Unelmien Talo&Koti

”Tunteella, ei järjellä!” – Maria ja Jesse vaihtoivat kerrostaloelämän porvoolaiseen puutarhaidylliin ja saivat rintamamiestalon puhkeamaan kukkaan

”Tunteella, ei järjellä!” – Maria ja Jesse vaihtoivat kerrostaloelämän porvoolaiseen puutarhaidylliin ja saivat rintamamiestalon puhkeamaan kukkaan
Porvoosta Ouluun opiskelemaan muuttaneet Maria ja hänen puolisonsa Jesse Kuusela olivat päättäneet ostaa opintojen jälkeen kerrostaloasunnon Helsingistä, mutta suunnitelma muuttui: he päätyivät omakotitalon myyntinäytölle lapsuuden kotikaupunkiinsa Porvooseen.
Julkaistu 20.7.2022

Maria Koskelainen seisoi kerrostalossa sijaitsevan vuokrakodin parvekkeella rankkasateessa. Hän tuoksutteli kasvattamiaan ruusuja, kuunteli sateen ääntä ja huomasi haaveilevansa kerrostaloasumisen sijaan omakotitalosta ja huumavasti tuoksuvasta ruusupuutarhasta.

– Yhtäkkiä tuntuikin mahdottomalta muuttaa muualle kuin takaisin Porvooseen. Kerrostalokaan ei tuntunut enää hyvältä vaihtoehdolta, joten vaikka tämä talo ei ollut unelmien pitsihuvila, vaan rehellinen rintamamiestalo, teimme talosta tarjouksen ja se meni läpi, Maria kertoo.

Jesse Kuusela ja Maria Koskelainen kotipihallaan.
Takapiha on kesän paras paikka oleskeluun. Maria käyttää pussilakanaa rentona pöytäliinana. Mansikat saadaan omalta mansikkamaalta. Vanhat tikkaat siirtyvät sulavasti puutarhassa sinne, missä niitä tarvitaan.
”Kuusi yhtä aikaa tapahtuvaa projektia on kenelle tahansa liikaa, mutta innostun niin helposti!”
Puutarha on muuttunut Marian ja Jessen käsissä, sillä he ovat luoneet pihan istutusalueet alusta alkaen.
Talo on vuonna 1962 rakennettu omakotitalo Porvoossa. Siinä on seitsemän huonetta ja keittiö, yhteensä 195 neliötä. Marian kukkarakkauksiin kuuluvat ruusut, daaliat ja pionit. Niitä varjostavat vielä taimivaiheessa olevat persikkapuut sekä viinirypäleet. Kaariportin valaisevat hämärinä iltoina Clas Ohlsonin tunnelmavalot.
Kaaos on jäänyt osittain pysyväksi tilaksi, eikä räiskyvän värikkäässä kodissa mikään ole kiellettyä, paitsi tylsät ja turvalliset ratkaisut.

Talossa oli tehty isoimmat remontit, mutta pieni pintaremonttikin aiheutti säpinää, kun Jesse määräsi Marian remonttikieltoon.

– Maria ei olisi malttanut viimeistellä edellistä työtä, vaan aloitteli aina innoissaan uuden paikan purkamista, Jesse kertoo.

– Täydennämme toisiamme. Minä panen toimeen, ja Jesse on paras viimeistelyssä. Kuusi yhtä aikaa tapahtuvaa projektia on kenelle tahansa liikaa, mutta innostun niin helposti! Maria sanoo.

Muuttoviikonloppuna kodissa oli kaaos ja tavarat odottivat sikin sokin paikkaansa. Silti Maria tunsi sisällään rauhan.

– Ostin muuton aikaan kirpparilta puisen tuolin. Sen sisäänkantamisessa oli taikaa.

Kaaos on jäänyt osittain pysyväksi tilaksi, eikä räiskyvän värikkäässä kodissa mikään ole kiellettyä, paitsi tylsät ja turvalliset ratkaisut. Esineillä ja tavaroilla tulee olla persoona, eikä kotia sisusteta muiden tyyliin.

– Persoonallinen koti syntyy tunteella, ei järjellä. Tylsässä ja valkoisessa kerrostalokaksiossa vietettyjen vuosien jälkeen mieleni janoaa värejä.

Havannankoira Lenu huolehtii, että lattiat ovat hiekkaiset ja valkoiset portaat Marian mukaan ”kaikkea muuta kuin valkoiset”, mutta elämä saa näkyä.

