Kotivinkki

Kas näin sujuu arki 11 lapsen uusperheessä! Rytmitys on tarkkaa ja kotitöillä ansaitaan puhelinaikaa

Kas näin sujuu arki 11 lapsen uusperheessä! Rytmitys on tarkkaa ja kotitöillä ansaitaan puhelinaikaa
Päivi Pitkärannan ja Kimmo Seppälän uusperheen ruokapöydän ääressä on joskus kaksi ja joskus yksitoista lasta. Paletti pysyy kasassa, kun päivän rutiinit hoidetaan aina samassa järjestyksessä.
Julkaistu: 20.8.2019

Oudon hiljaista. Sellaista on kurikkalaisten Päivi Pitkärannan ja Kimmo Seppälän kotona, kun paikalla ovat vain pariskunnan yhteiset lapset: yksivuotias Linnea ja parikuinen poikavauva. Aamukahvin saa hörppiä rauhassa. Päivällä on aikaa leikkiä Linnean kanssa.

Tällaisia hetkiä on perheen kotona joka toinen viikonloppu. Tavallisesti menoa ja meteliä on enemmän. Päivin ja Kimmon uusperheeseen kuuluu yhteensä 11 lasta.

Linnean ja vauvan lisäksi Päivin tytöt Emma, 13, Venla, 11, ja Aada, 10, asuvat pariskunnan luona, mutta ovat joka toinen viikonloppu isällään.

Kimmon lapset Lotta, 11, Topi, 10, Elma, 3, ja Onni, 2, asuvat äitinsä kanssa, mutta käyvät Päivin ja Kimmon luona niinä viikonloppuina, kun Päivinkin tytöt ovat paikalla ja usein arkisinkin. Kimmon vanhimmat pojat Juho, 19, ja Eetu, 17, pistäytyvät aina, kun omilta kiireiltään ennättävät.

Elma ja Onni juoksevat taaperokärryjen kanssa ympäri eteistä, isommat lapset jahtaavat toisiaan sählymailojen kanssa.

– Meidän talossa saa leikkiä ja pitää ääntä. Välillä on ihan mahdoton meteli. Joskus laitan silmät kiinni ja kädet korville. Silloin lapset hoksaavat, että nyt vähän rauhallisempaa menoa ja pienempää ääntä, Päivi sanoo.

Päivi ja Kimmo haluavat viettää mahdollisimman paljon yhteistä aikaa lasten kanssa. ”Toivon, ettei kukaan ole tässä perheessä yksinäinen, vaan että kaikki ovat kaikkien kanssa”, Päivi sanoo.
Lapset osallistuvat kotitöihin muun muassa hakemalla polttopuita liiteristä. Jos yllättää äidin ja kantaa puut pyytämättä, voi saada ylimääräistä aikaa puhelimella. Edessä Aada (vas.) ja Venla ja taustalla Topi ja Lotta.

Kun kaikki lapset ovat paikalla, perhe elää tarkan rytmin mukaan: Lapset heräilevät omaan tahtiinsa, mutta viimeistään yhdeksältä noustaan ylös. Aamupalaksi on puuroa, sen jälkeen ulkoilua. Lounas syödään puolilta päivin, minkä jälkeen pienimmät menevät päiväunille ja isommatkin rauhoittuvat hetkeksi vaikka television ääreen. Välipalan jälkeen saatetaan taas ulkoilla, ja iltaruoka syödään viiden korvilla. Iltapala on puoli kahdeksalta.

Tarkka rytmitys on päiväkodissa työskennelleellä Päivillä selkäytimessä ja auttaa pitämään suurperheen paletin kasassa.

Jokainen lapsista myös tietää, että heidän on hoidettava oma osuutensa kotitöistä: siivottava omat tiskinsä, tyhjennettävä tiskikonetta, vietävä roskia, imuroitava.

Ahkeralla ja oma-aloitteisella kotitöiden tekemisellä voi tienata lisää puhelinaikaa, jota Päivi seuraa tarkkaan.

– Haluan kasvattaa lapsia aikuisuuteen ja luoda heille rutiinin, että joka päivä on pakko pyyhkiä pöytää, kerätä tavaroita ja laittaa tiskejä. Tosi paljon lapset osallistuvatkin – välillä oma-aloitteisesti, välillä joutuu sanomaan tiukemmin, Päivi kuvailee.

