Meidän Mökki

Mirkan 12 neliön saaristomökki tarjoaa täydellisen irtioton arjesta – ”Täällä on se, mitä toivoin: meri, kalliot, mäntyjä ja varpuja”

Mirkan 12 neliön saaristomökki tarjoaa täydellisen irtioton arjesta – ”Täällä on se, mitä toivoin: meri, kalliot, mäntyjä ja varpuja”
Saari lähellä kaupunkikotia oli vastaus Mirka Saarisen mökkikuumeeseen. Pikkumustaksi ristitty mökki käytännön askareineen tarjoaa rentoutusta arjesta.
Julkaistu 13.5.2022

Moottorivene vesille ja muutamassa minuutissa saareen omalle mökille! Näin Mirka Saarinen viettää nykyisin vapaa-aikaansa. Hän rakennutti syksyllä 2019 mökin saareen, joka on yleistä virkistysaluetta ja sijaitsee Espoon saaristossa.

– Minulla oli mökkikuume ja kaipasin jotain, joka veisi ajatukseni muualle hektisestä arjestani, toteaa yrittäjänä työskentelevä Mirka.

Mirkan budjettiin ei mahtunut ympärivuoden asuttava vapaa-ajankoti. Hän ei liioin kaivannut itselleen työleiriä, jota vanhat mökit usein edustavat. Mökkeilyolosuhteiden tuli olla riittävän helpot Mirkan pienelle perheelle, johon kuuluu kahdeksanvuotias Sulo-poika ja yksivuotias pomeranian Junnu.

Yrittäjä Mirka Saarisen valmismallista räätälöity 12 neliön hirsimökki sijaitsee Helsingin kaupungin omistamssa virkistyssaaressa. Mökin terassi on keittiön jatke. Weberin grilli on kuumana päivittäin, ja purjekangas pitää lentävät kuokkavieraat loitolla.

Mirkan ystävä osti mökin samasta saaresta pari vuotta sitten, ja Mirkakin kiinnostui alueesta. Kun 1950-luvun huonokuntoinen mökki rannan läheisyydessä tuli myyntiin, Mirka ei aikaillut.

– Minäkin halusin tänne. Täällä on se, mitä toivoin: meri, kalliot, mäntyjä ja varpuja! Mökkini ei ole talviasuttava, mutta keväällä kaikki on vartissa valmista, Mirka iloitsee.

Vanha mökki purettiin pois ja tilalle rakennettiin uusi kahdentoista neliön mökki terasseineen.

Sään salliessa Mirkan mökissä on avoimien ovien päivä. Pakettimökkiin räätälöitiin isot ikkunat Mirkan toiveesta. Mustat rullaverhot takaavat nukkumiseen tarvittavan pimeyden kesäöinä. Terassi on kuin toinen huone, jossa valmistetaan ruokaa, syödään ja ihaillaan maisemaa. Mökin päädyssä on pieni varastotila ja katos, jossa tiskataan kantovedellä. Mirka nauttii mökin pienistä arjen askareista.
Alun perin Mirka suunnitteli mökkiin makuuparvea Sulo-pojalleen mutta päätyi pitämään tilan avarana. Hän on tyytyväinen ratkaisuun. Ava Roomin sängyssä on myös lisävuode, jossa Sulo nukkuu. Keittiökaapisto on Ikeasta.
Ikean keittiökaapistoon mahtuu kaikki mökillä tarvittava.

Mökin alkuperäisiä piirustuksia muutettiin lisäämällä Mirkan toiveiden mukaan ikkunoita. Sisätilaan Mirka suunnitteli makuuparvea pojalleen mutta tuli sitten toisiin aatoksiin. Matala parvi olisi ollut turhan kuuma paikka nukkua kesähelteillä. Joten vain tarvittavat tukihirret laitettiin paikoilleen, ja pieneen mökkiin saatiin yhtenäisellä tilalla lisää avaruutta.

– Ostin pakettiratkaisun ja luulin, että mökin rakentaminen olisi helppo juttu eikä vaatisi paljon omaa panosta. Mutta tänne tulikin kasa hirsiä, joista mökkiä alettiin kasata, Mirka kertoo.

Toimituksesta jopa puuttui osa tarvittavista hirsistä. Mirka uskoi mökin pystytysprojektin luotettavalle rakennusmiehelle, jonka jykevällä veneellä kaikki tarvittava saatiin lopulta paikalle. Mirka ahersi itse rakennuksilla minkä ehti ja osasi.

