120-vuotias maalaistalo palautettiin vanhan ajan tunnelmaan – ”Ei haittaa, vaikka pöydästä puuttuisi palanen, jos henki ja tyyli ovat oikeat”
Sisustus
120-vuotias maalaistalo palautettiin vanhan ajan tunnelmaan – ”Ei haittaa, vaikka pöydästä puuttuisi palanen, jos henki ja tyyli ovat oikeat”
Ann-Marien pitkäaikainen haave vanhasta talosta toteutui, kun perhe muutti Sipooseen peltojen ympäröimälle tilalle. Maalla on tilaa sekä töille että harrastuksille.
Julkaistu 24.8.2018
Unelmien Talo&Koti
Tila on 1600-luvulta ja toiminut myös kuninkaallisena rälssitilana. Talo on rakennettu vuonna 1898. Tupa on luultavasti vieläkin vanhempi.
Ann-Marie, Janne ja Max arvostavat sitä, että ympäristö on rauhallinen ja luonto lähellä.

Ann-Marie Hagman oli kyllä kertonut puolisolleen Jannelle haaveestaan muuttaa maalle ja erityisesti Sipooseen. Silti hän oli yllättynyt, kun mies lähetti hänelle eräänä päivänä nettilinkin kiinnostavasta kohteesta. Pariskunta pääsi katsomaan taloa jo ennen yleistä näyttöä. He tekivät saman tien tarjouksen, sillä tuntui kuin he olisivat tulleet kotiin.

Puutalo on rakennettu vuonna 1898, ja siinä on 300 neliötä. Huoneita on keittiön lisäksi viisi.

Perheen Max-poika lähestyy teini-ikää. Touhukkaat koirat ovat nimeltään Leia ja Tina ja kissat Leo ja Namo. Ann-Marie uskoo, että talo ja piha ovat heidän loppuelämänsä projekteja.

”Edelliset asukkaat olivat kunnostaneet yläkerran, mutta alakerrassa riittää vielä tekemistä. Haluamme palauttaa sinne vanhan talon tunnelman. Keittiön remontoimme heti alkajaisiksi. Mustat korkeakiiltoiset kaapit saivat väistyä perinteisemmän tyylin tieltä. Olemme myös tapetoineet eteisen ja Maxin huoneen.”

Pariskunta kestitsee mielellään vieraita kotonaan. Huonekalut ovat peräisin reissuilta, jotka suuntautuivat Tammisaareen ja Taivassaloon.
Eteisestä aukeaa kaunis näkymä keittiöön. Perhe kutsuu vaatekaappia Tallinna-kaapiksi, sillä se tilattiin Tori.fin kautta lahden takaa.
Keittiön tilavan saarekkeen ääreen mahtuu useampikin kokki yhtä aikaa. Saareke toimii myös tarjoilupöytänä.
Taloa lämmitetään pääasiassa puilla. Vanha hella on ahkerassa käytössä. Tulisijoja on yhteensä kuusi.
Ruokapöydän päädyssä komeilee vanha astiakaappi, joka on alun perin Pohjanmaalta. Pariskunta osti sen tammisaarelaisesta antiikkikaupasta.

”Janne kustomoi vanhoja autoja työkseen. Tuunattavana saattaa olla useampikin auto yhtä aikaa, joten tilaa tarvitaan. Niinpä rakensimme hänelle autotallin pihan vanhaan navettaan. Navetan ylisillä tanssimme häitämme toisena asuinvuotenamme.

Päätimme jo muuttaessamme, että uuteen kotiin tulee vain vanhoja puisia huonekaluja. Ne kestävät parhaiten aikaa ja elämää. Ei haittaa, vaikka pöydästä puuttuisi palanen, kunhan henki ja tyyli ovat oikeat.

Aiemmin maalasin mielelläni vanhoja huonekaluja, mutta nykyään en enää kajoa patinoituneisiin pintoihin. Kun lattiat ovat kaltevat ja seinät vinot, kalusteetkin saavat pitää persoonansa. Uusia hankintoja emme enää juuri tee, sillä ystävät ja sukulaiset tarjoavat meille vanhoja huonekalujaan. Kierrätämme niitä myös sisarusteni ja äitini kesken.”

Avoimen yläkerran toiseen päätyyn on sisustettu oleskelutila. Perhe viettää siellä aikaa varsinkin talvisin.
Vierashuoneessa on rauhallinen tunnelma. Kehyksiin on päässyt sivuja vanhasta kasvistosta.

”Parasta täällä ovat rauha ja luonnonläheisyys. Viihdymme kotosalla puuhaillen kaikenlaista. Täällä kyllä riittää tekemistä!

Puutarha on minulle tosi tärkeä, siellä toteutan unelmiani. Kesällä en uhraa ajatustakaan sisustukseen vaan pyörin pihalla aamusta iltaan. Heti kun kevät koittaa, pihatyöt käynnistyvät. Kesäisin olemme melko omavaraisia, sillä saamme vihannekset ja juurekset omasta maasta. Puutarhassa on monta oleskelupaikkaa, mutta harvoin maltan istuskella aloillani.

Sisällä tupa on lempihuoneeni ja myös perhe-elämän keskus. Olen pitänyt siellä myös muutaman kansalaisopiston kurssin. Kerran keitimme porukalla saippuaakin.”

Ann-Marien ja Jannen makuuhuone sijaitsee yläkerrassa. Pitsikatos tekee parisängystä pesämäisen.
Maxin huoneessa on tilaa leikkiä ja puuhailla kavereiden kanssa. Lämmönlähteenä on jaloilla seisova kaakeliuuni.
Maxin huoneen työpöytä on tehty vanhasta ovesta ja lasilevystä. Alun perin se on ollut hänen tätinsä perheessä ruokapöytänä. Kissataulu on nettikirppikselta, ja pillihimmeli on äidin tekemä.
Vanha lintukirja on saanut uuden elämän taiteena seinällä. Talon kaikki himmelit ovat Ann-Marien tekemiä. Muutama vuosi sitten hän hurahti himmeleihin kurssilla. Nyt hän on opettanut itsekin himmelintekoa. Katso täältä ohje perinteisen himmelin tekoon!
Edelliset asukkaat rakensivat yläkertaan kylpyhuoneen ja saunan. Laskutasona on navetan vanha lattialankku.
Lähes 800 neliön navetta on yhdistetty useasta pienestä rakennuksesta 1930–50-luvuilla.
Navetan katoksen alle on sisustettu rento oleskelutila. Sohva ja pöytä on tehty puulavoista.
Kanat viettävät talvet navetassa ja kesät vapaina pihalla.

Ann-Marien sisustusvinkit

Ihastu ajan patinaan. Iän myötä arvostukseni vanhoja puuhuonekaluja kohtaan on kasvanut. Ne kestävät aikaa ja käyttöä. Niillä on pitkä elämä takanaan, eikä sitä kannata häivyttää liian rajulla pintakäsittelyllä.

Hyvää kannattaa odottaa. Jos kaipaan jotain tiettyä vanhaa esinettä, varaan reilusti aikaa kirppareilla ja vanhojen tavaroiden liikkeissä kiertelyyn. Netistäkin joutuu usein haeskelemaan pitkän tovin mieleistään kierrätystavaraa.

Pysyttele tyylissä. Vanhaan taloon ei sovi liian moderni sisustus. Niinpä vaihdoimme hyvän mutta virtaviivaisen keittiön perinteisempään malliin.

Kierrätä kalusteita. Meillä on kierrätysrinki sisarusten ja äitini kesken. Suosittelen!

4 kommenttia