Meidän Talo

Sirkku ja Goran käärivät hihansa ja kunnostivat 1930-luvun puutalon persoonalliseksi kodikseen – ”Opimme, että vanhan talon yllätykset eivät ole maailmanloppu”

Sirkku ja Goran käärivät hihansa ja kunnostivat 1930-luvun puutalon persoonalliseksi kodikseen – ”Opimme, että vanhan talon yllätykset eivät ole maailmanloppu”
Vanha puutalo yllätti hiusalan yrittäjä Sirkku Lampiniemen ja autoalan yrittäjä Goran Bakerin remontissa useamman kerran, mutta kaikesta selvittiin taidolla ja luovuudella.
Julkaistu: 23.5.2022
Remontin keskel­lä Sirkku ja Goran ovat nauttineet puutarhasta ja pihasaunan lämmöstä.

Satumainen puutarha omenapuineen ja hieman jo ränsistynyt pihasauna hurmasivat turkulaiset Sirkku Lampiniemen ja Goran Bakerin jo ennen ensimmäistä asuntonäyttöä. Sympaattisen näköiseen, vuonna 1938 rakennettuun puutaloon oli pakko päästä tutustumaan. Vaikka sisätilat olivat huonossa kunnossa ja tunnelma hieman tunkkainen, ostopäätöstä ei tarvinnut kauan miettiä. Yrittäjäpariskunta näki talossa paljon mahdollisuuksia. Toki se tarkoittaisi remonttia etenkin sisätiloissa. Edellinen asukas oli nimittäin uusinut vesikaton ja ikkunat.

– Aluksi emme ajatelleet, että tekisimme niin isoa remonttia, mutta kun vanhaa taloa alkaa purkaa, huomaa, että vanhat kerrokset vaikeuttavat uuden tekemistä. Oli siis helpompi purkaa kuin tehdä vanhan päälle, Goran toteaa.

Kotia alettiin kunnostaa yrittäjien kiireisessä arjessa. Projektiin lähdettiin ajatuksella, että kaikki, mikä pystytään, tehdään itse. Suuremmissa rakentamisen ratkai­suissa Goranin apuna olivat hänen insinööri­ystävänsä, jotka tekivät kantavuuslaskelmia ja auttoivat lupa-asioissa.

PK-Puusta hankittu hirsipaneeli käsiteltiin Tikkurilan Paneeli-Ässä-hirsisuojalla, joka muodostaa likaa ja vettä hylkivän pinnan. Pari valitsi värittömän suoja-aineen, sillä he halusivat säilyttää puun luonnollisen värin. Myös lattiaan asennettuun lautalattiaan valittiin väritön lakka.
Olohuoneen vanha takka oli tarkoitus säilyttää ja uusia joskus myöhemmin. Onneksi Sirkun isä kehotti paria purkamaan sen samalla, kun he tekivät muita purkutöitä. Pölyn määrä oli niin valtava, ettei purkutöistä olisi tullut mitään valmiissa kodissa.
Nyt olohuoneessa on varaava, isältä tupaantuliaislahjaksi saatu takka, joka tuo lämpöä koko taloon.

Sisätiloista purettiin lähes kaikki.

– Esimerkiksi, kun irrotimme lattiaa, huomasimme vanhojen kantavien hirsien katkoksia ja vinoumia. Emme halunneet jättää mitään epävarmaa rakenteisiin, jottei myöhemmin tule yllätyksiä. Nyt tiedämme, että kaikki on tehty todella huolellisesti. Ei ole pelkoa myydä taloa, jos sitä joskus haluamme, Goran kertoo.

Remonttiaika oli rankkaa. Yrittäjäpari kunnosti taloa töiden jälkeen, ja päivät venyivät iltamyöhään. Kuusi kuukautta remontoituaan he totesivat, ettei sen hetkisessä kodissa ehtinyt juuri muuta kuin käydä nukkumassa. Sirkku ja Goran muuttivatkin uuteen kotiin heti, kun se oli mahdollista, vaikka moni asia oli vielä kesken. Muutto herätti kaksijakoisia tuntemuksia.

– Vaikka olimme odottaneet pääsyä uuteen kotiin pitkään, oli vaikeaa luopua vanhasta ja turvallisesta kodista. Nyt, kun kaikki on kunnossa listoja myöten, on uudesta kodista aikaa nauttia, Sirkku sanoo.

Keittiön valaisimet Sirkku löysi Ellokselta. Kynttilänjalat ovat kirpparilöytöjä, joista toisen Sirkku maalasi mustaksi kalkkimaalilla.
Vanha valkoinen kaappi lasiovineen sai uuden ilmeen Sirkun taitavissa käsissä. Kaappi maalattiin mustalla kalkkimaalilla ja lasiovet pinnoi­tettiin rottinki­verkolla. Kodin sävyihin sopiva ruokailu­ryhmä löytyi Ikeasta. Kaunis matto on Kurdistanista, mistä Goran on kotoisin.
Sirkku toivoi ilmeeltään kevyttä keittiötä, jossa olisi runsaasti sekä säilytys- että laskutilaa. Keittiön kaapistot ovat Epoqin.
Musta ja kulta tuovat kontrastia vaaleiden puupintojen parina.

Remontin aikana erottautui kaksi työvaihetta, jolloin Sirkun ja Goranin usko oli koetuksella. Ensimmäisen kerran parin sisukkuutta testattiin, kun talon runkoa ja lattioita tuettiin teräspalkein. Painavien palkkien kanssa työskentely oli vaikeaa ja raskasta. Projektin loppuvaiheessa tuli toinen hetki, kun remontoijien huumori oli loppumassa. Sirkku ja Goran saivat idean jatkaa yläkerran keskellä olevan takkamuurin viereistä seinää vanhoilla tiilillä.

