Avotakka

Pöytä kuin veistos, tyylikäs valaisinkello sekä peili, jossa voi säilyttää tavaroita – 12 nuorta muotoilijaa esittelee ideansa Habitare-messuilla


Habitare-messut järjestetään Messukeskuksessa Helsingissä 12.–16. syyskuuta. Messujen Protoshop-näyttely esittelee nuorten, lahjakkaiden muotoilijoiden 11 ajankohtaista tuoteideaa. Mikä on sinun suosikkisi?
Kuvat Johanna Kinnari

Habitare-messujen nuorten suunnittelijoiden alueelle sijoitettu Protoshop-kokonaisuus tekee tutuksi tuoteideoita, jotka vastaavat ajankohtaisiin kodin sisustamisen haasteisiin. Kymmenvuotisjuhlavuonna mukana on useita pienten tilojen säilytyskalusteita. Tuoteideat ovat valinneet muotoilijakolmikko Elina Aalto, Krista Kosonen ja Saara Renvall.

– Protoshopiin valittuja töitä yhdistävät oivaltava tapa löytää uusia ratkaisuja ja kyky tislata ideasta olennainen. Tuotteet ovat idearikkaita ja runsaitakin mutta muodoltaan oikealla tavalla pelkistettyjä, he sanovat.

Mikä tuoteideoista on oma suosikkisi?

1. Ruska-villamatto

Suunnittelija: Anna Kantanen, 34, Helsinki.

Idea: ”Ruska on käsin tuftattu villamatto, joka riemuitsee syksystä. Lehtikuviointi sai alkunsa vilpittömästä ihailusta luontoa kohtaan: miten se muuntautuu vuosi vuodelta syksyksi ja kartuttaa väripalettiaan.”

Raadin perustelut: ”Kaunis ja hienostunut villamatto, jonka aiheen voi nähdä sekä esittävänä että abstraktina.”

Anna Kantanen.

2. Wiggle-seinähylly

Suunnittelija: Sirena Nieminen, 33, Helsinki.

Idea: ”Suunnittelun tavoitteena oli minimoida osien määrä ja tehdä kevyt ja toimiva hylly. Hyllyn nimi viittaa metallirunkoon, johon on taivutettu mutkat puurimoille. Rimat toimivat niin tankona henkareille kuin hyllynä hatuille ja muille asusteille.”

Raadin perustelut: ”Selkeä, vähistä osista koostuva naulakko, jonka etuja ovat konstailemattomuus ja helppo tuotettavuus.”

Sirena Nieminen.

3. Mood-valaisinkello

Suunnittelija: Laura Laamanen, 21, Espoo.

Idea: ”Luonnostelin erilaisia muotoja ja leikittelin valon ja varjon läpikuultavuudella. Halusin tuoda jotain rauhallista ja pysäyttävää arjen hektisyyteen.”

Raadin perustelut: ”Tyylikäs valaisinkello, joka reagoi valon sävyllä päivän rytmeihin ja ottaa kantaa ongelmalliseen ilmiöön.”

Laura Laamanen.

4. Shibumirulla-pyykkikori

Suunnittelija: Robert Ylihoikka, 23, Helsinki.

Idea: ”Pyykkikoria pidetään usein piilossa. Halusin luoda yksinkertaisen ja kauniin pyykinsäilytyskalusteen, jota kelpaa pitää esillä.”

Raadin perustelut: ”Minimalistinen ratkaisu pyykkien säilyttämiseen. Uusi kiinnostava tulkinta säädettävästä pyykkikorista.”

Robert Ylihoikka.

5. Interface-säilytysjärjestelmä

Suunnittelija: Anna Korte, 35, Rauma.

Idea: ”Etsin säilytysratkaisua pieniin tiloihin ja tutkin samalla esineiden sulautumista ympäristöönsä. Laatta toimii ikään kuin käyttöliittymänä eri elementtien välillä ja tekee mahdolliseksi pyyhkeiden, säilytyslokeron tai vaikka peilin ripustamisen samalle seinälle.”

Raadin perustelut: ”Kylpyhuoneen laattoi­hin nerokkaasti integroitava säilytysjärjestelmä, joka onnistuu olemaan samanaikaisesti pelkistetty, toimiva ja monipuolinen.”

Anna Korte.

6. Matka-viltti

Suunnittelija: Tong Ren, 29, Helsinki.

Idea: ”Suunnittelin Matka-viltin, kun palasin Goan-reissulta. Keräsin matkalta minua puhuttelevia elementtejä, maalasin niistä taulun ja kudoin sen aiheen viltiksi. Voit pitää itsesi lämpimänä kääriytymällä vilttiin tai ripustaa sen seinälle koristeeksi.”

