lisää. Rouhea ja ilmeikäs seinä antoi suunnan koko sisustukselle.”

Lisää kuvia kodista voit katsoa Riikan Instagram-tililtä: @rihheemi.

4 kommenttia