1300 Arabian kuppia, pirtuvene ja sähköshokkikone! Kierros Varsinais-Suomen vanhan tavaran kaupoissa on kuin aikamatka menneisyyteen
Sisustus
1300 Arabian kuppia, pirtuvene ja sähköshokkikone! Kierros Varsinais-Suomen vanhan tavaran kaupoissa on kuin aikamatka menneisyyteen
Vanhan tavaran kaupoista voit tehdä uskomattomia löytöjä, ja pelkkä kiertely on puhdasta nostalgiaa. Esittelemme viisi kiehtovaa, Turun seudulla toimivaa liikettä.
Julkaistu 15.3.2018
Meidän Mökki

1. Pimee vintti

Menneisyyteen on vain vartin ajomatka Turusta. Siltä nimittäin tuntuu, kun astuu ulos autosta ja seisoo 1800-luvulta olevan torpan ja kahdeksan muun vanhan rakennuksen ympäröimänä Tortinmäellä. Pimeellä vintillä on monta rakennusta täynnä vanhan ajan sisustustavaraa: on äijä-aittaa, vintage-kauppaa ja talonpoikaissiipeä, jonka leveälankkuinen lattia narahtaa, kun astuu sisään.

– Tein juuri löydön, kun eräs omistaja oli viemässä kaatopaikalle tavaraa. Kuormasta löytyi 1950-luvulta oleva kahvimylly. Siitä puuttui lasiosa, mutta äkkäsin sen eräästä toisesta paikasta Salosta, Pimeen vintin omistaja Marika Fagerholm kertoo.

Talvisin Marika etsii myytävää kuolinpesistä, muutto- ja tyhjennyskohteista, ladoista ja aitoista.

– Valurautapatoja kysytään paljon. Viime vuonna meni vanhoja pulloja ja Riihimäen lasia. Veikkaan, että seuraava hitti on 60-luvun huonekalut.

Marika on pyrkinyt hinnoittelemaan tavarat niin, että ne liikkuvat. Asiakkaita on liikkeessä paljon, joten homma näyttää onnistuneen.

– Joskus annan mielenkiintoiselle esineelle hieman korkeamman, niin sanotun suojahinnan. Kun kyllästyn esineeseen, lasken hintaa.

Pimee vintti koostuu lukuisista erihenkisistä tiloista.
Talvisin Marika etsii myytävää kuolinpesistä.

Pimee vintti, Säkyläntie 815, Turku. p. 040 550 4470. Auki talvisin la–su klo 11–16, kesällä useampana päivänä.

2. Kolme kolikkoa

Kolme kolikkoa on hävinnyt. En tarkoita, että rahat olisivat jo tässä vaiheessa kirpputorikierrosta loppuneet, vaan legendaarista Kaukisen Irman vanhan tavaran liikettä. Sen kotisivut on poistettu.

Irma on 72-vuotias ja alan pioneereja. Hän harrasti kirpputoreja jo 1970-luvulla, jolloin se oli liki noloa. Hän rakastui sinivalkoisiin kahviastioihin, muutti miehensä Harri Kaukisen kanssa Pöytyän Riihikoskelle entiseen kansakouluun ja avasi siellä liikkeen 28 vuotta sitten.

Ajamme koululle, jonka toisessa päädyssä Harri ja Irma asuvat. Ovessa roikkuu closed-kyltti. Ovi avautuu ja Irma heilauttaa iloisesti kättään.

– Tervetuloa! Kyllä me auki olemme aina, kun kotona olemme. Kannattaa kuitenkin soittaa ensin, sillä eläkeläisillä on kiireitä, Irma veistelee.

Irjan sali on aarre, jos kerää Arabiaa, kotimaista taidelasia tai muita vanhoja astioita. Esillä on myös Turussa vuosina 1925–46 toimineen Tehdas Lampisen koristelemia astioita.

– Ne olivat aikoinaan kauhean kalliita, mutta enää kukaan ei tunnu edes tuntevan niitä. Nyt kysytään Arabian Aurinko-kuppeja. Ne ovat täällä alakaapissa jemmassa, koska en millään raaskisi myydä niitä, Irma sanoo.

Keräilijällä saattaa olla piilossa muitakin aarteita. Kannattaa siis aina kysäistä, jos todella haluaa jotain erityistä.

Kupariset ja sinkkiset astiat sekä vanhat maustepurkit ovat suosittuja sisustusesineitä.
Kolmen kolikon koti sijaitsee entisessä kansakoulussa.
Irma Kaukisella on kokoelmassaan yli 1 300 kahvikuppia.
Strassikorut kimaltavat kuin aidot esikuvansa.

Kolme kolikkoa, Piimätie 57, Riihikoski. p. 0400 789 990.

3. Villa Voittola

Hämeen Härkätien varrella Marttilan Ollilassa on Villa Voittola, muutama vuosi sitten avattu liike. Pihalla on puuveneitä, muumipatsaita ja Euroopan ainut Flexible Buick vuodelta 1950. Ankkureita myydään kymmenellä eurolla kappale. Villa Voittolassa on melkoisesti veneilyyn liittyvää kierrätystavaraa.

– Veneantiikkiliikkeitä on vähän, toteaa paikan isäntä, insinööri Jouko Heikola.

Heikola on yksi Suomen ferrobetoniveneiden isähahmoista. Näin voi sanoa miehestä, joka on suunnitellut noin 400 betonivenettä.

Yhden veneen ylle on rakennettu talli. Sen suojassa on Algoth Niskan pirtuvene, jolla Heikola uskoo Niskan ajaneen vallesmannia karkuun salakuljettaessaan alkoholia saaristossa.