Raadin perustelut: ”Jacquard-tekniikalla upeasti toteutettu torkkupeite, jonka suurikokoiset kuva-aiheet muodostavat tarinan.”

Tong Ren.

7. Piilo-jakkara

Suunnittelija: Hanna Lantto, 36, Vantaa.

Idea: ”Halusin yhdistellä eri huonekalutyyppien funktioita yllättävästi mutta sopusuhtaisesti. Pöydäksi tai jakkaraksi sopiva kaluste on myös pikkutavaroiden piilo. Ilmeikkyys syntyy kontrasteista, joita koivun vaaleus ja siihen yhdistetyt voimakkaat värit saavat aikaan.”

Raadin perustelut: ”Leikkisä säilytysjakkara, jonka voi kuvitella moneen erilaiseen tilaan ja tilanteeseen. Kokopuu ja väriyhdistelmät antavat ilmettä hallitun pelkistetylle tuotteelle.”

Hanna Lantto.

8. Suspects-sivupöytä ja -eteiskaluste

Suunnittelijat: Nathalia Mussi, 34, ja Mervi Antila, Helsinki.

Idea: ”Muotokieli ammentaa brasilialaisesta konstruktivismista. Esineet ovat veistoksellisia mutta silti käytännöllisiä.”

Raadin perustelut: ”Ohutmetallilevystä valmistetut näyttävät kalusteet sijoittuvat rohkeasti perinteisten kalustetyyppien ulkopuolelle. Ne koostuvat yksinkertaisista elementeistä, joita yhdistelemällä syntyy geometrisesti kiehtova pari.”

Nathalia Mussi ja Mervi Antila.

9. Kanto-jakkara

Suunnittelija: Ville Auvinen, 26, Helsinki.

Idea: ”Halusin suunnitella tuotteen, joka näyttää hyvältä pinottuna ja isoina ryhminä. Kaartuvat jalat toimivat

siirtämistä helpottavina kahvoina, josta myös jakkaran nimi tulee.”

Raadin perustelut: ”Tyylikkäästi toteutettu kokopuinen jakkara, joka on sekä visuaalisesti tuore että ajaton.”

Ville Auvinen.

10. Naru-säilytyskaluste

Suunnittelija: Kristoffer Heikkinen, 26, Lahti.

Idea: ”Naru lähti ajatuksesta saada puinen pyörötanko kulkemaan kolmiulotteisesti seinällä. Mutkittelevan tangon päädyt toimivat naulakkona, ja välin mutkat pitelevät peiliä ja tasoa.”

Raadin perustelut: ”Kaunis ja sulavalinjainen puinen seinäkaluste pienten tavaroiden säilyttämiseen ja ripustamiseen. Yllättävä materiaali ja rakenneyhdistelmä ihastuttavat.”

Kristoffer Heikkinen.

11. Twist-kaluste

Suunnittelija: Hanna Kutvonen, 25, Helsinki.

Idea: ”Twistin ajatus lähti ideasta yhdistää kokovartalopeiliin säilytys­mahdollisuus. Päivän päätteeksi vaikka korut tai muut asusteet voi laittaa peilin taakse kätkeytyviin lokerikkoihin ja naulakoihin.”

Raadin perustelut: ”Oivaltava eteisen tai makuuhuoneen kaluste, jossa yhdistyvät hienosti peili ja moni­puoliset säilytysmahdollisuudet.”

Hanna Kutvonen.

10 vuotta Protoshopia

Kymmenvuotisjuhlan kunniaksi kuraattorit ovat koonneet erillisen Protoshop10-kokonaisuuden, jossa on heidän suosikkitöitään vuosien varrelta. Mukana on kymmenen tuotannossa olevaa tuotetta ja kymmenen työtä, jotka tuntuvat yhä kiinnostavilta ja ajankohtaisilta.

– Kävimme läpi kaikki vuosien varrella Protoshopissa mukana olleet työt ja yllätyimme iloisesti siitä, kuinka erinomaisesti ne olivat kestäneet aikaa. Protoshopin kautta on kulkenut lähes sukupolvi suomalaisia muotoilijoita, ja näyttelyssä on esineitä, joiden suunnittelijat ovat sittemmin menestyneet myös kansainvälisesti, Elina Aalto, Krista Kosonen ja Saara Renvall sanovat.

Habitare-messut Messukeskuksessa Helsingissä 12.–16. syyskuuta 2018

Julkaistu: 11.9.2018