Meidän Talo

Lämpöä, tunnelmaa ja tilaratkaisuja – nämä 11 ideaa todistavat, että tulisijasta on moneksi

Lämpöä, tunnelmaa ja tilaratkaisuja – nämä 11 ideaa todistavat, että tulisijasta on moneksi
Avotuli keittiössä, tulisija tilanjakajana vai takka tv-tason jatkeena? Inspiroidu erilaisista vaihtoehdoista.
Julkaistu 16.1.2023

1. Aikakauden tyyliä vaalien

Jos talossasi on takka, joka edustaa aikakauden tyyliä, vaali sen alkuperäistä ilmettä ja materiaaleja. Arkkitehti Sigvard Eklundin suunnittelemassa 1970-luvun talossa Nauvossa on näyttävä punatiilinen takka, jonka sävyt korostuvat, kun ympärille on valittu vaaleita pintoja, kalusteita ja tekstiilejä.

2. Vanhan uusi pinta

Jos vanha takka toimii, mutta ulkoasu on kulahtanut, kokonaisuus voi saada uutta ryhtiä pinnoitteesta. Tässä olo­huoneessa takka päällystettiin samalla rouhealla Travertino-kalkkilaastilla kuin seinät. Dekorativin maahantuoman laastin sävy on Latte Light.

3. Takka tunnelmointiin

Jos haaveilet tulisijasta vain tunnelmanluojana, kaasutakka voi olla hyvä vaihtoehto. Lohjan asuntomessuilla nähty tyylikäs reliefimäinen tammipanelointi on toteutettu Timberwisen parketilla. Seinään integroitu kaasutakka on Suomen Sisustustakan.

4. Neljän suunnan takka

Kun takka on keskellä huonetta ja tulipesä on avoin usealta sivulta, tulen loimusta voi nauttia monesta suunnasta, tässä esimerkiksi olohuoneesta, keittiöstä ja tv-nurkkauksesta. Rüegg Cuebo -takka on avoin tai osittain avoin neljään suuntaan.

5. Takka ja leivinuuni

Uskoisitko, että tämän modernin takan toiselta puolelta löytyy leivin­uuni? Oululaisen oma­koti­talon paikalla muurattu takka-­leivin­uuni on pinnoitettu Tikkurilan Tunto Kivi -pinnoitteella. Kätevät kolot klapeille löytyvät tulisijan molemmilta käyttöpuolilta.

Takka-leivinuuni on leipomista ja ruoanlaittoa harrastavan unelmien tulisija.

6. Komea kakluuni

Vanha kaakeliuuni on komea katseen­vangitsija. Helsinkiläisessä kodissa se lämpiää talvi­aikaan edelleen viikoittain. Ennen kaakeli­uuneilla oli tärkeä tehtävä kodin lämmit­täjänä, nykyään rooli voi olla enemmän tunnelman­tekijä-­tyylinen. Vaali aina vanhaa uunia, ja jos se pitää purkaa, kierrätä kakluuni eteenpäin. Moni etsii vanhaa uunia puretun tai hajonneen tilalle.

Vanhan tulisijan kunto ja toiminta kannattaa selvittää ammattilaisen kanssa.

7. Tyylikäs tilanjakaja

Takalla voi myös jakaa tilaa. Iso takka erottaa olohuoneen ja ruokailutilan toisistaan säilyttäen kuitenkin avaran oleskelutilan tunnelman. Takkaan integroitu puu­teline on näyttävä yksityiskohta.

8. Kahden tulen välissä

Persoonallisen kodin ilmeen kruunaa persoonallinen takka. Vesitakan sydämen ympärille on muurattu väliseinäharkoista ja vihreistä laatoista näyttävä kuori. Kokonaisuus on myös käytännöllinen. Kahteen suuntaan avautuva takka tuo iloa niin olohuoneeseen kuin ruokailu­tilaankin.

9. Huomaamaton katseenvangitsija

Miten ihailla maisemaa ja lämpimästi loimuavaa takkatulta samaan aikaan? Siro kamiina on täydellinen valinta isojen ikkunoiden pariksi. Vaikka tulisija on pieni, suuri ja kaareva luukku päästää takkatulen oikeuksiinsa. Tulikiven Hilpu on kevyt kamiina, joka ei tarvitse järeää perustusta.

10. Ulkotulen tunnelmaa

Ruoanlaittoa rakastavan unelma­keittiö syntyi, kun vanhan puuhellan paikalle muurattiin avotulipiste. Teräksinen, takka­imurilla varustettu huuva varmistaa sen, etteivät savut tule sisälle keittiöön. Puuhiilillä grillatun lihan tai loimutetun lohen valmistus sisällä keittiössä on toiminut monien illanistujaisten takuuvarmana show-­numerona, asukas kertoo.

11. Tv-tason jatkeena

Ellei kotona ole erillistä tv-­huonetta, ei oikein tiedä asettelisiko mukavan oleskelutilan television vai takan ympärille. Tässä sisustussuunnittelijan suunnittelemassa ratkaisussa on huomioitu taidokkaasti molemmat. Takka ikään kuin jatkuu tv-tasona tai toisinpäin.

Takka vai televisio? Hyvällä suunnittelulla voi saada mahtumaan molemmat.
1 kommentti