– Halusimme fiiliksen, että koko seinä olisi ollut siinä jo alusta asti. Löysimme vanhat ja kauniit tiilet, jotka ovat alun perin olleet Kakolan vankilassa. Seinän teko oli remontin viimeisiä vaiheita. Loppumetreillä jo kirosimme ideaa, kun kannoimme pölyisiä tiiliä yläkertaan, Sirkku kertoo.

Pari pohtii, että wc:n ja makuhuoneen välisen seinän olisi voinut tehdä helpomminkin, mutta suunnitelmista haluttiin pitää kiinni.

– Olemme sinnikkäitä. Emme tee kompromisseja, kun jotain on päätetty. Lopputulos on juuri sellainen, mitä suunnittelimme, Sirkku naurahtaa.

Goran kuitenkin huomauttaa, että vanhaa taloa kunnostaessa tulee esiin asioita, joihin ei ole osannut ennalta varautua.

– Projektin aikana olemme oppineet senkin, että vanhan talon persoonalliset yllätykset eivät ole maailman­loppu. Keksimme aina uuden ratkaisun, kun yllätyksiä tuli esiin. Toki homevauriot ovat oma lukunsa, mutta sellaista haastetta emme kohdanneet.

Heti ulko-ovea vasta­päätä oli pimeä ja jyrkkä portaikko. Sen ympäriltä purettiin seinää ja kattoa, mikä toi tilaan runsaasti valoa.
Tältä yläkerran aulatila näytti ennen purkutöitä.
Yläkerran aulaan toteutettiin valoisa oleskelu­tila purkamalla seiniä ja valitsemalla valoa läpäisevä lasimateriaali portaikon kaiteeseen. Rottinkikalusteet Sirkku bongasi nettikirppikseltä. Taloa tukeva palkki on päällystetty kipsilevyllä ja maalattu mustaksi.
Sirkku ostaa usein käytettyjä huonekaluja ja tuunaa tekemiään kirppislöytöjä.

Pari on ilahtunut siitä, että talo on aikanaan rakennettu hyvin, eikä siihen ole tehty isoja remontteja, jotka olisivat voineet pilata rakenteita.

– Se, että sauna on erillisessä rakennuksessa pihamaalla, vähentää kosteusvaurion riskiä, Goran toteaa.

Puulämmitteistä pihasaunaa on nyt remontoitu vain pintapuolisesti ja isompi muutos tehdään tulevaisuudessa.

– Välittäjä jopa ehdotti saunarakennuksen purkamista, jotta saisimme pihalle lisää tilaa. Sen idyllisyys on kuitenkin juuri se, jonka ehdottomasti haluamme säilyttää. Pihasaunassa on aivan oma tunnelmansa. Tulevaan kellarikerrokseen emme aio tehdä saunaa, Sirkku kertoo.

Tiiliseinän toteutus vaati työtä mutta lopputulos palkitsee. Lattiaan upotetut valaisimet korostavat rosoista pintaa.
Yläkerran wc oli helppo toteuttaa, koska edel­linen asukas oli vetänyt sinne putket. Vino katto ja epäsuora valaistus tuovat tunnelmaa.

Sirkulla on ollut päävastuu materiaalivalinnoista ja sisustamisesta, vaikka Goran osallistuikin mielellään valintoihin ja ehdotti myös aktiivisesti omia ideoitaan. Goran on puolestaan vastannut suuremmista kokonaisuuksista, kuten portaikon suunnittelusta sekä seinien ja kattojen purkamisesta.

Sisustusmateriaaleista puu on erityisen tärkeä. Koska kyseessä vanha on talo, se oli selkeä valinta. Sirkku ja Goran olisivat halunneet säilyttää vanhat hirret näkyvissä, mutta paikoitellen ne eivät olleet kovin kauniit. Aikojen saatossa tulleet kolot, reiät ja sävyerot eivät tuoneet toivottua mielikuvaa kauniista ajan patinasta. Pari valitsikin seinäpinnoille hirsipaneloinnin.

Kodissa on panostettu valaistukseen ja äänentoistoon. Jokaisessa huoneessa on kaiuttimet kattoon upotettuina. Sisustukseen sopivien valaisinten lisäksi epäsuoraa valoa antavat muun muassa porraskaiteeseen ja makuuhuoneen lattiaan upotetut led-valot.

Sirkun ja Goranin koti on vuonna 1938 valmistuneessa puutalossa Turun Teräsrautelassa. Talossa on 100 neliötä: keittiö, olohuone, makuuhuone, yläaula ja pihasauna.
Nyt kun päärakennus on kunnossa, parilla riittää suunnitelmia ja aikaa myös piharakennuksen remontille.

Kaksi vuotta sitten ostetun talon pitkä remontti on jo edennyt loppusuoralle. Pari on tyytyväinen muutokseen, jossa he voivat nähdä kättensä jäljen. Erityisen iloisia he ovat siitä, että kaikki on tehty huolellisesti.

– Emme sortuneet äkkiä vaan -mentaliteettiin, vaan maltoimme tehdä asiat kunnolla, Sirkku sanoo.

Seuraavaksi pariskunnan tavoitteena on kunnostaa kellarikerros, vaikka työlista ei siihen lopukaan.

– Ensi kesänä odottaa pihan kuntoon saattaminen, talon maalaaminen ja terassin rakentaminen, Sirkku suunnittelee.

– Eli tiedämme, mitä teemme taas töiden jälkeen ja kesälomalla, Goran naurahtaa.

MAINOS - SISÄLTÖ JATKUU MAINOKSEN JÄLKEEN
Tilaa Pihlgren ja Ritolan tapetit Meillä kotona -kaupoista
SISÄLTÖ JATKUU
Kommentoi »