Aika paljon muutakin on tarjolla kolmessa rakennuksessa: huonekaluja, tauluja, astioita, työkaluja ja -koneita ja jonkin verran hämähäkinseittejä. Korissa on 68 metriä hamppuköyttä ja pöydällä valkea emalinen mehumaija. Nostan kantta. Kattilasta tulvahtaa pistävä mustaviinimarjan tuoksu.

– Marjat tulevat kaupan päälle. Kattila on pesemättä, mutta maija maksaakin vain kymmenen euroa, Heikola hymähtää.

Perinteinen hirvitekstiili on jälleen sisustajien suosikki.
Jouko Heikolan silmäterä on Euroopan ainut Flexible Buick vuodelta 50.
Tällä veneellä on mahdollisesti salakuljetettu pirtua.
Vanhat keittiövälineet voivat olla yhä käyttökelpoisia, kunhan ne puhdistaa huolellisesti.
Yksillölliset kalusteet ja muut esineet kuuluvat vanhan tavaran liikkeiden tarjontaan.

Villa Voittola, Härkätie 1548, Marttila. p. 045 130 6087. Auki klo 12–18.

4. Alles Gute Vintage

Järvenkyläntie tuntuu jatkuvan loputtomiin. Vihdoin tien varressa näkyy pakettiauto takaovet avoinna. Auton edessä on kahden jakkaran päällä jokin esine, jonka päällä on peitto.

– Siinä on tämän kesän löytö: Alvar Aallon Paimion parantolaan suunnittelema kaappi. Sitä oli säilytetty pitkään sauvolaisen omakotitalon ullakolla, Mika Salonius kertoo.

Alles Gute Vintage -kirpputoria pitävän Mikan hatun lierissä roikkuu kuollut hämähäkki kuin todisteena siitä, että ullakoita ja kellareita on koluttu.

Lisätodisteena on 300 neliömetrin rakennus niin täynnä vanhoja vaatteita, valaisimia, huonekaluja, astioita ja muuta vastaavaa, että osan luo on hankala päästä. Kerran Tampereelta tuli ryhmä vintageharrastajia, jotka kävivät vaatteet läpi. Pelkästään siihen kului seitsemän tuntia.

– Kun olemme näin syrjässä, pitää jokaiselle olla jotain, Mika perustelee.

Sauvon helmeksi kutsutun vintageliikkeen toiminta on laajenemassa, sillä Mika ja hänen puolisonsa Rita Salonius vuokrasivat 150 neliömetriä lisää tilaa lähellä olevasta vanhasta koulusta.

– Meillä käy aika paljon mökkiläisiä, jotkut parikin kertaa viikossa. Jos on ostanut vanhan mummonmökin, moni haluaa sisustaa sen saman aikakauden huonekaluilla ja esineillä, Rita sanoo.

Mika Salonius kiertää hakemassa tavaraa myyntiin kuolinpesistä ja muuttokohteista. Joskus erikoisempia esineitä haetaan erikseenkin.
Alles Gute Vintage jättää penkomisen ja löytämisen ilon asiakkaalle.
Vintagevaatteista löytyy asukokonaisuuksia, joita ei ole kellään toisella.
Menneiden vuosikymmenten henki on täällä läsnä.
Alvar Aallon kaappi Paimion parantolasta löytyi sauvolaisen talon vintiltä.

Alles Gute Vintage, Järvenkyläntie 844, Sauvo. p. 046 908 2959. Auki klo 10–20 kesällä joka päivä, talvella pari kolme päivää kiinni viikossa lastenhoidon vuoksi.

5. Tjuda Skola

Tjuda Skola on kuin Strömsö, johon on perustettu vanhan tavaran liike. Talon seinustalla on rivi heinäseipäitä, hevonen hirnahtaa takapihalla, ja paikan emäntä, osa-aikainen kirjastonhoitaja Lotten Eklund ajaa pihaan traktorilla.

Lottenin liike on mökkiläiselle löytö Kemiössä. Pari vuotta auki olleeseen paikkaan on pinottu lattiasta kattoon rakennusten varaosia, huonekaluja ja astioita.

– Pari kertaa vuodessa käymme mieheni Petterin kanssa Tukholman lähistöllä, josta saa huutokaupoista parempia juttuja kuin täältä. Hieno antiikki maksaa siellä saman verran kuin Suomessa, mutta keskitason tavara on edullista. Muuten hankimme tavaraa muun muassa suomalaisista kuolinpesistä ja muuttokohteista.

Tjuda Skolaniin on pyritty hankkimaan antiikkia ja ”kuriositeettia” eli myös vähän erikoisempaa ja mielenkiintoisempaa tavaraa, kuten taikurin hattu ja sähköshokkeja antava lääkintäkone.

– Hinnat ovat täällä maalla halvemmat kuin pääkaupunkiseudulla ja isoissa nettitaloissa, Lotten arvioi.

Lotten ja Patrik Eklund pitivät ensin yhden kesän kotikirpputoria, joka laajeni vanhan tavaran liikkeeksi vanhaan kouluun ja vähän sen pihallekin.
Huonekalujen helat ovat kysyttyjä Tjuda Skolanissa.
Tavaroiden runsaus samalla hämmentää ja ilahduttaa Tjuda Skolassa.
Iäkkäät öljylamput ovat usein käyttökelpoisia sydämen vaihtamisen jälkeen.

Tjuda Skola, Lappdalintie 50, Kemiö. p. 0400 736 268 ja 0400 736 263. Auki la klo 11–14.

2 kommenttia