Unelmien Talo&Koti

”Kummitus ei pelota, vaan on mielenkiintoinen” – Rialiisan ja Pasin 160-vuotias hirsitalo Pikkurivi sijaitsee Vanhan Rauman puutaloalueella

”Kummitus ei pelota, vaan on mielenkiintoinen” – Rialiisan ja Pasin 160-vuotias hirsitalo Pikkurivi sijaitsee Vanhan Rauman puutaloalueella
Elämäntaparemppaajat Rialiisa ja Pasi kaipasivat asumaan todella vanhaan taloon. Kun koti Vanhan Rauman idylliseltä puukaupunkialueelta löytyi, he eivät miettineet hetkeäkään.
Julkaistu: 9.11.2022

Keltamullan sävyinen talo, lempinimeltään Pikkurivi, on seissyt keskellä Vanhaa Raumaa jo vuodesta 1862. Talon ruutuikkunat antavat mukulakivikadulle, hirsiseinät huokuvat historiaa, keittiötä koristavat puiset kattopalkit ja makkariin lämpöä puskee suloinen kamina. Kun sisäpihan sauna lämpiää, naapurit jäävät hetkeksi juttusille toistensa kanssa.

– Sanotaan, että Vanha Rauma on kaupungin sydän, eivätkä tänne muuttaneet halua pois, Rialiisa Loutti kertoo.

Vanha Rauma on pohjoismaiden laajin yhtenäisenä säilynyt puukaupunkialue ja ollut vuodesta 1991 Unescon maailmanperintökohde. Se koostuu lähes 600:sta puisesta rakennuksesta, joiden juuret saattavat ulottua jopa 1600-luvulle.

Rintamamiestalossa asuneet Rialiisa ja hänen puolisonsa Pasi olivat jo pitkään haaveilleet muutosta vielä vanhempaan taloon ja ihastuivat ensinäytöllä aiemmin aamiaismajoituspaikkana toimineeseen Pikkuriviin. Vuokranantaja oli remontoinut sen huolellisesti, niinpä Louteille jäi tehtäväksi vain ­pintaremonttia.

– Kaikki peruspalikat olivat kohdallaan. Me annoimme kodille vain meidän tyylisen ilmeen.

Loutit ovat olleet vuokralla Pikkurivissä nyt reilun vuoden ajan. Kun talon omistaja osti sen useita vuosia sitten, talo oli ­todella huonossa kunnossa. Vuokranantaja oli tehnyt isoimmat remontit, kun Loutit muuttivat sisään.
Keittiön alakaapit Rialiisa ja Pasi hakivat toimintansa lopettaneesta ravintolasta. Ne maalattiin mustiksi ja tiikkiset vetimet teetettiin Paattimaakareilla ­Raisiossa. Lasiovelliset yläkaapit olivat talossa jo muuttohetkellä. Lasipinnan alla oleva tapetti on Utopian Ateles Charcoal.
”Me annoimme kodille pintaremontoimalla meidän tyylisen ilmeen.”
Keittiössä on aikoinaan ollut puuhella, mutta se ei ole enää käytössä, vaan tarjoaa laskutilaa kokkaajalle. Huuvan sisällä on liesituuletin. Rialiisa joutui tovin etsimään hellaa, joka sopisi hyvin puuhellan kylkeen. Takaseinän Pasi ja Rialiisa maalasivat tyylilleen uskollisesti tummaksi.
Rialiisa on ostanut kauniit leikkuulaudat Jyskistä, Ikeasta ja Rustasta. Musta leipälaatikko toimii maustepurkkien säilytyspaikkana.
Askosta hankittu ruokapöytä on palvellut jo vuosia. Pentikin tuolien ilme piristyi maalilla. Musta vitriinikaappi on löydetty kirpparilta ja maalattu mustaksi. Riippuvalaisimet olivat talossa jo valmiiksi. Rottinkituolit pöydän päädyissä on hankittu Ikeasta.
”Jos vuodet ovat kohdelleet kalusteita kolhien, kaivan maalipurkin esiin ja annan esineelle uuden ilmeen.”
Rialiisa lisää kotiin talvitunnelmaa polttamalla kynttilöitä. Vanha pullo toimii kynttilänjalkana.
Pasi laittaa prasut eli tulet pönttöuuniin. Keittiön ikkunaseinän yläkaapit on saatu ystävältä. Pasi teki niihin ovet ja Rialiisa maalasi ne mustaksi.