Mökki valmistui syksyllä 2019, ja loput viimeistelyt, kuten terassi, tehtiin keväällä 2020. Lopuksi Mirka maalasi mökin mustaksi ja antoi sille lempinimeksi Pikkumusta.

Mirkan mökki oli pakettiratkaisu, mutta hän halusi tehdä muutamia muutoksia suunnitelmaan. Ikkunoiden määrää lisättiin ja välikatto jätettiin pois. Näin pieneen mökkiin saatiin neliöitään enemmän tilan tuntua. Ava Roomin sänky kulki saareen Mirkan pienellä moottoriveneellä. 120 senttiä leveän sängyn alla on lisävuode, johon mahtuu Mirkan poika ja kaverikin siskonpetiin. Mökin väripilkku on vanha täkki Mirkan mummolasta.
Silmä lepää merimaisemassa, ja mökki sulautuu ympäröivään luontoon.
Mökissä ei ole sähköä. Illan hämärtyessä paristokäyttöinen lyhty riittää valoksi.

Saareen tulee juomakelpoinen kunnallisvesi. Mirka kantaa tarvittavan veden lähimmältä vesipisteeltä. Tiskaaminen hoituu käsin varaston viereisen katoksen alla. Mökissä ei ole sähköä, mutta jääkaappi pysyy viileänä aurinkopaneelien avulla ja mökki lämpimänä puukamiinalla.

Veden lämmitystä varten Mirka kierrätti saareen vesipadan entisestä mummolastaan, ja ruokaa hän valmistaa kaasuliedellä ja grillissä. Ystävä vinkkasi, että meri-ilmastossa kannattaa panostaa kunnon grilliin. Kaasupullo kulkee saareen Mirkan moottoriveneessä. Samalla veneellä saapui sänkykin. Sängyn alla on piilossa lisävuode. Siinä nukkuu Sulo ja joskus myös tämän kaveri.

Mirka on pitänyt mökin sävymaailman hillittynä ja maisemaan istuvana. Mökin sisäpintojen hirsi on jätetty näkyviin, ja keittiökaapit ja huonekalut ovat mustia ja harmaita. Päiväpeiton virkaa hoitavan punakirjavan täkin Mirka peri mummoltaan.

Kun mökkipaikka varmistui, Mirka lupasi pojalleen, että kaveri saa tulla aina mukaan. Kun kaveriseuraa ei ole, Sulo lukee mökillä Aku Ankkoja tai pelaa äitinsä kanssa pelejä. Kesäloman lisäksi he tulevat mökille viikonloppuisin ja joskus vain iltauinnille.

– Täällä ei ole televisio riesana, eikä kännykkä houkuta samalla tavalla kuin kaupungissa, Mirka kiittelee.

Junnu nauttii saarielämästä. Sen salainen piilopaikka on mökin alla.
Virkistyssaari on avoin kaikille retkeilijöille. Mirka tekee uintiretkiä saaren rauhalliselle hiekkarannalle tai pulahtaa uimaan oman mökin rantakallioilta.
Moderni hirsimökki sulautuu kauniisti kallioisen saaren maisemaan. Mirka purki pois vanhan lautamökin ja rakennutti tilalle itselleen sopivan vapaa-ajankodin. Mirka maalasi mökin ulkolaudoituksen itse ja nimesi mökin Pikkumustaksi.

Virkistyssaaressa järjestetään yhteisöllistä toimintaa, kuten kalastustapahtumia ja lasten juoksukilpailuja. Saaren Facebook-ryhmä on aktiivinen, ja sen kautta Mirkakin on pistänyt itselleen turhaa tavaraa kiertoon ja ostanut tarvitsemaansa.

Mirka nauttii mökillä erityisesti hetkessä elämisestä, sillä työssään hän antaa aikaansa muille pyörittäessään vanhuksille seuraa tarjoavaa Seurana-yritystä. Vesiämpäreitä kantaessa ja marjoja poimiessa ajatukset nollautuvat täydellisesti.

– Saarielämä on minulle täyttä mindfulnessia. Tavaroiden roudaamisessa, veneen käyntiin saamisessa ja kaikessa tähän liittyvässä on oma jännityksensä. Olen kuin Myrskyluodon Maija, Mirka kuvailee nauraen.

Mirka istuu mielellään mökin terassilla ilta-auringossa, kuuntelee Järviradiota ja katsoo, miten meri elää. Sitten hän houkuttelee Junnu-koiran piilostaan mökin alta ja lukee Sulolle iltasaduksi Harry Potteria.

Nyt kun mökki on valmis, se tarjoaa Mirkalle täyttä mielenrauhaa.
10 kommenttia