1940-luvun talo vaati täyden kunnostuksen – urakan palkinnoksi Pauliina ja Tatu pääsivät juhlimaan häitä pihapiirissään
Sisustus
1940-luvun talo vaati täyden kunnostuksen – urakan palkinnoksi Pauliina ja Tatu pääsivät juhlimaan häitä pihapiirissään
Tatulla oli tapana etsiä mahdollista kotitaloa iltaisin moottoripyöräillen ympäri Kuopiota. Yhtenä iltana hän päräytti tohkeissaan kotiin kertomaan Pauliinalle, että nyt se sitten löytyi.
23.8.2017
 |
Unelmien Talo&Koti

Heti alkuun tämä unelmien talo ei todellakaan ollut kelvollinen kodiksi. Pauliina ja Tatu Ahonen tekivät remonttia pääosin kahdestaan, iltaisin töiden jälkeen, ja joskus Tatu piti pieniä kaveritalkoitakin. Urakkaa riitti, sillä pinnoilta piti irrottaa kaikkea liimasta tuhansiin nauloihin ja muovimattoihin.

– Tuntuu kummalta ja upealta, että muovimattojen alta löytyi hyvää puuta. Jopa puinen portaikko oli joskus pinnoitettu muovimatolla.

Keittiössä on juuri sopivasti maalaisromanttinen tunnelma. Mustat yksityiskohdat ja laatoituksen tumma saumaus antavat ryhtiä. Kokonaisuus on Ikeasta.
Keittiössä kaapistoseinää vastapäätä komeilee perinteinen puuhella. Valkovoittoisen huoneen karkkina loistaa söpö vaaleanturkoosi jääkaappi.
Ilmari Tapiovaaran Pirkka-ruokailuryhmä tuo lämpöä suureen keittiöön. Se hankittiin nettikirppikseltä.

– Kotikadullamme vallitsee ihana tunnelma. Talot nököttävät jyrkässä rinteessä aivan Puijon luonnonsuojelualueen vieressä.

Alue on todennäköisesti ollut joskus työväen asuttama. Parin pienen kadun varrella olevat vanhat talot ovat idyllinen näky.

Pauliinan ja Tatun perheeseen kuuluu myös kuvauksen jälkeen syntynyt Alva-vauva ja koirat Ninja ja Dehli.
Eteisen kaunis patinoitu puusohva löytyi nettihuutokaupasta. Pikku porras johtaa olohuoneeseen, keittiöön ja yläkertaan. Puulattiaa koristaa ruutumaalaus.
Olohuoneessa on kiva kahden pikkupöydän kokonaisuus. Ennen sen tilalla oli vanha arkku, mutta se oli turhan raskaan näköinen. Taustalla näkyy ruokapöytä, jonka taso on peräisin 1800-luvulta.
Takassa poltetaan tulta etenkin viileänä vuodenaikana. Musta piano on upean näköinen vaaleassa huoneessa. Pauliina koittaa herätellä soittoharrastustaan uudelleen sujuvaksi.
Yläkerrassa sijaitseva makuuhuone sai lisää tilaa, kun vinokaton alla oleva komero purettiin. Nyt sängyn sai mahtumaan poikittain ja työpistekin mahtuu mukaan.

– Tavoitteemme oli saada talo niin valmiiksi, että saatoimme kutsua lähisuvun meille joulunviettoon. Teimme remppaa aina iltaisin töiden jälkeen, ja välillä yövyimme kaaoksen keskellä patjoilla pelkät hammasharjat mukanamme. Tatu järjesti pari poikien talkooiltaa, jolloin kaverit tulivat auttamaan kalja- ja saunapalkalla.

Yläkerran aulassa on umpikomeron sijaan vaaterekki, jossa kaikki pysyy siististi valmiina käyttöön.
Kodinhoitohuoneessa on tilaa myös ompelupisteelle. On kätevää, kun ompelukone voi olla koko ajan esillä.

– Kesäisin melkein asumme pihalla. Tatu tykkää grillata hiiligrillillä, ja minä olen joskus yöpynytkin ylärinteen huvimajassa. Rinnetontti on haastava hoitaa, mutta onneksi naapurin teinit käyvät toisinaan leikkaamassa ruohoa taskurahaa vastaan.

Kauniisti sisustettu huvimaja on oikea kesäparatiisi. Maja on rakennettu vanhoista ikkunoista.
Tatu on perheen grillausvastaava. Ahosten seurana grillikekkereissä on usein myös ystäviä.

–Toissa kesänä vietimme pihalla yllätyshäitämme. Koristelimme puutarhan viireillä ja paperilyhdyillä ja asettelimme kukat pulloihin pihasaunan seinustalle roikkumaan. Vieraat mahtuivat hyvin, sillä istumapaikat oli järjestetty nurmikolle piknikvilteille.

Pihasaunan seinustaa koristavat lasipulloihin sujautetut kesäkukat.

– Sisustustyylimme on muuttunut edellisistä asunnoista, mutta nyt olemme melko yksimielisiä ratkaisuista. Joskus kyllä Tatua alkaa kauhistuttaa, kun hän huomaa minun tuijottavan liian pitkään jotakin seinää. Se saattaa tietää sitä, että pian taas remontoidaan!

Kommentoi »