17 kysymystä pyykinpesukoneen valinnasta
Sisustus
17 kysymystä pyykinpesukoneen valinnasta
Energiatehokkaissa pesukoneissa on paljon uutta tekniikkaa ja automaattitoimintoja. Mistä pyykinpesukoneiden ominaisuuksista kannattaa maksaa? Kuinka paljon kone syö sähköä ja vettä? Säästääkö eko-ohjelma rahaa? Lähteekö lika lyhytohjelmalla?
2.8.2015
 |
Meidän Talo

1. Vaikuttaako pyykinpesukoneen energiatehokkuus merkittävästi hintaan?

Koneiden hinnoissa näkyy pitkään jatkunut tuotekehittely, jotta koneet käyttäisivät yhä vähemmän vettä ja sähköä. Pihistely on pakottanut valmistajat kehittämään muun muassa älykästä tekniikkaa, jolla kone pesee puhtaaksi niukalla vesimäärällä.

2. Mistä muusta hinta muodostuu?

Älykkäät sensorit ja muu elektroniikka maksavat. Oman osansa hintaan tuovat materiaalit, moottorin rakenne ja tehokkaat lingot. Linkojen suuret kierrosnopeudet asettavat vaatimuksia jousituksille. Myös tuotemerkki ja valmistusmaan tuotantokustannukset vaikuttavat hintoihin.

3. Miten pesukoneiden energiankulutusta on saatu laskettua?

Ensisijaisesti pienentämällä koneessa lämmitettävän pesuveden kulutusta. Koneen määräautomatiikan ansiosta kone ottaa vain sen määrän vettä kuin se tarvitsee.

4. Mistä kannattaa maksaa?

Hyvästä energiatehokkuudesta. Tosin energiamerkin kulutusluvut toteutuvat vain, jos laitteella pestään täysiä koneellisia ja käytetään energiatehokkaimpia, useita tunteja kestäviä eko-ohjelmia. Toki A+++-luokan kone pesee myös nopeimmilla ohjelmillaan ekologisemmin kuin A+-luokan kone. Tehokas linko on myös hintansa arvoinen. Hienojen erikoisohjelmien tarpeellisuutta kannattaa miettiä.

5. Miten hyödyn tehokkaasta lingosta?

Mitä kuivempaa pyykki on koneen linkouksen jälkeen, sitä nopeammin pyykki kuivuu kuivausrummussa. Viitisen kiloa puuvillapyykkiä kuivuu ilman avulla kondensoivassa kuivausrummussa 20 minuuttia nopeammin ja 25 prosenttia pienemmällä sähkönkulutuksella, jos sen linkoaa 1 600:n eikä 1 000:n kierrosnopeudella.

6. Mitä iloa on erikoisohjelmista?

Monet erikoisohjelmat helpottavat pyykin pesua. Aktiivisesti urheilevalle perheelle urheilu- ja ulkoiluvaatteille suunniteltu ohjelma voi olla hyvinkin käyttökelpoinen. Lapsiperheissä voi löytyä paljonkin käyttöä ohjelmalle, joka on kehitetty konepestäville villavaatteille. Mieti, tarvitsetko vauvanvaatteille tai farkuille tarkoitettua ohjelmaa.

7. Millaista automatiikkaa koneissa nykyään on?

Pyykinpesukone voi esimerkiksi sensoreillaan tunnustella pyykin likaisuutta ja valita sen mukaan sopivan ohjelman tai koneen automatiikka voi punnita pyykkiä ja optimoida pyykille sopivan vesimäärän sekä pesuajan. Muutamissa koneissa on automaattinen ja tarkka pesuaineen annostus tai esimerkiksi vaahdontunnistus, joka tarvittaessa lisää huuhtelukertoja.

8. Mikä on uusinta automatiikkaa?

Yhä useampi valmistaja on kehittänyt koneisiinsa toimintoja, joilla voi tarvittaessa lyhentää pesuaikaa. Muutamissa koneissa on muun muassa tahrapoisto- ja pyykinpesukoneen puhdistusohjelma.

9. Ovatko myös pesukoneiden rummut parantuneet?

Kyllä. Kaikki valmistajat ovat kehittäneet ja kehittävät edelleen pesurummun muotoilua, rumpujen rei´ityksiä ja olakkeiden muotoja sekä kokoa.

10. Ovatko rummut suurentuneet?

Täyttömäärät ovat kasvaneet valtavasti mutta rummut vain hiukan. Laskentakaavat ovat muuttuneet, eli nykyään kilolle pyykkiä ei tarvitse enää laskea niin paljon tilaa kuin ennen.

11. Miksi täyttömäärät ovat niin suuria?

Suuri täyttömäärä parantaa oleellisesti koneen energiatehokkuuslukua, ja koneiden markkinoinnissa halutaan mieluusti korostaa tätä. Työtehoseuran TTS:n testit osoittavat, että koneille ilmoitetut täyttömäärät ovat liian suuria. Pesutulos heikkenee, jos pyykki ei liiku riittävän hyvin rummussa.

12. Onko valmistusmaalla merkitystä?

Todennäköisesti ei paljon. Nykyisin monet EU:n alueella valmistetut kodinkoneet tehdään muun muassa saksalaisissa ja italialaisissa tehtaissa. Kaikki valmistajat valvovat laatua tarkasti.

13. Mihin 20-asteinen ohjelma sopii?

Viileä vesi ei poista vaatteista ainakaan rasva- ja hikitahroja, mutta ohjelmalla voi pesaista kerran päällä pidettyjä vaatteita. Kannattaa noudattaa vaatteiden pesuohjeita.

14. Kuluttavatko pitkät pesuohjelmat vaatteita?

Jonkin verran. Ennen pesua kannattaa katsoa, riittäisikö esimerkiksi pelkkä tuuletus. Ehkä tulevaisuudessa tekstiilit muuttuvat likaa täysin hylkiviksi nanoteknologian ansiosta.

15. Ovatko pyykinpesukoneet parempia kuin ennen?

Tietyssä mielessä ovat. Uusissa pesukoneissa on usein mahdollista rakentaa omiin tarpeisiin parhaiten soveltuvia pesuohjelmia ja tallentaa niitä koneen muistiin.

16. Ovatko ne aiempaa kestävämpiä?

Uusissa koneissa on paljon hienoa tekniikkaa, johon voi tulla vika. Myös kuluttajien pesutottumukset ovat muuttuneet. Vaatteita pestään tiheämmin kuin ennen, ja näin kone pesee monta tuntia viikossa. Koneille on tuotekehittelyvaiheessa määritelty tietty käyttötuntimäärä. Se voi umpeutua jopa viidessä vuodessa, jos koneella pestään päivittäin pari kertaa.

17. Ovatko nykykoneet liian vaikeita käyttää?

Eivät, jos ohjelman valitsimet ovat selkeät ja helppokäyttöiset. Olennaista on myös hyvä käyttöohje.

Asiantuntija: tutkija Tarja Marjomaa, Työtehoseura

Kommentoi »