Pasi ja Rialiisa tapasivat toisensa, kun molemmilla oli jo elettyä elämää takana. Yhteinen elämänsävel löytyi nopeasti, sillä molemmat ovat kiinnostuneita talojen kunnostuksesta ja remontoinnista. Tehokaksikko löytää aina aikaa myös ystävien remontteihin ja sisustuspulmien ratkaisemiseen. Rialiisan työpäivätkin kuluvat aihepiirin parissa, sillä hän on myynyt ja suunnitellut sisustus- ja ­kalustekokonaisuuksia pian jo 25 vuotta.

Rialiisan ja Pasin koti on täynnä on uniikkeja kierrätyshuonekaluja, jotka pari on saanut tutuilta ja tuntemattomilta.

– Jos vuodet ovat kohdelleet kalusteita kolhien, kaivan maalipurkin esiin ja annan esineelle uuden ilmeen, Rialiisa sanoo.

Loutit ovat asuneet unelmakodissaan nyt reilun vuoden ja viihtyvät mainiosti. Myös satoja vuosia sitten talossa asunut henkilö näyttää viihtyvän täällä edelleen, sillä talosta kuuluu toisinaan kummallisia ääniä, laulua ja ovien paukahduksia.

– Ei meitä pelota, vaan mahdollinen kummitus on vain mielenkiintoinen seikka historiallisen ­talomme tarinassa.

Talon lattiat ovat laattaa. Keittiön pönttö­uuniin laitetaan tulet lähes päivittäin. Taustalla näkyvän makuuhuoneen ovi poistettiin, jotta se ei veisi tilaa. Nyt näkymä päädystä toiseen on avara.
Olohuoneen tuolit ovat kierrätyslöytöjä. Ne saivat uuden ilmeen eurajokelaisessa verhoomossa. Sohvapöytä on tehty vanhasta ruokapöydästä lyhentämällä jalkoja. Katto valaisin on Narvi-Sähköstä ja seinälamppu K-raudasta. Seinäkaapin Rialiisa on löytänyt kirpparilta.
Pasi ostaa kotiin kaikki leikkokukat ja hän onkin lähikukkakaupan vakiasiakas.
Kaakeliuuni on tuotu Pikkuriviin edellisen omistajan tekemän remontin yhteydessä.
Koti on täynnä on uniikkeja kierrätyshuonekaluja, jotka on saatu tutuilta ja tuntemattomilta.
Vihreä nojatuoli on löytö Facebook-­kirppikseltä. Seinät on maalattu ­Tikkurilan Paperi-­sävyllä.
Olohuoneen kaakeliuuni ei ole käytössä. ­Luukkujen takaa löytyvät Rialiisan kaakelimaalit ja pensselit ­sopivasti käden ulottuvilla.
”Jos vuodet ovat kohdelleet kalusteita kolhien, kaivan maalipurkin esiin ja annan niille uuden ilmeen.”
Tuttavalta ostettu tuoli löysi paikkansa eteisestä. Kierreportaat vievät yläkertaan, jossa on makuuhuoneen ja työhuoneen yhdistelmä.

”Sanotaan, että Vanha Rauma on kaupungin sydän, eivätkä tänne muuttaneet halua pois”.
Talon kylpyhuone oli remontoitu tyylikkääksi jo ennen Louttien sisäänmuuttoa. Tiiliseinän takana on talon hormi.
Rialiisan paikalliselta kynttiläkauppiaalta ostamat vanhat puulaatikot mahtuvat Ikean vaatekaappien päälle. Yövaloina toimiviin kattovalaisimiin on vaihdettu lamput ja niistä on poistettu varjostimet. Tikkaat Rialiisa on ostanut jo lopettaneen kivijalkapuodin jäämistöstä.
”Ei meitä pelota, kummitus on mielenkiintoinen seikka historiallisen ­talomme tarinassa.”
Makuuhuoneessa lämmittää pieni kamiina, joka on sijoitettu tiiliseinää vasten.
Pikkurivi sijaitsee Vanhassa Raumassa. Hirsitalo on rakennettu vuonna 1862. Talossa on kolme huonetta ja keittiö, yhteensä 91 neliötä.
MAINOS - SISÄLTÖ JATKUU MAINOKSEN JÄLKEEN
Tilaa HEMPEAn laadukkaat tekstiilit Meillä kotona -kaupoista
SISÄLTÖ JATKUU
3 kommenttia