Kun koko perhe on kasassa, he viettävät paljon aikaa yhdessä.

– Kuuntelemme lapsia ja puuhailemme usein heidän toivomiaan juttuja. Saatamme vaikka leipoa tai käydä luistelemassa. Kesällä olemme paljon pihalla, jossa grillailemme ja lapset voivat leikkiä leikkimökissä, hiekkalaatikolla, trampoliinilla ja kiipeilytelineellä.

Kun kaikki lapset ovat kotona, viikonloput menevät Päivin mielestä aina ihan liian äkkiä.

– Joskus tuntuu sunnuntaina murheelliselta, ja mietin, olenko edes ehtinyt kaikkien kanssa olla.

Tilaa riittää hyvin kaikille perheen suuressa, noin 300-neliöisessä talossa. Vauva, Linnea ja Onni nukkuvat Kimmon ja Päivin makuuhuoneessa, Elma alakerran lastenhuoneessa.

Yläkerrassa Lotalla, Topilla ja Emmalla on omat huoneensa ja Venlalla ja Aadalla yhteinen. Jos isoimmat pojat Eetu ja Juho haluavat tulla yöksi, nukkumatilaa löytyy yläkerran aulan sängystä ja alakerran isolta sohvalta.

– On äärimmäisen tärkeää, että kaikilla on täällä paikka, johon saa mennä omaan rauhaansa, Päivi sanoo.

Perheen tuorein tulokas on tottunut hälinään ympärillään ja herää usein siihen, jos talossa on hiljaista.
Lautapelit ovat koko perheen yhteistä huvia. Koska Rummikubiin mahtuu vain neljä, Topi ja Lotta pelaavat joukkueena. Emma miettii omaa siirtoaan.

Sitten tulee taas viikonloppu, jolloin paikalla ovat vain Linnea ja vauva. Silloin rutiinien perään ei katsota niin tarkasti.

Kimmo ja Päivi heräävät kuuden–seitsemän aikaan, jotta saavat juoda aamukahvin rauhassa yhdessä ja jutella. Kodin siivous on yritetty hoitaa pois alta viikolla. Ruokaa Päivi ja Kimmo eivät näinä viikonloppuina laita, vaan syövät lasten kanssa ravintolassa.

He myös kiertelevät kirpputoreja tai ajelevat muuten vaan. Muulloin se on hankalampaa, kun perheen on liikuttava kahdella autolla.

Kyläreissutkin onnistuvat helpommin kahden kuin yhdeksän lapsen kanssa.

Illalla Linnean ja vauvan mentyä nukkumaan Kimmo ja Päivi lämmittävät saunan ja nauttivat löylyistä rauhassa parikin tuntia. Luksusta on, kun televisiosta saa katsoa, mitä itse haluaa.

– Se on sellaista rentoilua. Joku voisi ajatella, että itsekästä, mutta Kimmo muistuttaa minulle aina tosi nätisti, että meillä on omakin elämä. Emme ole olemassa vain lapsille, Päivi sanoo.

Vaikka omaa rauhaa saa noina viikonloppuina enemmän, on Päivi koko ajan vähän hälytystilassa. Puhelin on jatkuvasti vieressä, jos joku poissa olevista lapsista sattuu soittamaan.

– Kun kaikki ovat taas täällä, tilanne ikään kuin normalisoituu. On ihana tunne, kun kaikki lapset ovat silmien alla ja tiedän, mitä he touhuavat. Lapset ja äänet kuuluvat tänne.

Lotta (alimpana), Elma, Aada ja Emma tekevät salaatin lounaalle. Elma, 3, on innokas keittiöapulainen ja laittaa mielellään tiskejä koneeseen ja pyyhkii pöydät rätillä.
Kotona ollessa kaikkien puhelimet odottavat lipaston päällä. Niitä saa käyttää vain luvan kanssa tunnin päivässä. Näin perheelle jää aikaa yhdessäololle, kun kaikki eivät ole kiinni luureissa.

