Meidän Talo

Maatilakeittiö päivittyi täysremontissa tälle vuosituhannelle – katso, miten 120-vuotiaan talon keittiö muuttui ja mitä remontti maksoi

Maatilakeittiö päivittyi täysremontissa tälle vuosituhannelle – katso, miten 120-vuotiaan talon keittiö muuttui ja mitä remontti maksoi
Vesivahinko toimi alkusysäyksenä 120-vuotiaan puutalon keittiön täysremontille. Muutoksessa keittiö sai entistä modernimman ilmeen. Mitä enemmän remontissa purettiin, sitä laajemmaksi se muuttui.
Julkaistu: 19.3.2021

Loviisalaisen Hagalundin ratsutilan keittiö on seurannut yhteiskunnan kehitystä käydessään läpi aikakaudelle leimallisia, elämiseen laatuun liittyviä muutoksia. Juokseva vesi saatiin sisälle 1950-luvulla, jolloin keittiön nurkkaan rakennettiin kaapit ja paikka astianpesualtaalle. Kaksi vuosikymmentä myöhemmin valtava leivinuuni sai lähteä, ja sen tilalle rakennettiin sisävessa. Samassa yhteydessä tehty laadukas keittiö palveli lähdes 50 vuotta ennen kuin se oli aika päivittää tälle vuosituhannelle. Viereisen wc:n vesivahingosta tuli lopulta alkusysäys isolle keittiöremontille.

Tältä keittiö näytti aiemmin. Georg, Esma ja Lida Haddas aamupalalla vanhassa keittiössä pääsiäisenä vuonna 2007.

Muutoksen tavoitteena oli luoda lämminhenkinen maatilakeittiö, joka toimisi samalla myös kokoontumispaikkana. Tilan isäntä Johan Haddas koki projektin hankalimmaksi asiaksi suunnittelutyön; perhe halusi tehdä vanhasta keittiöstä modernin tulkinnan ja toimivan kokonaisuuden, joka olisi kuitenkin sopusoinnussa 120-vuotiaan talon tunnelman kanssa. Suunnittelutöihin osallistuivat oman perheen lisäksi Johanin sisustusalalla työskentelevät kaksi sisarta.

Keittiön seinäkaakelit on hankittu jo parikymmentä vuotta sitten, kun Johanin piti rakentaa suihkutila talliin.
Wc:n vesivahingosta tuli lopulta onnenpotku ja alkusysäys isolle keittiöremontille. Aikoinaan keittiöstä wc:lle lohkaistu tila palautettiin vanhaan käyttötarkoitukseensa. Nyt 35-neliöinen keittiö on alkuperäisissä mitoissaan. Remontissa poistettiin myös pari turhaa kulkuyhteyttä, jolloin tila rauhoittui.
Seinäkaakelit on hankittu jo parikymmentä vuotta sitten, kun Johanin piti rakentaa suihkutila talliin. Se jäi tekemättä, mutta nyt kaakelit saivat uuden trendikkään elämän tummalla saumauksella ja tiililadonnalla.

Projekti aloitettiin purkutöillä. Seinät, katto ja lattia avattiin. Valurautaiset vesi- ja viemäriputket uusittiin. Lattiamateriaaliksi valikoitui kulutusta kestävä vinyylilaatta. 1970-luvun kaapistojen takaa paljastuivat kauniit hirsiseinät. Mieluisa yllätys oli lautojen ja lastulevyjen alta esiin tullut alkuperäinen muuriseinä ja tulikanavat.

Muurari liitti uuden pönttöuunin vanhaan piippuun. Uuninurkkaukseen jätettiin näkyville vanhaa kivimuuria ja hirsiseinää. Ikkunaseinä tapetoitiin Johanin valitsemalla tapetilla. Katto paneloitiin ja maalattiin raikkaan valkoiseksi.

Johan etsi tapettivaihtoehtoja, joista perheen kesken valittiin mieluisin. Ruokapöydän tuolit ja astiakaappi ovat olleet keittiössä kovassa käytössä jo vuosia.
Remontti kesti pari vuotta. Sinä aikana ratsutilalliset kokkasivat seinän takana olevassa apukeittiössä.

Keittiön suunnittelu sujui nopeasti Ikean suunnitteluohjelmalla. Kalusteiden kokoamisessa oli sen sijaan valtava työ, ja siihen Johan sai ulkopuolista apua. Muuten mies teki itse suurimman osan remontista. Putki- ja sähkötyöt teetettiin ammattilaisilla.

Remontti kesti pari vuotta. Sinä aikana ratsutilalliset kokkasivat seinän takana olevassa apukeittiössä. Vaikka väliaikaisratkaisu oli toimiva, uudesta tilavasta keittiöstä Johan ei luopuisi.

Isolle saarekkeelle kootaan usein aamias- tai lounastarjoilu perheelle ja maatilan työntekijöille. Baarituoleilla nautitaan kahvit kylään piipahtaneiden tuttavien kanssa.
Vanhaa seinäpintaa sai remontissa jäädä näkyviin.

Mitä keittiön remontti maksoi?

  • Keittiön kalusteet ja kodinkoneet 8 000 e
  • Pönttöuuni ja muuraustyöt 4 000 e
  • Sähkötyöt 2 500 e
  • Putkityöt 1 500 e
  • Tapetti, katon paneelit ja maalit 2 000 e
  • Vinyylilaattalattia 1 300 e.

Yhteensä 19 300 euroa.

Kommentoi »