Viherkasvit tuovat luonnon sisään, mutta puutarharakkaus näkyy kodissa myös tapeteissa ja tekstiileissa. Ja kun sataa kaatamalla, Maria seisoo puutarhassaan tuoksuttelemassa ruusujaan.

Facebookista ostetut tuolit haettiin Loviisasta. Maria pesi, hioi, suojasi ja maalasi tuolit. Tärkeät astiat pidetään lasivitriinissä. Se tuli talokauppojen mukana. Tapetti on Boråstapetin Thistle. Ruokapöydän Jessen puuseppäisä teki häälahjaksi. ”Yksi iso haave taloon muuttaessa oli iso, jykevä ruokapöytä, jonka ääreen voidaan kutsua ystävät. Käsittelin pöydän itse sekoittamillani sävyillä. Nyt se on meidän talon aarre”, Maria sanoo.
Kodin ilme vaalentui remontissa, ja tunkkaisten värien tilalle tulivat raikkaus ja iloiset värit. Muistona entisestä ovat keittiön punaiset mosaiikkilaatat, joista Maria on oppinut pitämään.
”Persoonallinen koti syntyy tunteella, ei järjellä.”
Marian kasvattamat taimet kylpevät valossa. Keittiön katosta roikkuvassa telineessä kasvavat villiintyneet passionhedelmän taimet.
Keittiön sohva on Marian lempipaikka. Se odottaa verhoilua. Parasta ajankulua on istua sohvalla ja katsella, kun Jesse laittaa ruokaa. Keittiön tapetti on Boråstapetin Nyborg, sävy 4514.
”Kaikki lähti liikkeelle olohuoneen tapetista. Tiedän, että jos olisin valinnut siinä kohtaa turvallisen vaihtoehdon, olisin heti katunut”, Maria kertoo. Ikean Vimle-sohva ostettiin väliaikaiseksi unelmien sohvaa odotellessa. Marian suunnittelema valaisinkollaasi koostuu Ikean Torared-varjostimista. Tapetti on Boråstapeterin Carnation Garden Mural.
”Täydennämme toisiamme. Minä panen toimeen ja Jesse on paras viimeistelyssä.”
”Haaveilen oppivani puutöitä, olisi hienoa osata tehdä omat huonekalut. Toistaiseksi Jesse ei ole antanut minun koskea sirkkeliin, vauhtini on ehkä liian kova. Sen hidastumista odotellessani opettelen maalaamaan seiniä eläväisiksi pinnoiksi ja verhoilemaan. Silloin olisi vielä vapaammat kädet vanhojen huonekalujen hankintaan”, Maria kertoo.
Matala käyttämätön tila houkutteli Marian sisustamaan. Iso lattiatyyny ostettiin käytettynä Tori.fistä ja haettiin 170 kilometrin päästä. Aulan tapetti on Boråstapetin Slottsteatern.
”Tylsässä ja valkoisessa kerrostalokaksiossa vietettyjen vuosien jälkeen mieleni janoaa värejä.”
Vanhan talon yläkerrassa on täysi hiljaisuus. Makuhuoneessa nukutaan kevyiden Ikean verhojen alla. Lenun vauva-aikana ne käännettiin ylös, koska koira kietoutui niiden sekaan. Maria ja Jesse eivät kadu Tempur-sängyn hankintaa. Tapetti on Boråstapetin Ingrid Marie, sävy 7651.
Marian ja Jessen opiskeluaikana ei panostettu sisustamiseen, huonekalut olivat sukulaisilta saatuja keräilyeriä. Nyt kodista poistetaan väliaikaisratkaisuja pikkuhiljaa. Tilalle hankitaan vain aitoja puuhuonekaluja. Kirpputoreilta hankittuja kalusteita on maalattu uuden kodin helmiksi pikkuhiljaa.
Maria kulutti työhuoneen kirpputoripöytään osan palkastaan jo ennen palkkapäivää. Ostettaessa pöytä oli kirkkaanpunainen. Instagramissa tehdyssä gallupissa Maria tiedusteli olisiko vaaleanpunainen vai valkoinen uusi väri. Valkoinen voitti, joten Maria maalasi pöydän vaaleanpunaiseksi.
Työhuoneessa on kaksi työpistettä. Toinen, vaaleanpunainen, on tarkoitettu haaveiluun ja toinen Marian etätyöpisteeksi. Työhuoneen tapetti on Boråstapetin Nocturne, sävy 7270.
Marian löydät Instagramissa @paratiisikoti.
Kommentoi »