Päivi ja Kimmo tapasivat joulukuussa 2016. Molemmat olivat hiljattain eronneet: Päivi kesällä ja Kimmo syksyllä. He huomasivat pian tulevansa hyvin juttuun. Molemmat ovat sosiaalisia, ja elämäntilanne lapsineen ja eroineen oli samanlainen. Päivi kuitenkin epäröi ryhtyä suhteeseen.

– Mietin, onko tämä sallittua: meillä on molemmilla lapsia ja on kyse suuremmasta ihmismäärästä kuin kahdesta aikuisesta.

Tapailu kuitenkin jatkui ja tammikuussa Päivi ja Kimmo rohkaistuivat tapaamaan ensimmäisen kerran yhdessä lasten kanssa.

Treffit sovittiin Seinäjoen Prismaan ja shoppailun jälkeen mentiin Hesburgeriin jäätelölle. Kun annokset oli syöty, Kimmon tyttö Lotta kysyi Päiviltä: ”Tuletteko nyt meille yöksi?”

– Änkytin, että ei, eihän me nyt yöksi, mutta toiset katsoivat minua, että miksi ei, Päivi muistelee.

Niin koko porukka lähti perheen nykyiseen, yhteiseen kotiin Jalasjärvelle viettämään viikonloppua.

– Kaikki meni alusta asti hyvin ja lapset tulivat heti toimeen keskenään, Päivi sanoo.

Virallisesti pariskunta ei kuitenkaan laittanut heti hynttyitä yhteen. Päivi asui tyttöjensä kanssa Seinäjoella ja Kimmo Jalasjärvellä. Yhteistä aikaa vietettiin vuorotellen molempien luona.

Vasta alkuvuodesta 2018 Päivi ja lapset muuttivat kirjansa Kimmon luo, ja lapset siirtyivät käymään uutta koulua. Tuolloin pariskunnan yhteisen Linnea-tyttären syntymään oli pari kuukautta aikaa.

– Halusimme antaa lapsille aikaa sulatella asiaa. Eihän tämä ole Kimmonkaan lapsille helppo paikka, että iskän taloon muuttaa uusi nainen lapsineen.

Perheen pihalla on lapsille paljon puuhaa. Trampoliini on käytössä päivittäin. Cheerleadingia harrastava Lotta tekee voltin, Aada seuraa vierestä ja Emma (vas.) ja Venla katselevat maassa.

Kaikki on kuitenkin mennyt sulavasti. Jos riitoja tulee, ne syttyvät usein täyssisarusten välille. Puolisisarusten kesken nahistelu on enemmän leikkimielistä.

Joskus suuressa porukassa kateellisuus nostaa päätään. Etenkin Kimmon huomiosta tulee välillä taistelua. Kun perhe katsoo yhdessä televisiota, sohvapaikat jaetaan niin, että kaikki saavat vuorollaan istua Kimmon vieressä.

Herkut on laskettava etukäteen tarkkaan: jos kaikille ei riitä, kukaan ei ota. Sanomista tulee myös, jos joku on päässyt mukaan kauppareissulle toista useammin.

– Möksähtämisiä tulee, mutta lapset kasvavat siihen, että elämä on joskus epäreilua. Opetamme lapsille myös, että kaikki tunteet ovat sallittuja, mutta vaikka kuinka kiukuttaa tai ärsyttää, et saa tulla haistattelemaan tai lyömään ketään, Päivi sanoo.

Kesällä Päivi ja Kimmo pakkaavat koko lapsikatraansa linja-autosta rakennettuun asuntoautoon ja lähtevät kiertämään Suomen leirintäalueita.

Reissun päällä perhe kokkaa ruoat auton pienessä keittiössä, kuuntelee musiikkia ja pelaa pihapelejä.

– Viime kesänä monet pyörittelivät silmiään ja sanoivat, että olette hulluja, kun pyöritätte tuollaista perhettä ja lähdette vielä leireilemään. Mutta meille se on hyvä keino viettää sosiaalista elämää. Olemme siitä hirveän innostuneita kaikki.

Päivin ja Kimmon kodin lempipaikka on olohuone, jonka isolle sohvalle mahtuu koko perhe: vasemmalta lukien Lotta, Onni, Päivi, Kimmo, toistaiseksi nimetön poikavauva, Topi, Venla ja sylissä Linnea, Aada, Emma ja kainalossa Elma. Etualalla Fiona-koira.
2 kommenttia